Hopp til innhold

Johnsons stabssjef og privatsekretær går også av

Fire av den britiske statsministeren nærmeste medarbeidere har sagt opp stillingen sin med kun noen få timers mellomrom. Nå øker presset på Boris Johnson.

Statsminister Boris Johnson

Britenes statsminister Boris Johnson er i hardt vær etter en rekke kontroverser den siste tiden. Det har tært på de nærmeste medarbeiderne.

Foto: POOL / Reuters

De siste i rekken av oppsigelser torsdag er Stabssjef Dan Rosenfield ved den britiske statsministerens kontor og Johnsons privatsekretær Martin Reynolds, melder BBC. Dermed har fire av Boris Johnsons nærmeste medarbeidere har trukket seg.

Grunnen til at Rosenfield nå har valgt å trekke seg er foreløpig ikke kjent. I en uttalelse torsdag sier statsministerens kontor kort at han har levert inn sin oppsigelse.

Det var mindre mystikk rundt oppsigelsen til politiskrådgiver Munira Mirza, som var først ute denne turbulente torsdagen.

I et brev som er publisert i The Spectator gjorde hun det klart at hun slutter i protest mot at Johnson tidligere denne uken angrep Labour-leder Keith Starmer for å være ansvarlig for at pedofile Jimmy Saville ikke ble stilt for retten.

Etter henne fulgte pressesjef Jack Doyle før også stabssjef Rosenfield og tjenestepersonen Martin Reynolds trakk seg.

Ifølge BBC vil Rosenfield bli værende i stillingen i et par uker for å hjelpe til i overgangsperioden før en ny stabssjef er på plass.

Hardt vær

Mannefallet ved statsministerens kontor kommer mens Johnson er i hardt vært på flere fronter. Granskningen og politietterforskningen av fester under nedstengningen har ført til krav om at han må trekke seg, mens en uttalelse om opposisjonsleder Keir Starmer har ført til nye kontroverser.

Under en debatt om de mye omtalte festene ved statsministerens kontor sa Johnson at Starmer ikke hadde rettsforfulgt den nå avdøde TV-personligheten Jimmy Savile, som er anklaget for å ha utført seksuelle overgrep mot flere hundre kvinner og mindreårige, da Starmer jobbet som riksadvokat.

Statsministeren har siden sagt at han ikke mente å uttale seg om Starmer personlig, men han har ikke beklaget til Starmer.

– Svikter deg selv

Det er den manglende beklagelsen som fikk politikksjef Munira Mirza til å gå av, skriver The Spectator.

– Du er en bedre mann enn mange av dine kritikere noen gang vil forstå, og det er derfor det er så utrolig trist at du svikter deg selv med å komme med en slik lurvete anklage mot opposisjonslederen, skrev Mirza i sitt oppsigelsesbrev.

Mirza har jobbet sammen med Johnson i 14 år.

Festene i statsministerboligen

 • 2020-2021
  Fredagsdrinker

  Ansatte i Downing Street skal regelmessig ha tatt en fredagsdrink eller to på kontoret gjennom hele pandemien. Ansatte skal ha byttet på å lasse med seg en trillekoffert med vin til kontoret for anledningen.

 • 15. mai 2020
  Arbeidsmøte med ost og vin

  Koronaen herjet i Storbritannia. I hagen til statsministerboligen var statsminister Boris Johnson, hans kone Carrie, tidligere sjefrådgiver Dominic Cummings og Johnsons privatsekretær Martin Reynolds samlet. De er avbildet på et bilde som er lekket til The Guardian, sammen med 15 andre, og spiser ost og drikker vin. Johnson har kalt det et arbeidsmøte.

  Skjermbilde fra The Guardian skal vise Boris Johnson drikke vin i hagen.
  Foto: Skjermbilde / The Guardian
 • 20. mai 2020
  Bring your own booze!

  En lekket epost fra Boris Johnsons privatsekretær Martin Reynolds til 100 ansatte ved statsministerens kontor inviterte til kveldssamling. Gjestene ble oppfordret til å ta med sin egen drikke, "bring your own booze". I ettertid har Johnson sagt at han var til stede i 25 minutter, og at han ikke burde latt samlingen skje.

  Epost Reynolds
  Foto: Skjermbilde / ITV News
 • 19. juni 2020
  Hipp hurra!

