Hopp til innhold
Urix forklarer

Et farlig spill

Nedskytingen av den amerikanske dronen og planene for et amerikansk motangrep viser hvor spent situasjonen er mellom Iran og USA. Scenen for dramaet er et sted der misforståelser kan utløse en stor konflikt.

Tankskip i full fyr i Omanbukta

ALVOR: Et tankskip i full fyr er et faretruende signal.

Foto: Handout . / Reuters

I forrige uke var to tankskip, i går var det er det en drone og i natt var det et planlagt angrep som ble stoppet kort tid i forveien. Konfliktnivået trappes gradvis opp mellom USA og Iran.

Det er en farlig konflikt med mange aktører og potensielt store følger.

Hva gjør Trump?

USA under Trump har lagt radikalt om kursen som hans forgjenger Barack Obama hadde satt.

Han har gått ut av avtalen som skulle sørge for at Iran ikke kunne skaffe seg atomvåpen.

Den var inngått sammen med resten av verdens stormakter, men Trump mente den var dårlig og gikk for et år siden ut av den alene.

X80003

HAUK: Sikkerhetsrådgiver John Bolton står for den hardeste linjen mot Iran.

Foto: POOL New / Reuters

For et drøyt år siden gjorde også Trump noe annet som kan bli utslagsgivende. Han ansatte ny utenriksminister og sikkerhetsrådgiver.

Utenriksminister Mike Pompeo er sammen med sikkerhetsrådgiver John Bolton fiendtlig innstilt til Iran. Bolton har for eksempel ikke gjort noen hemmelighet av at han ønsker regimeendring.

Trump har økt USAs militære tilstedeværelse noe og lovet å slå hardt tilbake dersom amerikanske interesser er truet.

USA har innført nye og knallharde sanksjoner. Pompeo har lagt skylden på Iran. Dette peker i retning av konflikt.

Men ingenting er enkelt med Trump. Heller ikke dette. For samtidig har han sendt signaler om at han kan være villig til å forhandle og han har tidligere ment at kriger i fremmede land koster USA for mye.

Han kalte tankskipangrepene for en «mindre hendelse». Ifølge CNN er han selv skeptisk til en militær konflikt med Iran, og i går sa han at han trodde droneangrepet var en feiltakelse, og ikke noe hele ledelsen i Iran sto bak.

Videoen ble publisert av det amerikanske militæret.

Videoen ble publisert av det amerikanske militæret.

Hva vil Iran?

Iran står også oppe i en uhyre vanskelig situasjon og har på mange måter ryggen mot veggen.

Sanksjonene rammer landet hardt. Kan de ikke selge olje, går statskassen fort tom.

De har også interne stridigheter der president Hassan Rouhani er under press fra mer konservative krefter.

Rouhani stod bak atomavtalen, men er svekket nå som det ikke gir noen reelle økonomiske resultater.

Det mangler ikke på konservative krefter som både ønsker hans fall og som i hvert fall i måten de prater på ønsker konflikt med USA.

X80001

UNDER PRESS: Irans president Hassan Rouhani er i en vanskelig posisjon. Han møtte Japans statsminister Shinzo Abe i går, men det kom ikke noe fram om mulige forhandlinger.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det amerikanske presset går også på autoriteten løs til han som egentlig sitter med makten i landet, ayatolla Ali Khamenei, landets øverste leder.

Han må balansere forskjellige krefter og finne et slags svar. Uten det vil også hans egen posisjon kunne være i fare på litt sikt.

Lang historie med konflikt

Det er ikke første gang USA og Iran støter sammen. Det er heller slik at Obamas Iran-avtale var unntaket i en lang konflikthistorie.

USA støttet et kupp i 1953 og da revolusjonen kom 1979 og Irans geistlige tok makten, utpekte de USA til hovedfiende.

De stormet den amerikanske ambassaden og tok de ansatte som gisler. USA støttet så Saddam Husseins Irak i den blodige krigen mot Iran på 1980-tallet.

Siden den gang har Iran styrket sin posisjon i regionen og har mange militser rundt om i Midtøsten som i større eller mindre grad adlyder deres ordre. USA har på sin side militærbaser og allianser med Irans motstandere, i første rekke Saudi-Arabia og Israel.

En stor krig vil være katastrofal for området og Irans befolkning. Krigsfaren skal ikke overdrives, men heller ikke utelukkes. Hvordan amerikanerne svarer på dronenedskytingen vil få store konsekvenser, for Midtøsten som resten av verden.

Iran og USA: 67 år med hat og mistenksomhet

President Donald Trump sier han vil bruke alle midler for å hindre at iranerne utvikler atomvåpen og har gjeninnført sanksjoner som ble opphevet under president Obama. Forholdet mellom de to landene har i generasjoner vært preget av hat og mistenksomhet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Reagerer på Marin-kritikk: – Det er jo ikke et problem

En ny festvideo av Sanna Marin har satt Finlands statsminister under hardt press. Marin hasteinnkalte til pressekonferanse og kunngjorde at hun har tatt en narkotest.