Kina og Russland vil hindre at Trump saboterer atomavtalen med Iran

Russland og Kina varsler at de vil stå sammen for å hindre at USA saboterer den internasjonale atomavtalen med Iran.

China Russia

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.v.) i møte med Kinas utenriksminister Wang Yi i Beijing i dag.

Foto: Madoka Ikegami / AP

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møtte mandag sin kinesiske motpart Wang Yi i Beijing.

– Vi er motstandere av å endre denne avtalen. Vi finner det meget kontraproduktivt når man forsøker å annullere flere års internasjonalt arbeid mellom de seks store landene og Iran, sier Lavrov.

Avtalen ble inngått i 2015 mellom Iran på den ene siden og USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland på den andre siden.

Trumps krav om endringer

USAs president Donald Trump har kalt atomavtalen med Iran «en av de verste avtaler» han noen gang har sett. Han har derfor truet med å trekke USA fra avtalen og gjeninnføre sanksjoner mot Iran fra 12. mai.

Bakgrunnen er at presidenten hver 90. dag må «bekrefte» overfor Kongressen at Iran etterlever avtalen, ifølge en lov vedtatt av USAs folkevalgte i 2015. Neste frist er altså om vel to uker.

Trump krever vesentlige endringer i avtalen:

  • Avtalepunktet som forbyr Iran å produsere anriket uran over 3,67 % må endres til å gjelde for alltid, ikke bare 15 år.
  • Testing av ballistiske raketter må forbys. Forbud mot testing er ikke en del av atomavtalen i dag. Raketter kan brukes til å «frakte» atomstridshoder, dersom Iran noen gang skulle klare å skaffe seg slike.
  • Inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, må få «ubegrenset adgang» til alle Irans militære installasjoner. I avtalen gjelder inspeksjoner bare de «erklærte» anleggene knyttet til kjernefysisk produksjon og anlegg som IAEA måtte mistenke driver virksomhet i strid med avtalen.
US-POLITICS-TRUMP

President Trumps instinkter sier at Iranavtalen er en "bad deal" som han gjerne vinker farvel til. Det mener også hans nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, er imidlertid klar på at avtalen er god nok som den er.

– Vi vil hindre alle forsøk på å sabotere disse avtalene, som er nedfelt i en resolusjon i FNs sikkerhetsråd, sier han.

Macron vil legge press på Trump

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer i dag på offisielt statsbesøk til USA. Atomavtalen med Iran er det viktigste punktet på dagsordenen sett med franske øyne.

Macron vil forsøke å overbevise Trump om at de har felles interesse av å holde på avtalen. Den franske presidenten snakket tidligere i dag med president Putin i Russland om saken. De er helt enige.

Macron har god kontakt med Trump, og han er den internasjonale politikeren som for øyeblikket er best i stand til å påvirke den amerikanske presidentens holdning til avtalen.

Les også: Trump og Macron: Personlig vennskap, men harde politiske konflikter

Appell fra Europas folkevalgte

I forrige uke sendte folkevalgte fra nasjonalforsamlingene i Storbritannia, Frankrike og Tyskland et brev til sine kolleger i den amerikanske Kongressen, der de kommer med en sterk advarsel mot å trekke seg fra atomavtalen.

– På kort sikt betyr det en slutt på kontroll med Irans atomprogram. På lang vil vår troverdighet som internasjonale forhandlingspartnere bli påført varig skade, heter det i brevet.

– La oss være klare: hvis avtalen bryter sammen, vil det trolig være umulig å samle en ny koalisjon til støtte for sanksjoner mot Iran, skriver folkevalgte fra høyre og venstre i de tre landene.

IRAN NUCLEAR

Bildet viser et anlegg knyttet til produksjonen foredling av uran som sendes videre til anriking andre steder. Utenfor byen Esfahan, mars 2005.

Foto: VAHID SALEMI / Ap

Les også:

Iran advarer

IRAN-POLITICS-IAEA-NUCLEAR

Irans president, Hassan Rouhani (t.h.), tar i mot direktøren i Det internasjonale atomenergibyrået, Yukiya Amano (t.v.) i Teheran. Fra 29. oktober 2017.

Foto: HO / AFP

Irans viseutenriksminister Abbas Aragachi advarte i et intervju med Aftenposten nylig USA mot å trekke seg fra atomavtalen.

– Dersom USA trekker seg, kollapser hele avtalen. Vi er forberedt på å starte opp atomprogrammet vårt igjen, sa Aragachi.

Tidligere har Irans president, Hassan Rouhani, sagt at Vesten «vil angre» dersom atomavtalen kollapser.

Les mer: – Ingenting skal endres i denne avtalen!

Les mer: Europeisk hodepine etter Trumps siste Iran-advarsel

SISTE NYTT

Siste nytt