  Opp til 30 ansatte overrasket statsministeren med kake og bursdagssang på bursdagen hans. Samme kveld skal familie og venner ha samlet seg i statsministerparets bolig for å feire Johnson. En talsperson sagt at dagsamlingen varte i ti minutter, mens kveldsfeiringen foregikk utendørs.

  Britain Politics
  Foto: Matt Dunham / AP
 • 13. november 2020
  Den første avskjedsfesten

  Boris Johnson holder tale i avskjedsfesten for avtroppende kommunikasjonsdirektør Lee Cain. Samme kveld hevdes det at Carrie Johnson, som på den tiden var forlovet med statsministeren, holdt en annen privat fest i den private boligen til paret. En talsperson har kalt påstanden «bare tull».

  British PM Boris Johnson and Carrie Johnson hold virtual call at Chequers
  Foto: No 10 Downing Street / Reuters
 • 25. november 2020
  Afterwork

  Etter et arbeidsmøte i finansdepartementet sto drinker på agendaen. Arrangementet omtales som spontant. På det tidspunktet var puber stengt i London på grunn av koronarestriksjoner.

 • 27. november 2020
  Adjø!

  Nok en gang skal en medarbeider i Downing Street slutte. Nok en gang må statsministerens ansatte ta avskjed. Boris Johnson skal ha holdt tale, og bemerket for fullt det var i rommet.

 • 10. desember 2020
  Fest for utdanning?

  Utdanningsdepartementet i Storbritannia arrangerer fest. Der skal blant annet tidligere utdanningsminister Gavin Williamson ha deltatt.

  gavin williamson
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 14. desember 2020
  Tory-fest

  Ordførerkandidat Shaun Bailey og ansatte ved Det konservative partiets kampanjehovedkvarter fester. Partiet kalles ofte Torys i Storbritannia. Bailey har siden bedt om unnskyldning, og erkjent dårlig dømmekraft.

 • 15. desember 2020
  Quiz med Boris

  Det arrangeres Quiz i statsministerens kontor, og statsminister Johnson er deltaker. I et bilde The Daily Mirror har fått tak i sitter han med kollegaer med julepynt. Andre kollegaer sitter i andre kontorer, og har virtuell quiz sammen. Downing Street innrømmet at Johnson «kort» deltok på quizen, men sier det var en virtuell begivenhet.

  Boris på quiz
  Foto: Skjermbilde / The Daily Mirror
 • 16. desember 2020
  Dansefest i departementet

  Ansatte i transportdepartementet hadde fest med dans og drinker etter jobb samme dag som London innførte strenge tiltak på grunn av koronasmitte. Departementet har beklaget hendelsen.

 • 17. desember 2020
  Julefest på regjeringskontoret

  Invitasjoner skal ha blitt sendt ut av sekretæren til kabinettsekretær Simon Case. I de digitale kalenderne var hendelsen merket som «julefest». Det skal også ha vært arrangert enda en avskjedsfest denne kvelden, for Kate Josephs. Hun ledet tidligere regjeringens arbeid med korona. På bildet er Boris Johnson på joggetur, forfulgt av journalister som vil snakke om koronatidens festligheter.

  Prime Minister Boris Johnson goes for a morning run
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Desember 2020
  Avskjed med kapteinen

  Forsvarsrådgiver og kaptein Steve Higham skal slutte å jobbe for Johnson. Da må det festes. Statsministeren skal ha stukket innom og holdt tale.

 • 18. desember 2020
  God jul!

  Det slås på stortromma og inviteres til nok en julefest for statsministerens ansatte. Det er denne festen som utløste undersøkelsene. En mye omtalt video viser Boris Johnsons talsperson Angela Stratton, som spøker om hendelsen i en liksom-pressekonferanse. Da denne videoen lekkes, slutter Stratton i jobben.

 • 16. april 2021
  Enda flere avskjedsfester

  To ansatte skal slutte i Downing Street. Det arrangeres to fester med 30 deltakere hver, som senere blir slått sammen. Det skal ha blitt både alkohol og dansing på festdeltakerne, men statsministeren var ikke til stede. Dagen etter var det begravelse for Storbritannias prins Philip. På grunn av restriksjonene måtte dronning Elizabeth sitte alene under begravelsen. Downing Street har siden beklaget overfor dronningen.

  Britain Politics
  Foto: Jonathan Brady / AP

SISTE NYTT

Siste nytt