Hopp til innhold

Iran sier sanksjoner stenger døren for diplomatiet

USAs sanksjoner stenger den diplomatiske døren for godt. Det sier en talsmann for det iranske utenriksdepartementet etter de amerikanske straffetiltakene mot Irans øverste leder. Stoltenberg advarer mot å trekke inn Nato.

Donald Trump, Steve Mnuchin, Mike Pence.

President Donald Trump viser fram presidentordren om nye sanksjoner mot Iran i Det ovale kontor mandag. Sammen med ham står finansminister Steven Mnuchin (til venstre) og visepresident Mike Pence.

Foto: Alex Brandon / AP

– Trumps desperate administrasjon ødelegger de etablerte, internasjonale ordningene som sikrer fred og trygghet i verden, sier talsmann Abbas Mousavi på Twitter, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået sier Irans president Hassan Rouhani at sanksjonene viser at amerikanerne er desperate.

USAs president Donald Trump kalte sanksjonene «hardtslående» da han mandag signerte en presidentordre med økonomiske straffetiltak. De rettes mot blant andre ayatolla Ali Khamenei.

– Vi ønsker ingen konflikt, sa Trump og la til at sanksjonene, avhengig av Irans svar, kan bli avsluttet i morgen – eller «om flere år».

Trump presenterte de varslede sanksjonene som et svar på Irans nedskyting av en amerikansk militær drone forrige uke. Men ifølge finansminister Steven Mnuchin var sanksjonene i det store og det hele planlagt før Iran skjøt ned en amerikansk drone forrige uke.

Sanksjoner mot utenriksminister

Mnuchin varsler samtidig at USA kommer til å innføre nye sanksjoner allerede senere i uka – rettet mot utenriksminister Mohammad Javad Zarif og åtte militærtopper i Irans revolusjonsgarde.

Iran er allerede hardt rammet av amerikanske sanksjoner og trekker på skuldrene av USAs siste trekk.

– Finnes det virkelig noen sanksjoner igjen som USA ikke har innført mot vårt land nylig eller de siste 40 årene? Vi vet ikke helt hva de nye sanksjonene går ut på og hva de er ment å ramme lenger, og vi anser dem ikke for å kunne ha noen påvirkning, sa Mousavi.

Russland hevder at de nye sanksjonene er ulovlige.

Stoltenberg advarer

Nato-sjef Jens Stoltenberg tror spekulasjoner om et alliert nærvær i Hormuzstredet bare vil gjøre situasjonen enda mer spent.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg forteller at situasjonen i Hormuzstredet og Omanbukta er blitt diskutert på flere NATO-møter, men at han ikke har snakket med iranere.

Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

– Det har ikke vært noe ønske om at Nato skal spille en direkte rolle i det som skjer i gulfen. Men vi er involvert og utveksler informasjon som situasjonen, sier Stoltenberg til NRK.

I morgen møtes Natos forsvarsministere i Brussel. Iran er ikke på den offisielle dagsorden, men det er ventet at USAs nye fungerende forsvarsminister, Mark Esper, vil ta opp den økte spenningen i regionen.

– Jeg regner med at saken blir drøftet på forsvarsministermøtet, men ikke med sikte på at Nato skal direkte involvere seg, sier Stoltenberg.

Pompeo med venner

Tidligere mandag landet Pompeo i Saudi-Arabia, en av USAs fremste allierte i regionen og et land som har lite til overs for Iran.

Pompeo møtte først kong Salman, som omtalte Pompeo som «en kjær venn», før han hadde samtaler med landets de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman.

Mike Pompeo og Mohammed bin Salman

USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte mandag Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som helt og fullt støtter opp under USA tøffe linje mot Iran.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

– USA ønsker å bygge en koalisjon som forstår utfordringene, og som er beredt til å slå tilbake mot verdens største terror-sponsor blant land, sa Pompeo, som beskrev Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som «to fremragende allierte i de utfordringer som Iran utgjør».

USA vil forhandle

En amerikanskledet koalisjon vil ikke fungere og innebærer «ingenting nytt», svarte det iranske utenriksdepartementet.

Samtidig med sabelraslingen understreker Pompeo at USA er villig til å forhandle med ledelsen i Teheran.

– Vi er forberedt på å forhandle uten forhåndsbetingelser, sa han.

USA, Storbritannia, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater tar i en felles uttalelse til orde for «diplomatiske løsninger» i møte med Iran.

– Vi ber Iran om å stanse alle ytterligere handlinger som truer regional stabilitet, og ber innstendig om diplomatiske løsninger for å trappe ned spenningene, het det fra de fire kort tid før sanksjonene ble kunngjort fra Det hvite hus.

Men den iranske presidenten har ingen tro på at USA vil forhandle. Han mener straffetiltakene er idiotiske og skandaløse.

– Oppfordre til forhandlinger samtidig som man innfører sanksjoner? Det er tydelig at dere lyver, sa Hassan Rouhani på et regjeringsmøte som ble direkteoverført på TV tirsdag.

Nye sanksjoner

Straffetiltakene er rettet mot Khamenei og flere høytstående militære personer. Hensikten er å hindre at de får tilgang til penger og annen støtte, ved å blokkere tilgang til finanser underlagt amerikansk lovgiving.

– Vi fortsetter å øke presset mot Teheran. Iran skal aldri få kunne ha atomvåpen, sa Trump mandag.

Donald Trump signerer sanksjoner

President Donald Trump innførte mandag nye sanksjoner mot Iran.

Foto: Alex Brandon / AP

– USA har utvist mye tilbakeholdenhet, men det betyr ikke at vi kommer til å fortsette med det i framtiden, sa Trump, som ifølge eget utsagn vurderte, men deretter droppet å angripe Iran militært etter drone-nedskytingen.

Iran mener det førerløse flyet, som skal ha en prislapp på en knapp milliard kroner, befant seg i iransk luftrom, mens USA mener det befant seg i internasjonalt luftrom.

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.