– Valget av Obama er det viktigste som har skjedd etter 11. september

Da tvillingtårnene i New York raste satt Thorbjørn Jagland sammen med resten av Arbeidepartiets sentralstyre og slikket sine sår etter et av tidenes dårligste stortingsvalg for partiet.

Thorbjørn Jagland

Tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland mener valget av Barack Obama er det viktigste som har skjedd etter 11. september 2001.

Foto: Bjørn Sigurdsøn

Thorbjørn Jagland var partileder - og landets utenriksminister. I regi av den første rollen ledet han sentralstyremøte i Arbeiderpartiet.

Tidenes valgnederlag i moderne tid var et faktum, etter natten som nettopp var over. Ap hadde fått 24,3 prosent i oppslutning - helt uvante tall for partiet som pleide å styre Norge. Nå måtte man «samles i bånn». Hvordan kunne dette skje?

– Jeg fikk en lapp inn til meg om at to fly hadde styrtet inn i World Trade Center. Da jeg også fikk melding om at Pentagon i Washington var angrepet, avbrøt jeg møtet og sammenkalte folkene i Utenriksdepartementet.

– Vi stod selvfølgelig i tett kontakt med statsministeren utover dagen, forteller Jagland.

Beredskapsplaner ble iverksatt, og kontakten mellom nasjonale og internasjonale ledere var tett.

Delte verden i to

– Angrepet delte etter hvert verden i to. Et farlig skisma mellom Vesten og den muslimske verden utviklet seg gradvis.

– Delvis som følge av den frykten som terrorismen fra den muslimske verden skapte, og delvis som følge av hvordan den amerikanske presidenten valgte å ordlegge seg og møte terroren på rent konkret, sier Jagland.

Han gikk av som utenriksminister vel en måned etter angrepene. Det dårlige valgresultatet for Arbeiderpartiet førte til regjeringsskifte, og det var hans etterfølger Jan Petersen fra Høyre som håndterte ettervirkningene og konsekvensene av 11. september-angrepene for Norges del.

Tiåret som fulgte ble preget av kampen mot terror og de to store USA-ledede krigene i Afghanistan og Irak.

Verden var delt helt til en ny president avla sin ed i Det hvite hus, mener Jagland.

– Valget av Barack Obama som president i USA er uten tvil det viktigste som har skjedd etter 11. september. Han begynte straks å strekke ut en hånd, legge vekt på samarbeid i FN og andre multilaterale organisasjoner, sier den nåværende lederen av Europa-rådet og formann i Nobelkomiteen.

SISTE NYTT

Siste nytt