Analyse

Tiden går, Merkel består

Hun har jobbet seg gjennom fire franske presi­denter og like mange britiske stats­ministre. Tre ameri­kanske presi­denter. To kine­siske og to russiske også. Angela Merkel er storpolitikkens maratonløper.

G8-møte i St. Petersburg i 2006

Merkels første G8-møte var i St. Petersburg i 2006. Verken Italias Romano Prodi, USAs George W. Bush, Storbritannias Tony Blair, Frankrikes Jacques Chirac eller Canadas Stephen Harper er med lenger. Og Russlands Vladimir Putin er suspendert fra G8 på grunn av Ukraina-konflikten.

Foto: JIM BOURG / REUTERS

Bush, Blair, Chirac. Det var det de het, de vestlige topplederne som Merkel samarbeidet med etter at hun ble valgt til Tysklands forbundskansler i 2005. Så ble det Obama og Trump. Brown, Cameron og May. Sarkozy, Hollande og Macron.

Theresa May møter Angela Merkel i Berlin

Det er ikke sikkert det blir så god stemning mellom statsminister Theresa May og forbundskansler Angela Merkel under Brexit-forhandlingene.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Navnelisten kan suppleres med russerne Putin og Medvedev og kineserne Hu og Xi. For ikke å snakke om generalsekretærene Annan, Ban og Guterres i FN.

Men lederen i Europas mektigste land har vært den samme i 12 år - og Angela Merkel har ingen planer om å gi seg.

Det er mer enn tre år siden hun ble regjeringssjefen i EU med lengst fartstid. Hun er i tillegg G7-lederen med lengst ansiennitet.

G20-toppmøtet i Hamburg

Veteranen Merkel i samtale med de to nykommerne Emmanuel Macron og Donald Trump på G20-møtet i Hamburg sist juli.

Foto: John MacDougall / AP

Verdens mektigste kvinne

Angela Merkel er uten tvil verdens mektigste kvinne. Mange betrakter henne som EUs egentlige leder. To ganger har magasinet Forbes kåret henne til verdens nest mektigste person, etter Vladimir Putin.

G7-SUMMIT/ German Chancellor Merkel speaks with U.S. President Obama outside the Elmau castle in Kruen

Barack Obamas siste telefon fra Det hvite hus var til Angela Merkel. Her er de på G7-møtet i Krün sommeren 2015.

Foto: POOL / Reuters

Barack Obama har sagt at hun var den utenlandske samarbeidspartneren han hadde tettest kontakt med under sin presidenttid. Den siste telefonen han tok før han forlot Det hvite hus var til Angela Merkel.

Angela Merkel

Angela Merkel er klar for en ny periode som en av hovedaktørene i internasjonal politikk.

Foto: Markus Schreiber / AP

Etter at Donald Trump ble valgt, har en del kommentatorer gitt ærestittelen "den frie verdens leder" videre til den tyske forbundskansleren. Eller "verdenskansleren", som noen kaller henne. Og "den siste forsvareren av den liberale Vesten".

Slikt fnyser hun av, Angela Merkel.

Sindig og stabil

Stabilitet verdsettes høyt i utenrikspolitikken, og Angela Merkel oppfattes som en stødig aktør som tar veloverveide beslutninger. Men det er ikke bare dét eller hennes evne til å inngå kompromisser som gir henne så stor makt.

Det er det Tysklands posisjon som økonomisk og politisk stormakt som gjør.

Angela Merkel og Vladimir Putin i 2012

Verdens mektigste og neste mektigste person, ifølge magasinet Forbes. Angela Merkel og Vladimir Putin er ikke alltid enige, men de har en langfartstid sammen på den internasjonale scenen.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Hun leder EUs største og rikeste land. Da betyr det noe når hun snakker om styrking av det europeiske samarbeidet og internasjonale handelsavtaler. Selv om alle selvsagt ikke er enige med henne i alt.

Avstanden til Washington er blitt større etter at Trump ble president. Merkel har vært klar i sin kritikk av sterkere amerikansk sanksjoner mot Russland og trusler om å bruke militærmakt mot regimet i Nord-Korea.

Samtidig styrker hun forholdet til Kina.

- I en tid med global uvisshet er vi begge klare til å bidra til stabilitet i verden, sa hun da Kinas statsminister besøkte Berlin i sommer.

Hatobjekt i Hellas og Tyrkia

I Hellas (og Spania) kaller de Angela Merkel for "innstrammingsdronningen". Det er ikke ment som et kompliment.

Da eurokrisen, gjeldskrisen og redningspakker toppet nyhetene for noen år siden, demonstrerte titusener av rasende grekere mot Merkels beinharde krav til sparetiltak for å utløse nye lånepenger.

Forbundskansler Angel Merkel i en Nazi-uniform

Merkel ble framstilt som nazist av greske demonstranter som protesterte mot hennes innsparingskrav under gjeldsklrisen.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Merkel ble framstilt som en nazist som var klar til å okkupere Hellas igjen.

Tyrkias president Tayyip Erdogan er heller ingen Merkel-tilhenger. For ikke bare kritiserer hun menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia etter fjorårets mislykkede kupp. Før folkeavstemningen om å utvide presidentens makt, nektet Merkel tyrkiske politikere å holde valgkamparrangementer for tyrkiske innvandrere i Tyskland.

Erdogan ble rasende og kalte Merkels kristeligdemokratiske parti for Tyrkias fiender.

Hun som regnes som EUs egentlige leder har på sin side satt et tettere samarbeid med Tyrkia på vent.

SISTE NYTT

Siste nytt