Hopp til innhold

Aftonbladet erfarer om Palme-drapet: Politiet har mordvåpenet

Ifølge Aftonbladet har den svenske regjeringen fått beskjed om at politiet har funnet drapsvåpenet som drepte Olof Palme. Det er ventet ny informasjon om saken på onsdag.

Olof Palme

DREPT: Olof Palme ble skutt og drept på Sveavägen i det sentrale Stockholm den 28. februar 1986

Foto: Anders Holmstrom / AFP

Etter 34 år har svensk politi lovet et endelig svar på drapet på den tidligere svenske statsministeren Olof Palme.

Onsdag skal politiet holde en pressekonferanse der de skal presentere tekniske bevis og trolig sette et endelig punktum for etterforskningen.

Nå skriver den svenske avisen Aftonbladet at de erfarer at regjeringen er blitt informert om at konklusjonen til Palme-etterforskerne, og at de har sikret et drapsvåpen.

Funnet drapsvåpen

Den svenske sosialdemokraten og redaktøren Daniel Suhonen forteller Aftonbladet at etterforskerne har funnet drapsvåpenet, og viser til kilder tett på etterforskningen.

Opplysningene Aftonbladet sitter på støttes av den tidligere etterforskningslederen Dag Andersson.

– Det var et regjeringsvedtak å oppta etterforskningen, så jeg regner med at etterforskerne har hatt kontakt med regjeringen før de har tatt en beslutning, sier Andersson til avisen.

Aftonbladet har tidligere skrevet at det sannsynligvis er en død person som vil bli presentert som gjerningsmann og at det derfor ikke vil bli tatt ut tiltale.

Drept på gata

Den sosialdemokratiske statsministeren Olof Palme ble skutt og drept på åpen gate i Stockholm fredagskveld den 28. februar 1986.

Olof Palme

VANT VALGET: Olof Palme viser et seierstegn etter at sosialdemokratene vant valget 19. september 1982. Fire år senere ble han drept.

Foto: Bertil Ericson / AFP

I 1989 ble den uføretrygdede rusmisbrukeren Christer Pettersson dømt til livsvarig fengsel for drapet, men noen måneder senere ble han frifunnet av en høyere rettsinstans på grunn av manglende bevis og feil begått under etterforskningen.

Åstedet for drapet på Olof Palme i krysset mellom Sveavägen og Tunnelgatan i Stoclholm.

SKUTT PÅ GATEN: Åstedet for drapet på Olof Palme i krysset mellom Sveavägen og Tunnelgatan i Stockholm.

Foto: - / Afp

De siste årene har én teori fått ny oppmerksomhet. Den såkalte «Skandiamannen» som var en av de første personene på åstedet da Palme ble skutt, har vært i politiets søkelys fra dag én, men ble aldri formelt mistenkt.

Mange spekulerer nå om det er ham politiet vil peke ut som gjerningsmann onsdag.

Sørafrikansk etterretning

I mars skal svenske etterforskere møtt sørafrikansk etterretning i Pretoria. Der skal de ha fått overlevert dokumenter med relevans for saken, skriver The Guardian.

Det er uklart om saksdokumentene inneholder nye bevis, eller om det dreier seg om å avslutte løse tråder i etterforskningen.

Tekniske bevis

Dersom gjerningsmannen er død er det likevel forventet at aktor vil legge frem bevis som hadde holdt for å ta ut en tiltale.

I februar fortalte etterforskningsleder Krister Petersson at påtalemyndigheten snart kunne ta ut tiltale for drapet på Sveriges statsminister i 1986. Reiser politiet tiltale på onsdag, blir etterforskningen av drapet trolig lagt bort for godt.

Sjefanklager Krister Petersson sier til SVT at han har håp om at han snart kan ta ut tiltale for drapet og fortelle hva som skjedde da Sveriges statsminister Olof Palme ble drept.

HÅP: Etterforskningsleder Krister Petersson sa til SVT i februar at han håpet at han snart kunne ta ut tiltale for drapet og fortelle hva som skjedde da Sveriges statsminister Olof Palme ble drept. På onsdag kommer svaret.

– Jeg er optimistisk. Vi har arbeidet hardt. Vi har spor vi tror mye på, sa etterforskningsleder Petersson til SVT.

Han overtok ledelsen av etterforskningsgruppa i 2017 og sier at han hele tiden har hatt tro på en løsning på drapsgåten. Den såkalte Palme-gruppen består av Petersson og fire etterforskere fra det svenske politiets nasjonale operative avdeling.

SISTE NYTT

Siste nytt