NRK Meny
Normal

Kan det bli en «Jamaica-koalisjon»?

BERLIN (NRK): Valglokalene åpner, og Merkel ser ut til å holde på makten i Tyskland. Men spekulasjonene raser om det kan bli en uoversiktlig koalisjon med partier som har fargene til det jamaicanske flagget.

GERMANY

SVART, GULT OG GRØNT: Tre tyske jenter i jamaicanske landslagsdrakter illustrerer muligheten for å få en noe uvanlig koalisjon i tysk politikk. Konseptet ble først en snakkis under valget i 2005, og i dag har det igjen blitt spekulasjoner om de svarte kristendemokratene, gule FD og De grønne vil finne sammen.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / REUTERS

NRK møter Xuan Hinzmann ved et valglokale i Berlin.

Hun vil ikke si hva hun skal stemme, men håper at innvandringsmotstanderne ikke blir for store.

 Xuân Hinzmann stemmer i Berlin

REDD FOR AFD: Xuân Hinzmann ønsker seg et sterkt Europa og håper ikke at det innvandringsfiendtlige partiet AfD får høy oppslutning.

Foto: Elisabeth Onsum / NRK

– Jeg vil ha et sterkt Europa og at Alternativ for Tyskland ikke får så mange stemmer, sier hun til NRK i det valglokalet åpner.

Flere velgere NRK snakker med i Berlin sier at det samme.

Merkel i tet, men spekulasjoner om «Jamaica-koalisjon»

Meningsmålingene er gode for Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU, men fremdeles er mye uavklart. De to kristendemokratiske partiene har så langt til sammen en oppslutning på 34 til 36 prosent.

Laster Twitter-innhold

Spekulasjonene raser om det vil bli en såkalt Jamaica-koalisjon, der de inkluderte partiene danner fargene til Jamaicas flagg.

For spørsmålet er om den nåværende storkoalisjonen vil bestå, eller om man vil få et svart, gult og grønt samarbeid.

Svart for de kristendemokratiske partiene CDU/CSU, gult for det liberale FDP, og grønt for Det grønne partiet.

Kallenavnet viser også til at en slik konstellasjon er noe eksotisk i tysk politikk. Lokalt har man hatt en slik koalisjon i delstaten Saarland fra 200920012, skriver Deutsche Welle.

Laster Twitter-innhold

Selv om Jamaica-alternativet er noe uortodoks, så viser flere kommentatorer til at det er eneste matematiske mulige alternativ til den nåværende storkoalisjonen, skal en tro meningsmålingene.

Schulz har stemt

Merkels hovedmotstander er sosialdemokraten Martin Schulz (SPD). Han har under valgkampen vært i hardt vær, og partiet hans har dalt på meningsmålingene.

SPD har sittet i regjering med Merkels parti, og får kritikk for at de ikke klarer å skille seg ut.

Martin Schulz stemmer

GJØR BORGERPLIKTA: Sosialdemokrat Martin Schulz og kona Inge stemmer ved et valglokale i Wuerselen nær Aachen. Men det er venta at Angela Merkel vil få en fjerde periode.

Foto: SASCHA SCHUERMANN / AFP

Schulz kommer fra høyrefløyen i det sosialdemokratiske partiet, og er politisk nær Merkel.

Men han er en profil, og da han trådte til som ny partileder i februar, ble Schulz-effekten en snakkis etter at partiet fikk 32 prosent oppslutning på tyske meningsmålinger.

Lørdag, dagen før valget, viste meningsmålinger en oppslutning på 22 prosent for partiet.

Frykten for AfD

AFD-ledere Alice Weidel og Alexander Gauland

LEDERNE: Lesbiske, verdensvante Alice Weidel og 76 år gamle Alexander Gauland er duoen som leder AfD gjennom valgkampen og inn Forbundsdagen 24. september.

Foto: Tobias Schwarz / AFP

Et annet parti som har vært omdiskutert gjennom valgkampen er innvandringsmotstanderne «Alternativ for Tyskland» (AfD).

Partiet er nå landets tredje største parti med en oppslutning på 11 prosent, og er med dette et godt stykke over den tyske sperregrensen på 5 prosent.

Flere flyktninger har uttrykt bekymring over at nasjonalistene samler frustrerte folk og at dette vil føre til negativ adferd.

– Det er egentlig ikke uventet at mange slutter opp om partiet. Verden er full av idioter, og nå har de fått et talerør, sier Emily Kuck som NRK møter på et tyrkisk kjøkken i bydelen Kreuzberg.

Valgplakat AFD

«NYE LANDSMENN? DE LAGER VI SELV»: Bildet viser en nedtagget plakat fra det tyske, innvandringsfiendtlige partiet Alternative für Deutschland.

Foto: John Macdougall / AFP

I april demonstrerte også 50 000 mennesker mot det høyrepopulistiske partiet i Köln.

Grønne hipstere

Merkels popularitet er mest konsentrert i distriktet Cloppenburg-Vechta, hvor hun i 2013 hadde så mye som 66,3 prosent oppslutning. Dette viser det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

Laster Twitter-innhold

Berlin skiller seg derimot ut fra de andre distriktene. Bydelen Friedrichshain-Kreuzberg strekker seg over de mer «hippe» områdene i byen. Her har Hans-Christian Stroebele fra det grønne partiet Die Grünen holdt setet siden 2002. Han er det eneste partimedlemmet som er blitt valgt direkte inn på forbundsdagen og ikke fra partilister.

Angela Merkel gjør førstehjelp på dukke

STØDIG VALGKAMP: Merkel har øvd på førstehjelp og kysset babyer under valgkampen. Ho kjenner kjernevelgerne sine, og veit hva de vil ha.

Foto: Stefan Sauer / AP

Partiet hadde en oppslutning på 39,9 prosent i 2013 i denne bydelen. Det tyske Venstre-partiet gjorde det nest best i denne bydelen, samtidig som CDU her hadde sin dårligste valgoppslutning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt