Hopp til innhold

Angrep FN-soldatenes base i Sør-Sudan

Tre indiske soldater i FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan ble drept da en FN-base der mange sivile har søkt tilflukt, ble angrepet av en ungdomsgjeng. – Angrepet er uakseptabelt, sier Hilde Frafjord Johnson.

Reportasje fra 21-nyhetene 19.12.2013 om angrep på FN-leir i Sør-Sudan

Hilde Frafjord Johnson forteller at telefonkontakten med FN-leiren i Akobo er dårlig. Se reportasje fra 21-nyhetene 19. desember.

– Basen vår i Akobo i Jonglei-regionen ble angrepet. Vi har rapporter om at liv har gått tapt, sier visegeneralsekretær i FN Jan Eliasson til Reuters.

Senere i kveld melder FN at de har mistet kontakten med leiren. De 40 indiske FN-soldatene som var der, er flyttet til en sørsudansk militærleir i nærheten.

Men tre av FN-soldatene, samt en sivil ansatt, var savnet da FN mistet kontakt med leiren, melder FN-talsmann Farhan Haq.

Sent i kveld meldte indiske myndigheter at de tre FN-soldatene ble drept.

Sørsudansk avis: – Lik i gatene

Tusenvis av mennesker har søkt tilflukt i ulike FN-leirer i Sør-Sudan etter at det brøt ut uro i det unge landet natt til mandag. FN sier det er snakk om flere titusen som har søkt tilflukt hos dem.

FN-leiren som ble angrepet i kveld, ligger i den urolige Jonglei-regionen, øst i landet, og huser til vanlig fredsbevarende styrker fra FN.

Det var rundt 30 sivile fra Dinka-stammen i leiren da den ble angrepet. FN vet ikke hvordan det har gått med dem.

Ungdommene som angrep basen, hører til den etniske Nuer-gruppen.

FN-soldatene hadde tatt tilbake kontrollen over leiren da kontakten med dem ble brutt.

Den sørsudanske avisen National Courier skriver på Twitter at flere er bortført, og at døde ligger i gatene etter angrepet. Disse påstandene er ikke bekreftet av andre.

Laster Twitter-innhold
Brende og Moon

Børge Brende møtte i går FN sin generalsekretær Ban Ki-moon. De ble enige om at Salva Kiir må rydde opp.

Foto: NRK

Johnson: – Vet lite om hva som har skjedd

FNs spesialutsending til Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, forteller at de har hatt problemer med å få kontakt med FN-basen i Akobo. Hun sier at FN ved daggry i morgen tidlig vil fly ut helikoptre som vil hente militært og sivilt personell som har vært utsatt for angrepet.

– Hva vet du om hendelsesforløpet ved dette angrepet?

– Vi vet altfor lite fordi det har vært veldig vanskelige telefonlinjer. Vi vet at det har vært et forsøk på å overta denne basen, og en del av vårt militær og sivile personell ble holdt, fortalte hun tidligere i kveld.

- Når vi nå igjen har overtatt denne basen, så er personellet overflyttet til en annen lokalitet. Vi vet veldig lite om hva annet som har skjedd, sier Frafjord Johnson.

– Vet du noe om antall drepte?

– Vi har foreløpige uverifiserte rapporter, og det er ikke noe vi kan gå ut med nå fordi vi ikke er i stand til å bekrefte hva som har skjedd.

Hilde Frafjord Johnson forteller at det er indiske soldater som har beskyttet den aktuelle basen. Ingen nordmenn skal være involvert.

Bekymret Brende

Frafjord Johnson er blant dem som har ytret bekymring for utviklingen i Sør-Sudan. Det har også utenriksminister Børge Brende.

– Jeg er veldig bekymret over situasjonen og utviklingen i Sør-Sudan. President Salva Kiir har nå et enormt ansvar for å skape fred og forsoning, sier utenriksministeren til NTB.

Brende er i New York City og var senest onsdag i møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Sør-Sudan ble et naturlig tema.

– Vi er enige om at Salva Kiir må rydde opp. Han må skape enighet i sitt eget parti, sier Brende om møtet.

Harde kamper

Det har de siste dagene vært harde kamper mellom opprørs- og regjeringssoldater i regionshovedstedene Bor og Torit i Sør-Sudan. Den afrikanske union frykter at den interne uroen kan utvikle seg til en borgerkrig. De har nå startet mekling i et forsøk på å løse krisen.

Norge har de siste årene vært en av de største økonomiske bidragsyterne til Sør-Sudan. Gjennom Røde Kors og FN har Norge de gitt flere hundre millioner kroner i humanitær støtte.

– Alt dette kan nå bli ødelagt på grunn av interne politiske konflikter i regionen, forklarer Brende.

Norge sender nå en spesialutsending til Sør-Sudan og har i tillegg løpende kontakt med landets regjering.

SOUTHSUDAN-UNREST/ South Sudan's President Salva Kiir wipes his face during a news conference in Juba

Sør-Sudans president, Salva Kiir, blir presset fra mange kanter. Utenriksminister Børge Brende og FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener at Kiir må ordne opp.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Vil ringe presidenten

En av de kommende dagene vil Brende selv ringe presidenten og forklare at han mener Kiir har et særskilt ansvar for å finne en løsning på konflikten.

– Jeg vil viderebringe vår dype bekymring for utviklingen i landet. Alt det positive vi har sett de siste årene kan gå tapt dersom vi ikke rydder opp nå, sier utenriksministeren.

SISTE NYTT

Siste nytt