Hopp til innhold

Nordmann fra kjent islamistisk miljø trent til terror i Jemen

Mannen som har fått trening i Jemen har tilknytning til et kjent ekstremistisk miljø i Norge. PST skal kjenne mannens identitet.

Mannen som ifølge nyhetsbyrået AP har blitt trent til terror hos Al Qaidas avdeling i Jemen, er etter det NRK kjenner til norsk statsborger.

Mannen i 30-årene har et norsk-klingende navn og tilhører et miljø som er kjent for sine ekstreme islamistiske holdninger.

Stockholm-kontoret til det amerikanske nyhetsbyrået AP kunne i går kveld fortelle at flere kilder i europeiske etterretningsorganisasjoner bekreftet at en nordmann var trent til terror hos Al Qaida i Jemen, eller Al Qaida på den arabiske halvøy som de gjerne kaller seg.

Ifølge nyhetsbyrået skal nordmannen bare avvente en ordre om å angripe et konkret terrormål.

Les mer: – Nordmann avventer angrepsordre

Tjenestemenn fra tre ulike europeiske sikkerhetstjenester skal ha bekreftet at mannen er «operativ», noe som betyr at mannen har gjennomført treningen gitt av Al Qaida og nå venter på et oppdrag.

– Ut ifra det jeg forstår, så har han ikke fått et bestemt mål for sitt oppdrag, sa en av de anonyme kildene til nyhetsbyrået.

PST kjenner identiteten

Etter det NRK erfarer kjenner Politiets sikkerhetstjeneste (PST) identiteten til mannen som skal ha fått terrortrening i Jemen.

Mannen tilhører et miljø som er kjent for PST, og han skal ha vært noe aktiv på diverse debattfora på nettet.

På hvilket tidspunkt mannen reiste til Jemen er ikke kjent. Ifølge VG skal han fortsatt befinne seg i landet, og avisa siterer kilder på at han skal ha oppholdt seg der over lengre tid.

VG skriver at mannen har norske foreldre, og konverterte til islam i 2008.

Politiets sikkerhetstjeneste eller andre deler av norske myndigheter ønsker ikke å kommentere denne konkrete saken.

Justisminister Grete Faremo vil ikke kommentere om norske myndigheter har kontroll på mannen, men hun sier på generelt grunnlag at dette er et saksområde PST er opptatte av.

Etter det NRK kjenner til skal mannen ha fått trening fra samme gren av Al Qaida som den såkalte underbuksebomberen, som skulle angripe flere amerikanske fly.

Les også: Dobbeltagent avslørte al-Qaida-plan

Brynjar Lia

Forsker Brynjar Lia ved FFI sier at en slik verving er mer sannsynlig enn før.

Foto: NRK

Terrorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) sier et anerkjent amerikansk tidskrift (CTC Sentinel) nylig publiserte en artikkel om Al Qaida i Jemen der deres kontingent av fremmedkrigere blir beskrevet.

Ifølge Lia består disse først og fremst av personer med somalisk, saudisk, afghansk og pakistansk bakgrunn, og bare et lite bidrag fra Europa.

Tidsskriftet beskriver også en brite, franskmann og en ”red faced” konvertitt.

– Det er ikke helt usannsynlig at det har vært en nordmenn hos Al Qaida i Jemen. Man har tidligere sett flere eksempler på at personer med norsk tilknytning har deltatt på jihadistiske treningsleirer og kamphandlinger, sier Lia til NRK.

– Mer sannsynlig enn før

Lia nevner blant annet en gardesoldat med norsk-somalisk bakgrunn som lot seg verve til geriljavirksomhet: Internasjonale medier har også tidligere rapportert om norsk-pakistanere med tilknytning til Taliban.

– Det er sjeldent at folk reiser til konfliktområder hvis de kun har blitt radikalisert via internett, så vedkommende har nok vanket i et miljø som har vært pro-jihadistisk, forklarer Lia.

Lia forteller at det er mer sannsynlig at en nordmann har reist ut enn for bare fem-seks år siden. Dette skyldes blant annet at det har vokst fram miljøer i Norge som PST også har advart mot.

– Nå har det jo vokst fram et mer militant miljø i Norge de siste årene, som PST beskriver. Av og til kommer det oppfordringer fra dette miljøet til å reise til en ”jihad-front” og slutte seg til mujahedin, sier forskeren som følger disse bevegelsene gjennom sitt arbeid.

– Utnytter systemet for å få trening

NRK har vært i kontakt med flere kilder i Jemen, men ingen kjenner den konkrete historien med den etnisk norske nordmannen i 30-årene som har vært i landet for terrortrening.

Den amerikanske journalisten Adam Baron, som bor i Jemens hovedstad Sanaa, sier til NRK at han ikke er overrasket over nyheten.

– Det føyer seg inn i et mønster av vestlige konvertitter som kommer til Jemen for å kjempe med Al Qaida. De utnytter det svake sikkerhetssystemet for å bli en del av det militante miljøet. Dette høres ut som en liknende sak, sier han.

Iona Craig, som er korrespondent for den britiske avisen The Times, er foreløpig litt avventende til nyheten. Ingen av hennes jemenittiske kilder kjenner til at en nordmann skal ha deltatt i terroristtrening i Jemen.

– Det høres litt merkelig ut, men vi vet at det finnes personer med somalisk, pakistansk og arabisk bakgrunn som har vervet seg til Al Qaida i Jemen, sier Craig til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt