Hopp til innhold

Irans president latterliggjør Trump

– En handelskar, en forretningsmann, en høyhusbygger, hvordan kan han felle dommer i globale spørsmål? Spør Irans president Hassan Rouhani som svar på Trumps trusler om å skrote atomavtalen.

IRAN-POLITICS

Irans president, Hassan Rouhani, valgte å bruke en tale i Tabriz i dag til å gjøre narr av den amerikanske presidenten og hans kvalifikasjoner.

Foto: ATTA KENARE / AFP

– Du har ingen ekspertise i politikk, ei heller i juss eller internasjonale avtaler, fyrte Rouhani løs i et angrep som var langt mer personlig enn det som er god tone mellom presidenter.

USA-FRANCE/

USAs president, Donald Trump, vek tilsynelatende ikke en tomme i spørsmålet om Iranavtalen under møtet med den franske presidenten i går.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

I går omtalte USAs president Donald Trump atomavtalen med Iran som «sinnssyk» og «latterlig». Det skjedde under toppmøtet med Frankrikes president Emmanuel Macron i Washington DC. Macron forsøkte å overtale Trump til å holde på avtalen.

Innen 12. mail må Trump signere en «bekreftelse» av avtalen til Kongressen. Han har sagt at det ikke kommer til å skje, med mindre avtalen blir reforhandlet.

Iran svarer med trusler

– Avtalen vil enten bli stående, eller ikke. Hvis JCPOA blir stående, blir det i sin helhet, sa Irans president Hassan Rouhani i dag.

– Mr. Trump tror det er bare varm luft når vi sier at dersom atomavtalen faller fra hverandre, vil vi starte opp igjen atomprogrammet med en fart som vil sjokkere dem. Truslene hans er tomme, la Rouhani til.

JCPOA er den formelle forkortelsen på atomavtalen fra 2015, signert av de Iran og de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, pluss Tyskland.

Tyskland på Irans side

En talsmann for det tyske utenriksdepartementet uttalte seg i dag på en måte som betyr reservasjonsløs støtte til Irans linje.

– Det er topp prioritet for Tyskland å beholde atomavtalen med Iran, og den kan ikke reforhandles, sa talsmannen ifølge nyhetsbyrået Reuters. Han viste til at atomavtalen ble forhandlet fram av sju land.

EU og Russland sier nei

Også EU og Russland er imot å reforhandle avtalen, som Iran ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) oppfyller sin del av.

– Det eksisterer en avtale og den må opprettholdes, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

– Det eksisterer etter vårt syn ingen alternativer, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

– Vi mener avtalen må beholdes i sin nåværende form, legger han til.

Macrons kompromiss

Frankrikes president opptrer i praksis nå som megler mellom Trump og de andre signaturlandene.

Hans forslag går ut på å beholde den nåværende avtalen som en del av et større avtaleverk, utformet slik at USA lar være å skrote atomavtalen. Dette er hovedpunktene:

  • Iran kan ikke fortsette med utvikling og testing av ballistiske raketter. Slike raketter er nødvendige for å «frakte» eventuelle atomstridshoder, dersom Iran noen gang skulle klare å skaffe seg slike. Atomavtalen fra 2015 omfatter ikke Irans rakettprogram.
  • Forbudet mot å anrike uran til over 3,67 % må forlenges. I dagens avtale faller restriksjonene på anrikingsgraden helt bort i 2030.
  • Politiske mekanismer må på plass for å begrense Irans rolle i Jemen, Syria, Irak og Libanon.
Emmanuel Macron og Donald Trump

Gemyttlig tone mellom de to presidentene, Emmanuel Macron (t.v.) og Donald Trump (t.h.) i går. Nå diskuteres det hvorvidt Macron virkelig liker Trump, eller om han bare spiller på Trumps forfengelighet for å oppnå politiske og prestisjemessige mål.

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Vil skape noe «nytt»

– Det handler ikke om å rive i stykker en avtale for så å stå igjen uten noe, men om å skape noe nytt som et svar på det som bekymrer oss, sa Macron på pressekonferansen i Washington DC i går.

US-FRANCE-DIPLOMACY-POLITICS-TRUMP-MACRON

Frankrikes president, Emmanuel Macron, under pressekonferansen i går.

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Men punktet om å forlenge begrensningene på Irans uranproduksjon griper direkte inn i den eksisterende avtalen, og det er absolutt ingenting som tyder på at Iran vil gå med på noe sånt.

Så lenge Iran sier nei, er det heller ikke sannsynlig at Russland og Kina vil gå med på å forhandle om tilleggsavtaler.

En tilleggsavtale med bare et fåtall av de sju signaturmaktene er også mulig. Men hvis våpenet er sanksjoner, risikerer de uansett at Iran trekker seg fra den opprinnelige avtalen.

SISTE NYTT

Siste nytt