NRK Meny
Normal

Gransker politiet etter dramatisk skytevideo

Politiet i Rio de Janeiro blir nå gransket etter at en dramatisk video, der det regnet med kuler over et slumområde, ble vist på brasiliansk TV.

Politiet i Rio de Janeiroi Brasil granskes etter at de løsnet skudd fra helikopter mot en antatt narkotikamistenkt mens han kjørte i et tett bebodd område i en av Rios fattige bydeler. Episoden fra 2012 skapte debatt i Brasil etter at denne videoen fra helikopteret ble offentliggjort.

Se den dramatiske videoen der politiet skyter fra helikopter i en av Rios fattige bydeler.

Søndag viste det populære brasilianske TV-programmet Fantastico en video fra en politijakt i Rio de Janeiro 11. mai i fjor.

Bildene viser hvordan politiet helikopteret forfølger en bil, mens de fyrer av en rekke skudd.

På TV-bildene ser man tydelig hvordan kulene treffer både bygninger og gaten rundt om slumområdet Korea, i den vestlige delen av Rio de Janeiro.

Til tross for at det ble avfyrt en stor mengde skudd, er det ikke meldt om skadde eller drepte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nattibilde fra favela i Rio

Både mennesker og biler er tydelige på bildene fra videoen som ble vist under TV-programmet Fantastico søndag.

Foto: Globo

Jaktet på narkobaron

Jakten startet da politihelikopteret fikk beskjed om at en av Rios mest beryktede narkobaroner, Marcio Pereira, befant seg i favelaen Korea.

Ifølge politiet drev Pereira, med tilnavnet «Matematikeren», en narkotikabande som opererte i fire av Rios favelaer.

Fra en høyde på mellom 900 og 1200 meter skal politiet i helikopteret ha oppdaget en mann som «lignet på» Pereira.

Helikopteret gikk så ned til en høyde på mellom 20 og 40 meter og forfulgte bilen de trodde Pereira satt i, mens de fyrte av en rekke skudd med maskingevær.

Bilen stoppet etter hvert og ble omringet av innbyggerne i favelaen. Mannen som politiet tror var Pereira klarte å rømme, men ble funnet død neste dag i en annen bil.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Markering på Copacabana

Fra en markering på Copacabana i Rio de Janeiro 31. juli 2011 etter at guttungen Juan Moraes var blitt drept av politiet.

Foto: Ricardo Moraes / Reuters

Starter etterforskning

Etter at programmet Fantastico søndag viste bildene ser nå politiets egen spesialenhet, statsadvokaten og en menneskerettighets-organisasjon på politijakten.

– Ettersom disse nye bildene er nytt bevismateriale, starter jeg en ny etterforskning og etter hvert vil de som svar innblandet i operasjonen bli holdt ansvarlige, sier statsadvokaten i Rio de Janeiro, Marfan Martins Vieira.

Marcelo Freixo, medlem av delstatsforsamlingen i Rio de Janeiro, mener at politiet aldri ville oppført seg på samme måte i de rikere strøkene av byen.

– Det er utrolig at politiet i Rio de Janeiro fortsatt kan handle uten å ta hensyn til loven. De ville aldri ha skutt rundt seg på denne måten i Ipanema eller Copacabana, sier Vieira.

Drepte 372 på et halvår

Patricia Lourival Acioli

Patricia Lourival Acioli ble truffet av 21 skudd da hun ble drept utenfor sitt hjem i Rio-forstaden Niteroi.

Foto: Ap

Politiet i Brasil har et brutalt rykte. En rapport fra Human Rights Watch sier at politiet i delstaten Rio de Janeiro sto bak 372 drap i første halvår 2011.

Et av de tilfellene som har fått mest oppmerksomhet er drapet på dommer Patricia Lourival Acioli.

Hun hadde fengslet politioffiserer som var mistenkt for mord. og etter å ha fått fire dødstrusler ble hun skutt og drept utenfor sitt hjem i august 2011.

Politiet i Rio de Janeiro blir holdt under kraftig oppsikt på grunn av de mange store hendelser som skal gå av stabelen de neste månedene og årene.

Den nye paven, Frans, skal besøke byen i juli, og deretter er det fotball-VM neste år og sommer-OL i 2016.

Les også: Turister kidnappet og gjengvoldtatt på Copacabana

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt