Irlands EU-minister vil ha Norge med i Brexit-forhandlinger

BRUSSEL (NRK): Irlands EU-minister Dara Murphy sier til NRK i kveld at han ønsker Norge med i samtaler og møter når Brexit-forhandlingene starter.

Britain Politics Brexit

SKAL UT: Norge bør delta i Brexit-forhandlingene, mener Irlands EU-minister.

Foto: Frank Augstein / Ap

– Norge bidrar til EUs budsjett, de er en del av det indre marked, følger EUs regler og vil bli påvirket av Brexit. Det er riktig at Norge spiller en rolle, sier Murphy til NRK.

Noen av møtene vil kun være for de 27 gjenværende EU medlemmene. Andre møter vil inkludere Storbritannia, men for meg er det klart Norge bør være med på flere møter.

– Vi ser på forskjellige formater. Jeg ser ikke akkurat hvilke møter, men Norge bør være med sammen med de andre EØS-landene Island og Liechtenstein, sier EU-ministeren. Det er mitt personlige syn

Murphy som er i Brussel i forbindelse med toppmøte for EUs regjeringssjefer i Brussel i kveld understreker at dette ikke er aktuelt før Storbritannia utløser artikkel 50 i Lisboatraktaten og faktisk kunngjør at de ønsker å melde seg ut.

– Hva har Irland å tjene på at Norge er med i forhandlingene?

– Det er i alles interesse at vi beholder en så fri handel og reisevirksomhet som mulig i EU og at forholdene mellom oss alle er best mulig, forklarer Murphy.

BELGIUM-BRITAIN-POLITICS-EU-SUMMIT

FØRSTE MØTE: Theresa May deltar på sitt første EU-toppmøte i Brussel. Hun har varslet at Storbritannia ikke vil gå for en norsk avtale med EU.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Vil ikke kopiere Norge

Belgium EU Summit

KLAR: Frankrikes president François Hollande sier May og Storbritannia må være klare for tøffe forhandlinger.

Foto: Alastair Grant / Ap

I sin tale til de konservatives landsmøte i Birmingham tidligere denne måneden fortalte britenes statsminister Theresa May at Storbritannia ikke ville gå mot en norsk modell.

– Det går ikke mot en norsk modell. Det kommer heller ikke til å bli en sveitsisk modell. Det kommer til å være en avtale mellom et uavhengig og suverent Storbritannia og EU, sa May fra talerstolen.

Frankrikes president François Hollande varslet i dag harde forhandlinger mellom Storbritannia og EU når artikkel 50 i Lisboatraktaten aktiveres.

– Jeg har sagt det tydelig, hvis Theresa May går hardt inn i disse forhandlingene, så vil hun få harde forhandlinger, sa Hollande under toppmøtet i Brussel, skriver AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt