Hopp til innhold

Alternativ for Tysklands nye ansikt

BERLIN (NRK): Hun er både homofil og verdensvant, men 38 år gamle Alice Weidel skal likevel fronte det innvandringskritiske og homofiendtlige partiet Alternativ for Tyskland i høstens valgkamp.

GERMANY-POLITICS-PARTY-AFD

TOPPKANDIDAT. Alice Weidel (38) er en av to som skal lede Alternativ for Tyskland under valgkampen.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Under partiets landsmøte i helga ble det vedtatt med 67,7 prosent av stemmene at Alice Weidel og 76 år gamle Alexander Gauland blir duoen som skal lede partiet gjennom valgkampen og inn Forbundsdagen 24. september.

Skiftet kommer etter at sittende partileder Frauke Petry i forrige uke kunngjorde på sin facebookside at hun ikke ville stille som partiets førstekandidat, etter flere interne konflikter i partiet.

Lesbisk

AfD er et konservativt parti og understreker i sitt partiprogram at «de tradisjonelle familieverdiene er idealet» og at «mor og far har et felles ansvar for barna». Partiet er også imot homofilt ekteskap og at homofile skal få adoptere.

I fjor foreslo de at samlivsundervisningen i skolen skulle begrense informasjonen om homo-, trans- og biseksualitet.

Selv er Weidel lesbisk og bor sammen med sin partner, som hun også har to felles sønner sammen med.

Da hun under talkshowet Maischberger ble konfrontert med at hun ikke selv lever etter partiets idealbilde, var svaret at dette ikke var noen motsetning og at det var nødvendig å skille mellom privatliv og politikk.

Bereist

Den nye ansiktet til det innvandringskritiske partiet har selv bodd utenlands i mange år, blant annet seks år i Kina. Hun snakker mandarin og jobber som rådgiver for internettfirmaer verden over.

Hun er liberaløkonom og blir betegnet som mer moderat enn sin kollega Alexander Gauland som hun skal samarbeide med i valgkampen.

GERMANY-POLITICS-PARTY-AFD

TOPPKANDIDAT. Alexander Gauland (76) skal lede Alternativ for Tyskland under valgkampen sammen med Alice Weidel.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Nasjonalist

76- åringen fra tidligere Øst-Tyskland var med på å grunnlegge AfD i 2013. Før det hadde han i 40 år vært aktivt medlem i Merkels parti Kristendemokratene (CDU).

Blant annet var han i mange år nærmeste rådgiver til tidligere borgermester i Frankfurt og senere miljøvernminister Walter Wallmann.

Gauland blir sett på som en nasjonalist ytterst til høyre i AfD og har de siste årene blitt kjent som en løs kanon.

Under fotball EM i fjor sa han i et intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung at den tyske landslagsspilleren Boateng er god som fotballspiller, men ikke akkurat en man ville ha hatt som nabo.

Boateng har vokst opp i Berlin og har tysk mor, men siden faren er fra Ghana er han mørkere i huden enn etniske tyskere flest.

Tredje størst

AfD har fått mindre oppslutning den siste tida blant annet etter at det kommer færre asylsøkere til Tyskland og det har kommet et reelt alternativ til Merkel i Sosialdemokratenes kanslerkandidat Martin Schulz. I tillegg har CDU og Merkel frontet en tøffere asylpolitikk.

Nedgang til tross, de siste meningsmålingene viser at AfD fortsatt er Tysklands tredje største parti med ti prosent oppslutning.

Sperregrensa for å komme inn i Forbundsdagen er fem prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt