NRK Meny
Normal

Irak vil hjelpe Tyrkia

Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari møtte i dag sin tyrkiske motpart i Bagdad, og han forsikret at Tyrkia vil hjelpe landet med å slå ned på de kurdiske opprørerne i nord.

Tyrkiske soldater patruljerer på grensen til Irak

Tyrkiske soldater patruljerer på grensen til Irak.

Foto: OSMAN ORSAL / REUTERS

- Jeg forsikrer at Iraks regjering vil gripe aktivt inn og få bukt med denne trusselen. Vi vil ikke la PKK forgifte vårt forhold til Tyrkia, sa Zebari i dag.

I tillegg sier den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan at han har mottatt signaler om at USA ønsker å involvere seg i situasjonen som har oppstått mellom de to nabolandene.

- Det kan hende vi gjennomfører en felles operasjon med USA mot PKK i Nord-Irak, sier Erdogan.

Bygger opp styrkene

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har tidligere truet med med å intervenere i Nord-Irak om ikke den irakiske regjeringen selv slår ned på PKK og utleverer PKK-ledere som Tyrkia mener organiserer angrepene inn på tyrkisk territorium.

Tyrkia har den siste tiden bygget opp sine styrker langs grensa til Irak som forberedelse på en eventuell aksjon mot basene til PKK på irakisk jord. Erdogan er under sterkt press hjemme for å gripe inn med makt mot de kurdiske separatistene.

I går kunngjorde den kurdiske opprørsorganisasjonen PKK en våpenhvile på betingelse av at Tyrkia avstår fra planene om å invadere Irak og stanser angrepene på den separatistgruppa.

Diplomati

I går lovet også Tyrkia å benytte alle diplomatiske midler for å løse krisen før det blir snakk om å gå inn i Irak for å jakte på PKK-styrkene.

Tyrkias utenriksminister Ali Babacan møtte i dag Iraks statsminister Nuri al-Maliki Bagdad for drøfte situasjonen med irakiske myndigheter.

Her vil han be irakiske myndigheter slå ned på kurdiske opprørere i Nord-Irak.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Foto: BURHAN OZBILICI / AP

 

PKK opplyste at de har tatt åtte tyrkiske soldater til fange etter overfallet på en tyrkisk patrulje nær landsbyen Daglica ved den irakiske grensa søndag som kostet tolv soldater livet.

PKK forsøkte å berolige de savnede soldatenes pårørende. – Ikke vær redd for disse guttene, vi har ikke skadet dem og kommer ikke til å gjøre det, sa PKK-kommandanten Bahoz Erdal ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Firat.

Vil unngå uro

En talsmann for Det hvite hus i Washington sa mandag at USA har et sterkt ønske om å unngå omfattende uro ved den tyrkisk-irakiske grensen. Samtidig ønsker amerikanerne at Iraks regjering selv slår effektivt til mot PKK, sa talsmannen Tony Fratto.

President George W. Bush snakket mandag både med Tyrkias president Abdullah Gül og med Iraks statsminister Nouri al-Maliki. Han lovte å hjelpe Tyrkia i kampen mot PKK-geriljaen, men uten å si konkret hva hjelpen kan bestå i.

USA, som er avhengig av Incirlik-basen i det sørlige Tyrkia som et viktig senter for å forsyne styrkene i Irak og Afghanistan, frykter at en invasjon av det relativt fredelige Nord-Irak ville undergrave anstrengelsene for å stabilisere Irak.

USA presser

Samtidig presser USA de irakiske myndighetene i Bagdad og de kurdiske myndighetene i Nord-Irak til å slå til mot PKK.

Talsmannen for det nasjonale sikkerhetsrådet, Gordon Johndroe, sa at Maliki hadde lovet Bush at Irak ville samarbeide med USA og Tyrkia for å få slutt på PKKs angrep fra irakisk jord.

Også utenriksminister Condoleezza Rice var på telefonen mandag med aktørene i regionen. Hun snakket både med Erdogan for å be ham vente med å gå til aksjon, og med presidenten i det kurdiske Nord-Irak, Massoud Barzani.

Rice og den britiske utenriksministeren David Miliband, som er på besøk i Washington, sendte ut en felleserklæring der de ba Irak og Tyrkia om å samarbeide mot PKK.

 

 

Storbritannias statsminister Brown møtte i dag Tyrkias statsminister Erdogan for å drøfte den spente situasjonen mellom Irak og Tyrkia.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt