Hopp til innhold

Det hvite hus: Trump mobbet ikke, gjenga bare fakta

Ifølge Det hvite hus ble ikke Christine Blasey Ford utsatt for mobbing. FBIs rapport om høyesterettskandidat Brett Kavanaugh blir trolig klar i dag.

Det hvite hus nekter for at Christine Blasey Ford ble mobbet av Trump

– Trump gjenga bare fakta som Ford selv kom med under høringen, sa talskvinne Sarah Huckabee Sanders, på en pressekonferanse onsdag.

Sanders anklaget også demokratene i Senatet.

– De har gått til et massivt angrep på Kavanaughs troverdighet, sa Sanders. Hun kalte det en koordinert svertekampanje. Kavanaugh selv kom også med harde angrep på demokratene under høringen i Senatets justiskomité.

Trump kritisert av republikanere

Tre republikanske senatorer har kritisert Trump for måten han omtalte Christine Blasey Ford på.

Det var under et folkemøte tirsdag president Donald Trump snakket om kvinnen som har anklaget Brett Kavanaugh for voldtekt.

Donald Trump gjorde narr av Christine Blasey Ford da han talte på valgmøte i Mississippi.

Donald Trump på valgmøte i Mississippi.

En av de tre senatorene, Lisa Murkowski fra Alaska sier til CNN at Trumps opptreden var upassende og uakseptabel.

Når hun blir spurt om det får betydning for hennes stemmegivning, sier hun at alt blir tatt i betraktning.

USA-COURT/KAVANAUGH Lisa Murkowski fra Alaska

Lisa Murkowski fra Alaska sier Trumps omtale av Ford var upassende og uakseptabel. Her er hun omgitt av pressefolk i Senatet.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

De avgjør Kavanaughs skjebne

De andre kritiske senatorene er Jeff Flake fra Arizona og Susan Collins fra Maine. Det var Flake som krevde en ny bakgrunnssjekk av Kavanaugh fra FBI. Det er ventet at denne blir klar torsdag ettermiddag, norsk tid.

Alle de 100 senatorene vil kunne lese rapporten når den er overlevert, men det er uvisst om innholdet blir offentliggjort.

I så fall kan Senatet gå til sin endelige votering i løpet av denne uken.

Stemmene fra disse senatorene blir viktige når Senatet skal ta sin endelige avgjørelse om Kavanaugh kan godkjennes som høyesterettsdommer.

Tåler ikke å miste to stemmer

Én republikansk senator har presidenten råd til å miste under voteringen, for da vil visepresidentens stemme sikre godkjennelse.

Dersom det blir to eller flere, er sannsynligheten stor for at Brett Kavanaugh ikke blir valgt.

Det er lite trolig at noen av demokratene vil stemme for å godkjenne Kavanaugh. De tre senatorene på demokratisk side som støttet Trumps forrige kandidat til Høyesterett, Neil Gorsuch, har annonsert at de ikke vil stemme for Kavanaugh, i følge nettstedet Roll Call.

Det hvite hus om Trumps omtale av Christine Blasey Ford

Trumps talskvinne ble spurt om det var en president verdig å mobbe en kvinne som har vitnet om et seksuelt overgrep.

Ford husket ikke alt

Da Christine Blasey Ford avga sin forklaring til Senatets justiskomité kunne hun ikke huske den nøyaktige datoen for forsøket på voldtekt, som skal ha skjedd da de var tenåringer. Hun kunne heller ikke huske hvordan hun kom seg hjem den kvelden for 36 år siden.

Men Ford ga en detaljert beskrivelse av hendelsen.

En beruset Kavanaugh skal ha holdt henne nede, forsøkt å rive av henne klærne og holdt hånden over munnen hennes da hun skrek. Hun var redd han skulle drepe henne.

LES MER: Kan man bli høyesterettsdommer når man har skjelt ut et politisk parti?

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump i retten i bedragerisak: - Heksejakt

– Dette er den største heksejakta nokon gong, sa tidlegare president i USA, Donald Trump då han møtte i retten i New York i dag. Retten skal behandle eit sivilt søksmål om bedrageri.