Italienske anti-partier gjør seg klare til å overta

Da italienske velgere stemte ned Matteo Renzis grunnlovsforslag blåste de samtidig nytt liv i seilene til de to populistiske anti-partiene i landet. Nå forbereder Femstjernersbevegelsen og Lega Nord seg for å kjempe om makten.

Italy Referendum Luigi Di Maio

Lederen i Femstjernersbevegelsen Luigi Di Maio mener arrogansen tapte og gjør seg nå klar til valgkamp.

Foto: Angelo Carconi / Ap

APTOPIX Italy Referendum Matteo Renzi

Italias statsminister Matteo Renzi satt hele sin politiske karriere på spill og tapte.

Foto: Alessandro Di Meo / Ap

– Jeg tapte, og den som trekker seg er meg, sa Matteo Renzi natt da det ble klart at grunnlovsendringen han hadde gjort til en folkeavstemning om regjeringen var nedstemt.

– Vi prøvde å tilby det italienske folket forandring, men vi har ikke lykkes. Nei-siden har vunnet, og det er en meget tydelig og klar seier, sa statsministeren, som varslet at han vil be om avskjed i ettermiddag.

– Langvarig kaos

Landets største opposisjonsparti ledes av komikeren Beppe Grillo og ble startet som en protest mot landets politiske system og deres manglende evne til å løse landets problemer.

Et annet parti som trolig nå kommer til å mobilisere er det innvandringskritiske Lega Nord, som jobber tett sammen med Marine Le Pens Nasjonal Front i Frankrike, og som flere ganger har sittet i koalisjonsregjeringene til Silvio Berlusconi.

Gårsdagens resultat tolkes av mange som en protest mot landes elite og økonomiske sentrum som alle støttet grunnlovsendringene, som blant annet ønsket å forandre maktforholdet mellom regjeringen og senatet.

– Arrogansen tapte

Italy Referendum Matteo Salvini

Lega Nords leder, Matteo Salvini, ønsker nyvalg så fort som mulig.

Foto: Antonio Calanni / Ap

Nå frykter mange at landet, som har hatt 60 statsministre på de siste 68 årene igjen kastet inn i et politisk kaos.

– Vi kan få en langvarig kaos-periode som bare ender opp i en svak koalisjonsregjering som bare fører Italia inn i en ny krise, sier politisk analytiker Wolfgano Piccoli til nyhetsbyrået AP.

Det var Femstjernersbevegelsen som stod i front i Nei-kampanjen og som nå trekkes frem som valgets store vinner.

– I dag tapte makteliten, sa lederen i Femstjernersbevegelsen Luigi Di Maio, før han fortsatte.

– Arrogansen tapte, og nå vi starte jobben med å overta regjeringsmakten.

På den politiske motsatte fløy hyllet også Lega Nords leder resultatet.

– Folkets vilje vant over makten, sa Matteo Salvini, som ber om at nyvalgt utstedes så fort som mulig.

Det er ventet at Renzi vil fortsette som statsminister frem til hans regjering har lagt frem en nytt budsjett litt senere i desember, før han trekker seg og en overgangsregjering leder landet til resultatet av et nyvalg er klart. I utgangspunktet er det ikke valg i Italia før våren 2018, men valget vil trolig finne sted før det.

SISTE NYTT

Siste nytt