NRK Meny
Normal

Juel: – Regjeringen i Hellas har opptrådt svært klønete

– Akutt og dramatisk. Sånn beskriver sjeføkonom Steinar Juel situasjonen i Hellas nå.

Alexis Tsipras

BLE IKKE ENIG: Statsminister Alexis Tsipras planlegger en folkeavstemning.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

USIKKER SITUASJON:: Steinar Juel ser ingen åpenbar løsning på krisen i Hellas.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Bankene i Hellas skal være stengt i seks dager fremover og mandag er også minibankene stengt. Regjeringen i Hellas kom aldri til enighet med EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) og ønsker nå en folkeavstemning.

– Det vitner om en dårlig forhandlingsprosess og skal vi tro meldingene som kommer, så har den greske regjeringen opptrådt svær klønete, mener Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea.

– Nå er situasjonen blitt mer akutt og dramatisk enn den har vært tidligere, med mer usikkerhet. Det er ingen politisk vei som peker fremover for å løse dette. Ingen vet om bankene vil åpne igjen etter seks dager, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea.

Juel var gjest i NRK Nyhetsmorgen samtidig som Hellas-ferierende nordmenn stod i kø ved minibankene på norske flyplasser. De ville sikre seg kontanter før flyavgangen til det populære ferielandet.

På flyplassen på Sola gikk minibankene tomme for euro.

– Skaper usikkerhet

Krisen i Hellas sprer usikkerhet i verdensøkonomien og mandag merket børsene i Asia en nedgang, noe vi også kan se i Europa utover dagen. Seniorøkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, tror den greske krisen kan føre til en veldig farlig situasjon for euroens fremtid, men Juel ser ikke like mørkt på det.

– Dette skaper noe usikkerhet om euroens fremtid. Reaksjonene på børsene i Asia er merkbare, men ikke dramatiske. Euroen har også svekket seg, men ikke veldig mye. Hellas er små og det er stort sett statlige og internasjonale institusjoner som har lån til Hellas nå. Det er få utenlandske banker som har lån dit og få bedrifter som har kreditt til greske bedrifter.

– Ikke noe godt tegn

– Avvisningen av den greske regjeringens forespørsel om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet er en uhørt handling, sa statsminister Alexis Tsipras i en TV-sendt tale.

Han understreket også at befolkningens bankinnskudd er trygge.

– Jeg er alltid skeptisk når en statsminister finner behov for å si at pengene er trygge. Det er ikke noe godt tegn, mener Juel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt