Sosialdemokratene i motbakke i Tyskland

BERLIN (NRK): Dagen før parlamentsvalget i Tyskland viser meningsmålinger en oppslutning på 22 prosent for sosialdemokratene SPD. Velgere mener de har et troverdighetsproblem.

Martin Schulz

ÉN SISTE MULIGHET: SPDs partileder Martin Schulz har nå kun en siste sjanse til å overbevise velgerne på vippen om at han skal bli Tysklands neste kansler.

Foto: John Macdougall / AFP

"We're up all night to get lucky.." ljomer det fra høyttalerne på festplassen Gendarmenmarkt i Berlin. Livebandet på scenen gjør det de kan for å få folk i stemning. Over alt vaier røde SPD-flagg og røde gassballonger som forteller at "tiden er inne for Martin Schultz".

Supportere for SPD

HEIER PÅ SCHULZ: Sosialdemokrater flagger "Lik lønn" og støtter Schulz i den pågående valgkampen.

Foto: John Macdougall / AFP

SPDs ferske leder og kanslerkandidat har én siste mulighet til å overbevise nølerne om at han er den rette til å lede landet. Men han har en tung oppgave. Partiet har sunket som en sten på meningsmålingene etter oppturen i februar.

kritisk til schulz

TROVERDIGHETSPROBLEM: Flere velgere har mistet tilliten til SPD.

Foto: Elisabeth Onsum / NRK

– Jeg mener SPD har et troverdighetsproblem, og jeg tror dessuten det var dumt av dem å vedta Agenda 2010-reformene. Da mistet de nok mange velgere. Nå er det viktig å støtte dem og sette en stopper for det kjedelige opplegget til CDU, sier en ung mann i mengden.

I februar i år kom den nyvalgte lederen Martin Schulz fra EU-parlamentet. Han ble mottatt nærmest som en frelser og fikk full tillit. Også utenriksminister og partileder Sigmar Gabriel gav sin støtte til Schulz og overlot partiledervervet til ham.

For første gang siden 2006, gikk SPD forbi regjeringspartner CDU på meningsmålingene. Med 32 prosents oppslutning, øynet de håp om å komme seg ut av skyggenes dal som junior i regjeringssamarbeidet. Man snakket om Schulz-effekten.

I skyggen av Merkel

Men så kom nederlaget i tre delstatsvalg: Saarland, Schleswig-Holstein og Nordrhein-Westfalen. Partiet dalte på meningsmålingene, og dette har de fortsatt å gjøre gjennom valgkampen.

– SPD mangler appell til velgerne på flere nivå. Programmet deres skiller seg ikke nok fra regjeringspartner CDU til at de representerer et klart alternativ. I tillegg utstråler heller ikke kandidaten deres den besluttsomheten og troverdigheten som man trenger i en slik valgkamp, sier Melanie Amann fra Der Spiegel til NRK.

FILE PHOTO:Election campaign posters of the CDU and SPD for the upcoming general elections are pictured in Berlin

VALGKAMP: Det står mellom sittende kansler Angela Merkel (CDU) og motstander Martin Schulz (SPD) til valget som holdes søndag 24. september.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Som juniorpartner de fire siste årene har SPD fått gjennomslag for flere saker, blant annet når det gjelder alderspensjon, minstelønn og maksgrense for utleiepriser. Men ifølge Amann, er det Merkel og CDU som får æren.

– Det kan dessuten virke forvirrende at partiet styrer sammen med konservative CDU i fire delstater. I tre andre, deler de makten med venstreradikale Die Linke, sier Amann.

SPDs problem

"Tiden er inne for mer rettferdighet" står det på partiets løpesedler. Samtidig viser undersøkelser at den store majoriteten tyskere er tilfredse med levestandarden.

Arbeidsledigheten er lav og handelsoverskuddet stort. Kun 15 prosent svarer at de ikke er fornøyde. En del av dem som har grunn til å være misfornøyd, føler seg sviktet av SPD som har sittet ved makten to av de siste tre periodene.

FILE PHOTO: A screen that shows the TV debate between German Chancellor Angela Merkel of the Christian Democratic Union (CDU) and her challenger Germany's Social Democratic Party SPD candidate for chancellor Martin Schulz in Berlin

FÅR KRITIKK: Schulz har fått kritikk for å ikke vise nok vilje til makt. Her er han i tv-debatt med Merkel.

Foto: Handout / Reuters

Martin Schulz har blitt kritisert for å ikke vise nok vilje til makt. I den eneste TV-sendte duellen mellom ham og Merkel, var det knapt uenighet å spore.

– Det er naturligvis krevende å innta angrepsposisjonen når man selv har vært i regjering de siste fire årene. Det blir en Catch-22-situasjon, sier Melanie Amann fra Der Spiegel til NRK.

spd velger

FRYKTER DET VIL GÅ DÅRLIG: SPD-velger Antje Kuhnert frykter det vil gå dårlig med partiet på søndag.

Foto: Elisabeth Onsum / NRK

Lav oppslutning er ikke noe nytt for SPD. Men selv som juniorpartner, har SPD fått gjennomslag for flere saker, blant annet alderspensjon, minstelønn og en maksgrense for leiepriser i boligmarkedet. En domstol konkluderte imidlertid for et par dager siden at forslaget om makspris er grunnlovsstridig.

– Det er synd at ikke SPD sine seiere har blitt kommunisert klarere i valgkampen. Jeg håper jo at det skal gå bra for SPD på søndag, men jeg frykter det motsatte, sier SPD-velger Antje Kuhnert til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt