Erna og Theresa May i Brexit-samtale

LONDON (NRK): Statsminister Erna Solberg snakket i morges for første gang med britenes nye statsminister Theresa May etter utnevnelsen. May utelukket en norsk løsning for Storbritannia.

Regjeringskonferanse i Storbritannia
Foto: STEFAN ROUSSEAU / Afp

Forut for Theresa Mays første kabinettmøte med regjeringsmedlemmene etter sommerferien i dag, snakket hun på telefon med både Erna Solberg og Finlands statsminister Juha Sipilä. Begge gratulerte henne med utnevnelsen, ifølge en pressemelding fra den britiske statsministerens kontor..

Vender ikke Europa ryggen

Siden Theresa May ble utnevnt som statsminister etter folkeavstemningen om EU, har hun gjentatte ganger sagt at «brexit betyr brexit», landet skal ut av EU.

Erna Solberg snakker med Barack Obama på telefonen

Statsminister Erna Solberg gratulerte Theresa May med utnevnelsen som ny statsminister.

Foto: Malin Amble / Statsministerens kontor

May sa likevel at Storbritannia ikke kom til å snu ryggen til Europa og ønsket å videreføre det hun omtalte som et godt forhold med både EU og enkeltland.

Mange av de 27 gjenværende EU-landene ønsker en rask prosess med Storbritannia.

Ingen norsk modell

Den formelle utmeldelsen av EU skjer først når Theresa May iverksetter artikkel 50 i Lisboa-traktaten. Det er selve «startknappen» for utmeldelsesforhandlingene. Nøyaktig når dette skal skje har vært omdiskutert, men May sa til de to statsministerkollegene at dette ikke kom til å skje i år. Hun har tidligere antydet at det vil skje i begynnelsen av neste år.

May understreket at før forhandlingene med EU kommer i gang, skal regjeringen finne ut av hva slags samarbeidsforhold som både Storbritannia og EU er best tjent med, fremfor å kopiere en eksisterende modell.

Det betyr at et EØS-medlemskap slik som Norge har neppe er et alternativ. Mays forgjenger, David Cameron, omtalte også flere ganger den norske modellen som en dårlig løsning for Storbritannia.

Fortsetter som før

Mer enn to måneder etter et flertall av britene stemte for å forlate EU, er det flere spørsmål enn svar om hva brexit kommer til å bety. Den britiske statsministeren sa at inntil sluttforhandlingene formelt var i gang, vil Storbritannia fortsette som fullverdig medlem av EU med de forpliktelsene det medfører.

Ny regjering, England

Det er stor uenighet innad i Mays regjering om hava slags videre forhold Storbritannia skal ha til EU. Finansminister Philip Hammond (nede til venstre) ønsker å å bruke god til å forberede forhandlingene om utmeldelse, mens Brexit-minister David Davies (nederst til høyre) vil sette i gang utmeldelsen raskt.

Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF, REUTERS/Neil Hall, AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS / NTB scanpix

Etter samtalen med EØS-landet Norge og EU-landet Finland, åpnet May kabinettmøtet utenfor London. Her sa hun at regjeringen skulle utrede hvordan brexit skulle gagne Storbritannia fremover.

Hun sa også at det var helt uaktuelt å ha en ny folkeavstemning om saken, eller at det ville bli gjort noen forsøk på komme inn igjen til EU gjennom bakdøren.

Det er stor uenighet blant mange av ministrene om hva slags forhold Storbritannia skal ha til EU. Flere ønsker at Storbritannia fortsatt skal være medlem av EUs indre marked, men dette blir avvist av andre fordi det vil medføre fortsatt fri arbeidsinnvandring fra andre EU-land.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt