NRK Meny
Normal

– Island er gjort til latter for hele verden

REYKJAVIK/OSLO (NRK): Onsdag hersker det full forvirring om hvem som egentlig styrer Island. Ifølge islandsk TV kommer fiskeriminister Sigurdur Ingi Johannsson til å ta over sjefstolen - enn så lenge.

Plakater Reykjavik

Folk i Reykjavik med klar beskjed til statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson. (Plakaten i midten) 'Gå av takk' sier plakatene. Til venstre: finansminister Bjarni Benediktsson.

Foto: Martin Zondag / NRK

Ásta Helgadóttir, Piratpartiet

Ásta Helgadóttir i Piratpartiet sier situasjonen er uakseptabel. Hun vil ha nyvalg.

Foto: Martin Zondag / NRK

Det er ventet at det i løpet av onsdagen vil bli kunngjort at Sigmundur Gunnlaugsson går av som statsminister, men fortsetter som partileder, melder Ritzau.

Det er ennå ikke offisielt slått fast at Fremskrittspartiets nestleder Sigurdur Ingi Johannsson blir ny, midlertidig statsminister, til tross for at islandsk TV mente å ha fått dette bekreftet tidligere onsdag. Johnansson er altså fra samme parti fra som Gunnlaugsson, og dermed ikke en veldig populær mann blant det islandske folket for øyeblikket.

– Ingen har bedt om at Johannsson overtar. Dette er en høyst uvanlig måte å gjøre det på, at partiet bestemmer hvem som skal overta. Det er det opp til presidenten å avgjøre. Vi vil fortsatt ha nyvalg, for den nåværende situasjonen er ikke akseptabel, sier Asta Helgadottir fra Piratpartiet, til NRK.

Opposisjonspartiet har kun tre medlemmer på Alltinget, men har gjort et voldsomt byks på meningsmålingene den siste tiden. Onsdag var oppslutningen hele 43 prosent, mens Fremskrittspartiet har gått fra å være landets nest største, til å bli det nest minste.

Spørretime torsdag

Forhandlingene om hvem som skal bli ny statsminister har pågått mellom Framskrittspartiet, som ligner det norske Senterpartiet, og regjeringspartner Selvstendighetspartiet gjennom dagen.

Samtidig er opposisjonen forberedt på å stille et mistillitsvotum mot regjeringen. Men dette kan altså først gjøres etter at det blir klart hvem som blir ny statsleder, forteller Alltings-president Einar K. Guðfinnsson til NRK.

Gudfinnsson forteller at medlemmene på Alltinget nå har blitt kalt inn til en muntlig spørretime torsdag, for å bli informert om Regjeringens planer. Det er ventet at både Johannsson og avtroppende statsminister Gunnlaugsson vil være tilstede på spørretimen.

Dette betyr, ifølge Allting-presidenten, at et eventuelt mistillitsforslag mot Regjeringen først kan være klart fredag.

– En desperat handling

Gudni Thorlacius Johannesson

– Dette er en desperat handling, en siste melding før alt kollapser, sier dosent i historie ved Universitetet på Island, Gudni Thorlacius Johannesson, om pressemeldingen som avkreftet at statsministeren trakk seg.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Dosent i historie ved Universitetet på Island, Gudni Thorlacius Johannesson, mener den siste politiske utviklingen setter Island i et dårlig lys.

– Vi er gjort til latter for hele verden. Vi trenger ikke å gjøre denne saken mer kompleks enn den egentlig er, sier Johannesson til NRK.

Han tolker pressemeldingen, som ble sendt ut fra Statsministerens kontor til internasjonale medier i natt, som et forsøk på å dekke over krisen. I pressemeldingen, som kom bare timer etter at Gunnlaugssons partifeller bekreftet at statsministeren går av, skrev den avtroppende statsministeren selv at han bare hadde «trådt til side for en periode».

