Hopp til innhold

Norge sender spesialutsending til Sør-Sudan

NEW YORK (NRK.no): I Sør-Sudan pågår det en politisk krise og en blodig maktkamp. Flere hundre mennesker har mistet livet og titusener er på flukt. Nå sender Norge en spesialutsending til det unge landet.

SSUDAN-UNREST-UNMISS

FNs sjef for fredsbevarende operasjoner sier at det ikke vil sendes flere FN-soldater til Sør-Sudan. Men en norsk spesialutsending vil komme på plass i løpet av de kommende ukene.

Foto: Rolla Hinedi / Afp

Børge Brende med mobil

Børge Brende sier at Norge nå sender en spesialutsending til Sør-Sudan og Sudan.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Norge og Sør-Sudan har lenge hatt et nært forhold på grunn av Norges langvarige diplomatiske arbeid i Sudan og Sør-Sudan. Norge har ambassade i landet, og FN sin spesialutsending er norske Hilde Frafjord Johnson.

Nå sender Norge nok en norsk spesialutsending, sier Børge Brende.

Tar sitt ansvar i «Troikaen»

– Som en oppfølging av et møte jeg har hatt med USAs utenriksminister John Kerry, så har vi blitt enige om at Norge, med basis i vår rolle i den såkalte troikaen, nå skal utnevne en spesialutsending til Sudan og Sør-Sudan, sier Brende til NRK.

«Troikaen» som Brende viser til er samarbeidet som er satt i gang for å overvåke fredsavtalen mellom Sudan og Sør-Sudan. Også USA og Storbritannia er med i denne troikaen.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som skal være Norges spesialutsending, men det er ventet at vedkommende vil reise til landet i løpet av de neste ukene.

Ikke flere FN-soldater enda

SUDAN-CONFLICT-DARFUR

Sjefen for FNs fredsbevarende operasjoner, Hervé Ladsous, sier at det ikke blir aktuelt å sende flere soldater til Sør-Sudan nå, siden FN-soldatene har som hovedoppgave å støtte opp under fredsavtalen mellom Sudan og Sør-Sudan, og ikke opperettholde fred i gatene i Juba.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

Tidligere i dag bestemte det norske utenriksdepartementet å evakuere alle ambassadeansatte som ikke er nødvendige for å opprettholde driften av den norske ambassaden i Sør-Sudan. Det samme gjorde USA i går.

Brende sier at evakueringen vil ta noen dager, og at det nå jobbes med ulike flyalternativer. Det er vanskelig å komme seg ut av landet på grunn av manglende flyavganger. Brende har ikke nøyaktig oversikt over hvor mange nordmenn det er snakk om å evakuere, men det dreier seg om «noen titalls», sier han.

For øyeblikket er situasjonen i Sør-Sudan høyt på dagsordenen ved FN-hovedkvarteret i New York, og den var også tema for Brendes møte med sjefen for FNs fredsbevarende operasjoner, franskmannen Hervé Ladsous. Han sier det ikke er aktuelt med flere FN-soldater til Sør-Sudan nå.

–Våre soldater har ikke som oppgave å opprettholde fred i gatene i hovedstaden Juba, det er opp til landets myndigheter, sier Ladsous til NRK.

De om lag 7000 FN-soldatene i Sør-Sudan er stort sett stasjonert i nord, for å støtte opp under fredsavtalen mellom Sudan og Sør-Sudan.

Brende: – Salva Kiir har ansvaret

Samtidig som at diplomatisk personell evakueres og spesialutsendinger planlegges, så fortsetter uroen i verdens yngste land. I dag sa president Salva Kiir at han gjerne setter seg ned for å snakke med sin politiske motstander, Riek Machar, for å snakke om situasjonen i landet.

Utenriksminister Brende er klinkende klar på at det er president Salva Kiir som har ansvaret for å stanse volden og få slutt på rivaliseringen i eget parti. Salva Kiir har uttalt at det ble gjort et forsøk på statskupp, noe som ikke har blitt bekreftet av uavhengige kilder.

På motsatt side av konflikten i Sør-Sudan står Kiir sin egen partifelle Riek Machar. De fleste drepte skal være regjeringsstyrker og soldater lojale overfor den tidligere visepresidenten. Machar har åpent kritisert presidenten og sagt at dersom Sør-Sudan skal forbli forent, kan ikke «én manns styre og diktatur tolereres».

Frykter etnisk konflikt

Hilde Frafjord Johnson

FNs spesialutsending til Sør-Sudan advarer mot etniske skillelinjer i den pågående konflikten i landet.

Foto: Piene, Bibiana / NTB scanpix

Nå er det mange som er redde for at det skal danne seg etniske skillelinjer i konflikten. Salva Kiir hører til Dinka-folket, mens Machar tilhører Nuer-folket. Foreløpig er konflikten mer politisk enn etnisk, men FN sin spesialutsending til landet, Hilde Frafjord Johnson, følger nøye med på utviklingen.

– Det er veldig avgjørende at man nå unngår enhver mulighet for at dette kan ta etniske vendinger. Der var presidenten veldig tydelig med meg i dag og sa at vi må unngå at denne krisen blir utnyttet av krefter som vil nøre opp under etnisk stris og splid, sier Johnson.

Det samme har presidenten sagt under en pressekonferanse i dag, og det ble gjort klart at de som forsøkte seg på noe slikt ville bli arrestert og holdt til ansvar. Johnson mener også det er viktig å finne en politisk løsning på konflikten.

– Over tid, så trenger vi en intern politisk dialog, slik at man også kan få roet ned situasjonen på regjeringen og parlamentet sin side, sier spesialutsendingen.

Konflikten i Sør-Sudan har nå spredt seg til flere steder i landet, og ikke bare i hovedstaden. I kveld kommer det meldinger om at hæren i landet har mistet kontrollen over et kontrollpunkt utenfor byen Bor, nord for Juba. Dødstallene skal også ha blitt oppdatert, med 19 flere døde i kveld, sier sørsudansk Røde Kors.

SISTE NYTT

Siste nytt