NRK Meny
Normal

Nord-Korea hevder de har utviklet langdistanserakett

Nord-Korea sier de har gjennomført en vellykket oppskyting av en langdistanserakett som kan nå USA.

Kim Jung-un og en rakett

VELLYKKET: Nord-Korea sier de nå har lyktes i å utvikle interkontinentale langdistanseraketter som kan nå USA.

Foto: Wong Maye-E, KCNA / Scanpix

Det ballistiske missilet havnet i sjøen øst for Nord-Korea, ifølge det sørkoreanske forsvaret.

Klokken 8.30 hevdet Nord-Korea på regimets statskanal at de hadde gjennomført en vellykket test av en interkontinental ballistisk missil, en såkalt ICBM eller langdistanserakett.

Laster Twitter-innhold

Ifølge Wikipedia er en ICBM et ballistisk missil med en rekkevidde på minst 5.500 kilometer.

Det japanske forsvarsdepartementets analytikere mener raketten er innenfor den teoretiske rekkevidden av en ICBM. I januar skrøt Nord-Korea av at de var i ferd med å ferdigstille raketter som kan rettes mot og nå det amerikanske fastlandet.

North Korea Koreas Tensions Analysis Kim Jung Un

FLEKSER MUSKLER: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har igjen provosert sine nærmeste naboer.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Regimet har lenge truet nabolandene og USA med atomangrep. En vellykket test av en ICBM vil være et stort steg i retning av å utvikle atomvåpen som kan oppfattes som en reell trussel.

BAKGRUNN: Se NRKs Urix-sending om den spente situasjonen på Koreahalvøya her (programmet ble sendt 09.05.2017).

Moon Jae-in vant en overlegen seier i presidentvalget i Sør-Korea, han lover omkamp om amerikansk rakkettskjold - og dialog med Nord-Korea. Men hvordan passer det med Donald Trumps planer? Programleder er Petter Oulie-Hauge.

Urix-sending 9. mai 2017.

– Har han ikke noe bedre å gjøre?

Oppskytingen føyer seg inn i rekken av en serie prøveoppskytinger de siste månedene. Ikke lenge etter kom den første Twitter -meldingen fra president Donald Trump. Der lurer han blant annet på om Nord-Koreas leder Kim Jong-un ikke har noe annet å ta seg til.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

«Vanskelig å tro at Sør-Korea og Japan vil finne seg i dette så mye lenger. Kanskje Kina vil legge bredsiden til mot Nord-Korea og få en slutt på dette pølsevevet en gang for alle!", lyder den amerikanske presidentens funderinger rundt nordkoreanernes missiltest.

Donald Trump

TWITTER-DIPLOMAT: Donald Trump ga sin analyse av Nord-Koreas foreløpig siste oppskyting kort tid etter på Twitter.

Foto: Evan Vucci / AP

Sør-Koreas president Moon Jae-in opplyste at landet analyserer rakettoppskytingen. De utforsker om det kan ha vært en langdistansevåpen ICBM, ifølge Reuters.

Moon sa han var svært skuffet over at regimet gjennomførte oppskytingen kun dager etter at USA oppfordret til tilbakeholdenhet.

Han fordømte også våpentesten, som bryter med FNs sikkerhetsråds vedtak.

Timing

Oppskytingen kommer en dag etter at Kina advarte om at hvis spenningen i regionen øker, kan situasjonen komme ut av kontroll og få katastrofale følger.

Kinas FN-ambassadør Liu Jieyi håper å få støtte i FNs sikkerhetsråd for en løsning som kan lette spenningen på halvøya.

Lius kommentarer kommer etter at Kinas president Xi Jinping sa til president Donald Trump i en telefonsamtale tidligere mandag at relasjonen mellom Kina og USA er blitt påvirket av negative faktorer. Ytringen kom etter at Trump innførte sanksjoner mot en kinesisk bank som er beskyldt for å drive virksomhet med Nord-Korea.

Donald Trump og Xi Jinping

Kinas president Xi her under statsbesøket til USA i april. Xi skal den gang ha overbevist Donald Trump om hvor komplisert Nord-Korea-problemet er.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Militærøvelser

Trumps administrasjon har bedt Kina om hjelp til å få bukt med den kjernefysiske trusselen fra Nord-Korea, men i forrige uke sa den amerikanske presidenten at tiden for strategisk tålmodighet med det nordkoreanske regimet er over.

Liu sa også at Beijing vil presse på for å få USA og Sør-Korea til å slutte med sine militærøvelser på den koreanske halvøya i bytte mot at Nord-Korea avslutter sine kjernefysiske og ballistiske missilprogrammer.

Trump, Japans statsminister Shinzo Abe og Sør-Koreas president Moon Jae-in forventes å diskutere Nord-Korea på sidelinjen av kommende helgs G20-toppmøte i Hamburg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt