Brett Kavanaugh godkjent av justiskomiteen, men republikansk senator ber om gransking

Et flertall av medlemmene justiskomiteen i Senatet har bestemt at de skal støtte høyesterettskandidat Brett Kavanaugh. Men en senator stiller krav om FBI-gransking før den endelige avstemningen i plenum.

Dramatisk avstemning om Høyesterettkandidat Kavanaugh

Dramatisk avstemning om Høyesterettkandidat Kavanaugh

Etter møtet i komiteen har en annen republikansk senator, Lisa Murkowski, støttet Flakes krav om en FBI-granskning. Dersom to republikanske senatorer nekter å godta høyesterettskandidaten når saken skal opp i et fulltallig Senat i neste uke, blir han ikke valgt.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har da to valg. Enten må han anse slaget om å få Kavanaugh godkjent som tapt, eller han kan akseptere ønsket om en FBI-granskning.

Godkjenning i komiteen under tvil

Etter et fire timer langt møte ble avstemmingen i justiskomiteen gjennomført klokken 2000 norsk tid. Det var 30 minutter på overtid.

Justiskomiteen godkjente Kavanaugh, men den republikanske senatoren Jeff Flake gjorde det altså under forutsetning av en FBI gransking.

Han ber Senatet i plenum om å utsette den endelige avstemningen inntil det er gjort. Etter planen skal Senatet foreta den endelige avstemningen tirsdag i neste uke.

Smått kaotisk da justiskomiteens formann må forklare at komiteen har stemt

Kaotisk da justiskomiteens formann må forklare at komiteen faktisk hadde stemt.

Dersom det ikke blir noen gransking, er det altså usikkert om den moderate republikanske senatoren og hans kollega kommer til å stemme for Kavanagh under den siste og avgjørende avstemningen. Hvis bare én av dem nekter å stemme for Kavanagh, blir han likevel godkjent med visepresident Mike Pence' dobbeltstemme.

Se dramaet under avstemmingen, der de diskuterer en mulig FBI-granskning.

Det var kun noen timer før møtet i komiteen at Jeff Flake sa han ville støtte Brett Kavanaugh. Flake var den som kunne vippe stemmegivningen i Kavanaughs favør, ifølge avisen The New York Times.

Utskjelt i heis før komitemøtet

Like etter at Jeff Flakes standpunkt ble kjent møtte Flake på flere kvinnelige aktivister i en heis.

Der ble han utskjelt i flere minutter, en hendelse som ble sendt direkte på CNN.

Det var også dramatikk i begynnelsen av møtet i Senatets justiskomité. Allerede etter få minutter forlot flere av Demokratenes medlemmer komitesalen.

Senatet gjør seg klar til avsemmning om Kavanaugh

Noen demokrater forlot komiteen i protest fordi det republikanske flertallet nektet å kalle inn Kavanaghs ungdomsvenn, Mark Judge, til en høring om beskyldningene fra Christine Blasey Ford

Senatets justiskomité har 11 republikanske medlemmer og 10 fra Det demokratiske partiet.

Justiskomiteen har altså sendt godkjennelsen av en ny høyesterettsdommer videre til behandling i Senatet. Han har passert den første hindringen, men det er fortsatt høyst usikkert om han blir høyesterettsdommer.

LES OGSÅ: Kan man bli høyesterettsdommer etter å ha skjelt ut et politisk parti?

LES OGSÅ: Hvorfor er utnevnelsen til USAs høyesterett så viktig?

LES OGSÅ: Rasende Kavanagh under høring i justiskomiteen.

SISTE NYTT

Siste nytt