– Israels beklagelse er ikke nok

Tusenvis demonsterer foran den israelske ambassaden i Kairo for den tredje dagen på rad, til tross for at Israel beklaget drapet på fem egyptiske politimenn.

Demonstrasjoner i Egypt mot Israel

– Lenge leve Egypt, ropte egypterne mens de brant israelske flagg.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Søndag har det også vært store demonstrasjoner i Kairo.

Egypterne er fortsatt rasende for at israelske soldater skjøt og drepte fem egyptiske grensevakter i en aksjon mot palestinske opprørere ved grenseområdet.

En av demonstrantene klatret opp 14. etasjer for å røske ned det israelske flagget og erstatte det med et egyptisk flagg.

Seks pansrede biler og store politiforsterkninger i bakgatene tyder på at det egyptiske politiet er forberedt på at demonstrasjonene kan bli voldelige. Stemningen blant demonstrantene er ganske aggressiv, men politiet har så langt holdt seg på avstand.

Den arabiske liga har kalt sammen til krisemøte søndag for å diskutere Gaza.

Israels nye forsvarsminister Ehud Barak

Israelsk forsvarsminister Ehud Barak

Foto: JACK GUEZ / AFP

– En beklagelse er ikke godt nok

Israelsk forsvarsminister Ehud Barak beklaget hendelsen på torsdag og sier han har bedt hæren om å innlede en felles etterforskning med egypterne.

Men det er ikke godt nok for de egyptiske demonstrantene som krever at den israelske konvoien trekker seg ut av landet.

– Egyptisk blod er ikke billig, sier en av demonstrantene til NRK.

Demonstrantene vil at Egypt skal oppheve fredsavtalen med Israel.

Ifølge Egypts statlige nyhetsbyrå MENA har den flernasjonale observatørstyrken MFO på Sinai-halvøya rapportert om to israelske brudd på fredsavtalen mellom de to landene i forbindelse med militæraksjonen, skriver NTB.

Hadde aldri skjedd under Mubarak

30 år gamle fredsavtalen mellom Israel og Egypt har blitt satt på prøve etter at president Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av etter revolusjonen i vinter.

Forholdet mellom de to landene har vært relativt stabil under Mubaraks styre, skriver BBC.

Slike demonstrasjoner hadde vært utenkelig under det gamle regimet. Mange egyptere benytter nå sjansen til å utøve sin rett til å demonstrere og gi uttrykk for sine politiske ønsker.

SISTE NYTT

Siste nytt