– Dette er en desperat handling, en siste melding før alt kollapser, for å få historien til å se mer fordelaktig ut. Men å ikke involvere Statsministerens kontor, det gjør man bare ikke, sier Gudni Thorlacius Johannesson.

island

– Er moralsk forpliktet

– Vet man hvem som står bak pressemeldingen?

– Vi vet ikke hvem som har ansvaret for dette, men det er sannsynligvis noen i det politiske eller administrative apparatet. Dette har skapt misforståelser.

– Hvem styrer landet nå?

– I øyeblikket er det Sigmundur Gunnlaugsson som har sagt at han har bestemt seg for å gå av, men som ennå ikke formelt har gjort det. For nasjonens del er de moralsk forpliktet til å gjøre dette så snart som mulig, sier Johannesson, som mener Alltingets president Einar K. Guðfinnsson kunne vært en samlende statsministerkandidat.

island

De siste dagene har det vært store protester utenfor det islandske parlamentet, Alltinget, med krav om at statsminister Sigmundur Gunnlaugsson må gå.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT / NTB scanpix

– Sint og overrasket

island

Leder av opposisjonspartiet Lys Framtid på Island, Ottar Proppe

Leder av opposisjonspartiet Lys Framtid på Island, Ottar Proppe, ber om et avklaringsmøte med lederen for Alltinget etter meldinger om at statsminister Sigmundur Gunnlaugsson likevel ikke trekker seg.

– Jeg er veldig overrasket og sint på grunn av disse nyhetene. Enten det er sant, eller en feil, som er gjort med vilje eller ikke, så er det flere medlemmer av partiet hans som har sendt ut meldinger om at dette er en misforståelse, sier Proppe til NRK.

Jeg har dyp sympati med dem som prøver å forstå hva som skjer på Island for øyeblikket

Leder av opposisjonspartiet Lys Framtid på Island, Ottar Proppe

– Mistillitsvotum

Ifølge en pressemelding som ble sendt fra Statsministerens kontor natt til onsdag går det fram at Sigmundur Gunnlaugsson likevel ikke har trukket seg som statsminister på Island, men altså «bare skal ha trådt til side» for en ubestemt periode.

Dette har skapt full forvirring om hvem som faktisk leder landet i øyeblikket.

– Vi har bedt om et møte med parlamentets leder for å klargjøre dette. Vi har bedt om at vårt mistillitsvotum skal legges på bordet, sier leder av Lys Framtid, Ottar Proppe.

Etter det NRK erfarer vil ikke dette kunne gjøres før fredag formiddag.

Laster Twitter-innhold

– Prøver å glatte over

– Hvor går veien videre for Island nå?

– Etter de siste to-tre dagene er det veldig vanskelig å spekulere i hva som er sannsynlig for Island. Vi har et sterkt demokrati i bunn, og vi trenger å gjenoppdage denne ånden i demokratiet. Min følelse er at disse koalisjonspartiene prøver å glatte over ting på en kosmetisk måte. Det er dømt til å mislykkes, mener Proppe.

Teknisk sett har regjeringen fortsatt makten. Den nye statsministeren har ikke blitt tatt i ed

Leder av opposisjonspartiet Lys Framtid på Island, Ottar Proppe

– Ny statsminister ikke tatt i ed

Han forstår at den siste utviklingen skaper forvirring og usikkerhet om Islands fremtid.

– Jeg har dyp sympati med dem som prøver å forstå hva som skjer på Island for øyeblikket. Teknisk sett har regjeringen fortsatt makten. Den nye statsministeren er ikke blitt tatt i ed, påpeker lederen av Lys Framtid.

Forvirringen på sagaøya er med andre ord komplett for øyeblikket. Onsdag er det varslet nye demonstrasjoner, for tredje dag på rad. Mandagens demonstrasjoner var ifølge islandske journalister de største i landets historie. Minst 8.000 mennsker markerte da sin motstand mot landets øverste ledere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt