Hopp til innhold

Issmelting fra klimaendringer kan sette fart i flere utbrudd

Smelting av innlandsis grunnet klimaendringene i de kommende tiårene kan sette fart i flere vulkanutbrudd, mener forskere.

Isberg flyter bort fra Vatnajøkull på Island

Isflak flyter bort fra Islands- og Europas største innlandsbre, Vatnajøkull.

Foto: MARCEL MOCHET / AFP

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Når isen letner og frigjør vekt og magma fra under jorda kan det lettere sette fart i utbrudd fra vulkanene på Island, mener de.

Det er ingenting som tyder på at utbruddet ved Eyjafjallajøkull kan knyttes opp mot den globale oppvarmingen, fordi denne isbreen er for liten og lett til å påvirke den lokale geologien.

– Større og hyppigere

– Arbeidet vårt antyder likevel at det enten vil komme større- eller hyppigere utbrudd på Island i de kommende tiårene, forteller vulkanolog ved Universitetet på Island, Freysteinn Sigmundsson til nyhetsbyrået Reuters.

– Global oppvarming smelter is og kan ha en påvirkning på de magmatiske systemene, sier Sigmundsson.

Slutten på Istida for 10 000 år siden sammenfalt med en økning av den vulkanske aktiviteten på Island, og mye tyder på at det hadde sammenheng med at de store iskappene ble tynnere og landet steg.

– Vi mener isreduksjon ikke har hatt noen stor innvirkning på det siste utbruddet på Island fordi det foregår under en relativt liten iskappe.

Les også: Norske breer kan smelte

Flytende magma kommer ut av isdekte Eyfjallajøkull

Flytende magma kommer ut av isdekte Eyfjallajøkull. Forskere tror ikke klimaendringene kan knyttes opp mot utbruddet fra vulkanen denne uka.

Foto: NASA / REUTERS

– Kan påvirke magmaproduksjon

Geofysiker Carolina Pagli ved Universitetet i Leeds i England, legger til at klimaendringene også kan sette fart i vulkanutbrudd eller jordskjelv på plasser som Mount Erebus i Antarktis, Aleutian-øyene i Alaska eller Patagonia i Sør-Amerika.

Pagli forteller at effekten er størst der vulkanene er dekket av isskjold.

– Dersom du fjerner en stor nok del kan det også ha en innvirkning på magma-produksjonen dypt under jorda.

Les også: Vulkanutbrudd kan gi kaldere klima

Endrer geologisk belastning

Vulkanutbrudd under Vatnajøkull i oktober 1996

Vulkanutbrudd under Vatnajøkull i oktober 1996.

Foto: Arni Saeberg/Morgunbladid / Reuters

I 2008 skrev Pagli og Sigmundsson en rapport i tidsskriftet Geophysical Research Letters om den mulige sammenhengen mellom global oppvarming og islandske vulkaner.

I rapporten kom det fram at omkring 10 prosent av Islands største innlandsis, Vatnajøkull, har smeltet siden 1890, og at landeområdene i nærheten har steget omkring 25 millimeter hvert år, noe som endrer den geologiske belastningen.

Ifølge deres beregninger hadde tiningen ført til en dannelse av 1,4 kubikk-kilometer med magma under jorda i løpet av det siste hundreåret.

– Trykket forsvinner

Ved høye trykk, som under en tykk iskappe, mener de to at bergartene ikke kan utvide seg og endres til flytende magma, selv om de blir varme nok.

– Men ettersom isen smelter kan også steinartene smelte fordi trykket forsvinner, sier Pagli.

Sigmundsson forteller at overvåkningen av vulkanen ved Vatnajøkull siden 2008 antyder at beregningene av magmaproduksjonen mest sannsynlig var en «minimums-estimat». Ifølge han kan den vise seg å være større.

Han mener smeltende is er den største hendelsen der klimaendringene kan vise seg å få en innvirkning på geologien.

Ifølge FNs klimapanel vil den globale oppvarmingen føre til flere oversvømmelser, mer tørke og stigende havnivå.

SISTE NYTT

Siste nytt