Normal

Islands nye statsminister: – Det blir ikke store endringer

REYKJAVIK (NRK): Sigmundur Gunnlaugsson bekrefter at han går av som statsminister etter skatteparadis-avsløring. Partifelle Sigurdur Ingi Johannsson tar over, men er allerede en upopulær mann blant demonstrantene på Island.

Sigurdur Ingi Johannsson og Bjarni Benediktsson

Sigurdur Ingi Johannsson overtar etter partifelle Sigmundur Gunnlaugsson. Her med finansminister Bjarni Benediktsson, som også er nevnt i Panama-avsløringene.

Foto: Martin Zondag / NRK

Den formelle bekreftelsen på at Sigmundur Gunnlaugsson trekker seg kom etter omfattende møtevirksomhet på Alltinget torsdag kveld. Bakgrunnen er avsløringene om at han og kona i skjul eide et skatteparadisselskap med store krav mot de islandske bankene som kollapset i finanskrisen.

Framskrittspartiets nestleder Sigurdur Ingi Johannsson tar over, bekrefter partifellen Höskuldur Thorhallsson overfor NRK.

Höskuldur Thorhallsson

Höskuldur Thorhallsson møter pressen.

Foto: Martin Zondag / NRK

Gunnlaugsson og finansminister Bjarni Benediktsson har onsdag kveld vært samlet til møter med partigruppa til Fremskrittspartiet (tilsvarer Senterpartiet) på Alltinget.

– Den neste statsministeren vil være en fin fyr. Embetet vil være i gode hender, sa avtroppende statsminister Gunnlaugsson etter møtet, før han trakk seg unna blitzregnet.

I morgen vil Gunnlaugsson, som fortsetter som Fremskrittspartiets partifomann, formelt levere sin oppsigelse til den islandske presidenten. Han vil da etter alt å dømme godkjenne Johannsson som hans etterfølger.

Sigmundur Gunnlaugsson

Sigmundur Gunnlaugsson har måttet gi seg som statsminister på Island, som følge av avsløringene om konas investeringer i selskap i skatteparadis. Ifølge flere medier, deriblant Aftenposten, solgt Gunnlaugsson eierskapet i selskapet Wintris til kona for én dollar.

Foto: Martin Zondag / NRK

Nyvalg til høsten

Onsdag ble det også klart at det blir gjort endringer i den for tiden svært så upopulære islandske regjeringen. Lilja Alfreðsdóttir, også hun fra Fremskrittspartiet går nå inn i regjeringen, og overtar trolig Joahnssons posisjon som fiskeri- og landbruksminister .

Et nyvalg vil bli holdt til høsten, trolig i oktober eller november, bekreftet den nyvalgte statsministeren. Han gjorde samtidig lite for å dempe misnøyen blant demonstrantene som har okkupert Islands gater de tre siste dagene.

– Det blir ikke store endringer med meg som statsminister. Jeg skal fortsette med det gode arbeidet denne regjeringen har påbegynt. Hvis opposisjonen lar oss gjennomføre dette, vil det gå fortere, sier Johannsson.

Plakater Reykjavik

Avtroppende statsminister Sigmundur Gunnlaugsson og finansminister Bjarni Benediktsson har begge blitt nevnt i de såkalte Panama-papirene.

Foto: Martin Zondag / NRK

– Like ille

Onsdag hadde igjen flere tusen mennesker møtt opp utenfor Alltinget for å kaste yoghurt, bananer og kreve regjeringens avgang, for tredje dag på rad.

– Johannsson er like ille som Gunnlaugsson. Vi har latt tvilen komme regjeringen til gode, men det går ikke lenger, sier Stefan Karl Gudhjonson, en av demonstrantene.

Helgi Karl Gudmundsson og Edda Katrin Einarsdottir tror ikke situasjonen på Island vil stabilere seg før hele den sittende regjeringen har gått av.

– Situasjonen føles ikke bra i det hele tatt. Detter er ikke det folket vil ha, og det bør holdes nyvalg veldig snart, sier Gudmundsson.

Den nye statsministeren sier han vil fortsette å jobbe ut fra koalisjonspartienes felles forståelse.

Blir dette nok til å stoppe demonstrasjonene mot regjeringen?

– Vi kommer selvfølgelig til å håpe at dette vil hjelpe, og gi mer stabilitet.

– Men demonstrantene ser på deg som en del av det samme systemet som Gunnlaugsson?

– De må bare vente og se, sier Johannsson.

Helgi Karl Gudmundsson og Edda Katrin Einarsdottir

Helgi Karl Gudmundsson og Edda Katrin Einarsdottir var blant dem som tok turen for å demonstrere onsdag kveld.

Foto: Martin Zondag / NRK

Mistillitsforslag fredag

Opposisjonen opprettholder på sin side kravet om nyvalg. Men president for Alltinget, Einar K. Guðfinnsson, sa til NRK tidligere onsdag at dette neppe vil være klart før fredag.

Dette fordi opposisjonspartiene måtte vente til det er avklart hvem som blir påtroppende statsminister.

Gudfinnsson forteller at medlemmene på Alltinget nå har blitt kalt inn til en muntlig spørretime torsdag, for å bli informert om regjeringens planer. Det er ventet at både Johannsson og avtroppende statsminister Gunnlaugsson vil være tilstede på spørretimen.

Faller som en stein

En fersk meningsmåling viser at oppslutningen om regjeringspartiene har falt som en stein som følge av den siste tidens avsløringer, som også gjelder koalisjonspartner og finansminister Bjarni Benediktsson.

Arni Pall Arnason

Árni Páll Árnason, som leder opposisjonspartiet Sosialdemokratene, mener det ikke er nok å skifte statsminister.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag / NRK

Framskrittspartiet har gått fra å være Islands nest største til å bli det nest minste partiet, mens Selvstendighetspartiet har falt med 6 prosentpoeng.

Samtidig rykker opposisjonen fram, særlig Piratpartiet som får hele 43 prosent oppslutning. Det opposisjonelle Piratpartiets leder Birgitta Jonsdottir bekrefter onsdag at partiet har gått med på å holde nyvalg først til høsten. Árni Páll Árnason, som leder opposisjonspartiet Sosialdemokratene, mener imidlertid at Gunnlaugssons avgang er for lite, for sent.

– Vi vil fortsatt komme med et mistillitsforslag mot regjeringen, men så lende de klamrer seg til makten vil det trolig bli stemt ned. Men vi vil prøve å få til et nyvalg før, heller enn senere, sier Árnason, som også reagerer på a den skandalerammede finansministeren fortsatt er en del av regjeringen.

– Jeg tror ikke dette er en konstellasjon som kan vare veldig lenge.

Demonstrant på Island

Stefan Karl Gudhjonsson hadde møtt opp for å demonstrere utenfor Alltinget torsdag. – Johannsson er like ille som Gunnlaugsson, sier Gudhjonnsson.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt