Hopp til innhold

Ikke forberedt på krig

Til tross for økt trussel fra Nord-Korea har ikke sørkoreanske og japanske myndigheter trappet opp beredskapen for å beskytte seg mot et angrep.

Nordkoreansk artilleri under en øvelse i mars 2016

Nordkoreansk artilleri under en øvelse i mars 2016

Foto: KCNA / Afp

Tilfluktsrommene mangler utstyr og mange er ikke merket. Ved et nordkoreansk angrep kan millioner av mennesker bli drept i løpet av minutter.

I Sør-Korea er det i dag 19.000 tilfluktsrom som skal gi beskyttelse ved et rakett- eller artilleriangrep fra Nord-Korea. 3200 av disse finnes i hovedstaden Seoul som ligger kun 40 kilometer i luftlinje fra den demilitariserte sonen mot Nord-Korea.

Tilfluktsrom i Seoul

Ved nedgangen til en undergrunnsbane i Seoul er det festet et merke som viser at det her finnes et tilfluktsrom. Mange tilfluktsrom har ikke slik merking.

Foto: ED JONES / AFP

– Jeg har aldri sett noen skilt som viser hvor tilfluktsrommene er til tross for at jeg har vært mange steder i Seoul, forteller den 26-årige studenten Chung Yoon-jin.

I tillegg til dårlig merking er heller ikke tilfluktsrommene konstruert for å stå imot kjernefysiske, kjemiske eller biologiske angrep. De mangler også matvarer, vannforsyninger, gassmasker og medisinsk utstyr.

Beredskapsøvelse i Seoul

Det har vært holdt flere beredskapsøvelser i Seoul. Dette bildet er fra 22. august 2016

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Det bekrefter en talsmann for sørkoreanske myndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

Tilfluktsrommene er som oftest lokalisert ved T-banestasjoner eller under private eller offentlige bygninger.

Tirsdag denne uken utførte Nord-Korea det de hevder var en vellykket test av en langdistanserakett som kan ramme USA.

Nordkoreanerne har i tillegg både rakett- og artillerianlegg inne i fjellene i grenseområdet. I løpet av minutter kan Japan og Sør-Korea rammes av bombe- og granatnedslag.

Bomberom fra andre verdenskrig

I den japanske hovedstaden Tokyo er heller ikke myndighetene godt nok forberedt på et rakettangrep. Byen har med sine 13,5 millioner innbyggere et ukjent antall tilfluktsrom, men de fleste står igjen fra andre verdenskrig.

De kan ikke brukes og er heller ikke tilgjengelig for sivilbefolkningen. Ifølge japanske myndigheter finnes det ingen konkrete planer om å modernisere eller bygge nye tilfluktsrom.

En mann følger med på en TV-skjerm fra et butikkvindu i Tokyo

En mann følger med på en TV-skjerm fra et butikkvindu i Tokyo som rapporterer om Nord-Koreas siste prøveoppskyting

Foto: TORU HANAI / Reuters

– Vi er fortsatt usikre på hvilke skader en nordkoreansk rakett egentlig kan forårsake, så det vil ta tid å etablere tilfluktsrom som står til behovet, forteller en kilde i det japanske myndighetsapparatet til nyhetsbyrået.

Har satt i verk tiltak

Sørkoreanske myndigheter har denne sommeren forsøkt å gjøre enkelte tiltak. De ønsker å at innbyggerne i landet skal få bedre kunnskap om hva de skal gjøre hvis sørkoreanerne blir angrepet av raketter eller artilleri fra nord. Det er blitt delt ut 34.000 brosjyrer med informasjon om tilfluktsrommene. I tillegg skal en større informasjonskampanje snart settes i gang.

I Sør-Korea er det også dem som ikke ønsker å bekymre seg for hva de skal gjøre ved et eventuelt nordkoreansk angrep.

En av dem er Shin Ji-ha, en 24-årig student fra Seoul. Shin forteller at hun har hørt om bomberom, men vet ikke hvor de er. Ikke bekymrer hun seg heller.

– Jeg vil bli drept i løpet av et sekund. Det vil ikke gjøre vondt, så jeg bekymrer meg ikke noe særlig, forteller hun.

SISTE NYTT

Siste nytt