Israel vil ikke unnskylde

Israel aksepterer konklusjonen i FN-rapporten om israelernes aksjon på et tyrkisk skip som forsøkte å ta seg inn til Gazastripen i fjor. Israel håper også å normalisere forholdet til Tyrkia som fikk seg en knekk etter aksjonen.

Israel Gaza-konvoi

Israel brukte overdreven og urimelig makt under militæraksjonen mot Gaza-konvoien i fjor, står det i FN-rapporten som ble lagt fram i dag.

Foto: Ariel Schalit / Ap

Israelske tjenestemenn sier myndighetene i Jerusalem aksepterer FNs konklusjon, men vil ikke unnskylde at personer ble drept i aksjonen.

Israel håper også at forholdet til Tyrkia kan bli bedre igjen, men oppfordrer samtidig tyrkerne til å respektere internasjonal havrett

– Urimelig makt

Rapporten konkluderer med at Israels blokade av Gazastripen er lovlig i henhold til folkeretten, men den er samtidig kritisk til måten militæraksjonen mot Gazakonvoien ble gjennomført på.

Israel brukte overdreven og urimelig makt under militæraksjonen mot Gaza-konvoien i fjor, skal være et av punktene i FN-rapporten.

Ni tyrkiske aktivister ble drept da israelske kommandosoldater bordet fartøyet Mavi Marmara om natten 31. mai i fjor. Det tyrkiske skipet var del av en konvoi med aktivister som ville bryte Israels blokade av Gazastripen og sende varer og forsyninger til det palestinske området.

- Måtte bruke makt

Da israelske kommandosoldater bordet konvoiens hovedskip «Mavi Marmara», ble de møtt av organisert og voldelig motstand fra en gruppe passasjerer og måtte derfor bruke makt for å forsvare seg, heter det videre i rapporten.

Men den konkluderer like fullt med at maktbruken var overdreven og urimelig, og at
tapet av menneskeliv er uakseptabelt.

- Israels avgjørelse om å borde fartøyene med slik styrke og så langt fra blokadesonen og uten noen endelig advarsel like før bordingen var overdrevent og urimelig, skriver FN-panelet.

LES: – Israels beklagelse er ikke nok

Tyrkia utviser Israel-ambassadør

Tyrkia aksepterer ikke FN-rapporten.

President Adullah Gul kaller rapporten verdiløs.

– Rapporten er ugyldig for oss, sier Gul i en tv-sendt kommentar, ifølge AFP.

Tyrkia sier at de også avbryter alle militære avtaler med Israel og utviser Israels Tyrkia-ambassadør i protest mot FN-rapporten om Gaza-konvoien.

Ifølge utenriksminister Ahmet Davotuglu vil Tyrkia også kutte ytterligere i sin egen representasjon i Israel. Han legger skylden for den pågående krisen med Tyrkias tidligere allierte på Israel.

Den tyrkiske reaksjonen kommer etter at Israel «delvis» aksepterte FNs rapport om Gaza-konvoien og bordingen av det tyrkiske fartøyet Mavi Marmara i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt