Hopp til innhold

IAEA til Japan for å granske atomsikkerheten etter jordskjelvet

En internasjonal ekspertgruppe fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) reiser til Japan for å gå gjennom atomsikkerheten i landet etter jordskjelvet og tsunamien.

Arbeidere inne i Fukushima-kraftverket

Det har vært store problemer ved atomkraftverket i Fukushima i Japan. Nå skal internasjonale eksperter reise dit for å gå gjennom atomsikkerheten.

Foto: TEPCO / Afp

Fukushima-guvernøren legger ned blomster kledd i beskyttelsesdrakt

Fukushima-guvernøren Yuhei Sato legger ned blomster kledd i beskyttelsesdrakt.

Foto: Kyodo News / Ap

Gruppen på nesten 20 eksperter rekruttert fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og internasjonale fagmiljøer vil reise til Japan i neste uke for å besøke det kriserammede Fukushima-atomkraftverket og andre installasjoner som ble påvirket av naturkatastrofen.

– Ekspertgruppen vil gi en foreløpig vurdering av problemene rundt atomsikkerheten i Japan etter jordskjelvet og tsunamien som rammet landet, skriver IAEA i en pressemelding.

IAEA-gruppen reiser til Japan i kjølvannet av katastrofen ved Fukushima-kraftverket nord i landet etter jordskjelvet og tsunamien i mars i år.

Kjølesystemet ved anlegget brøt sammen etter jordskjelvet og tsunamien 11. mars, og det førte til radioaktive utslipp til luft og til havs. Det arbeides fortsatt med å få kontroll på dette kraftverket.

Les alt om: Japan rammet av jordskjelv og tsunami

– Gruppen på nesten 20 eksperter reiser til Japan den 24. mai, og vil være der fram til 2. juni, sier det internasjonale atomsikkerhetsorganet.

Skal legge fram rapport

Planen er at gruppen som ledes av atomsikkerhetssjefen i Storbritannia, Mike Weightman, skal innhente informasjon for så å legge fram en rapport for en internasjonal atomsikkerhetskonferanse i juni.

– Weightman vil presentere gruppens rapport ved ministermøtet for atomsikkerhet som vil bli avholdt i Wien mellom den 20. og 24. juni, sier IAEA.

Som grunnlag for rapporten vil ekspertene undersøke de japanske atomkraftverkene, bidra med sin kompetanse for å løse problemene og fange opp lærdommer fra atomkrisen landet er inne i.

Les også: Brenselstaver nedsmeltet i Japan
Les også: Nødslakter tusenvis av husdyr i Japan

– Det vil være et viktig bidrag for å undersøke og videre styrke atomsikkerheten i verden, understreker atomsikkerhetsorganet.'

Statsminister Naoto Kan møter evakuerte

Statsminister Naoto Kan har måttet tåle hard kritikk på hjemmebane politisk. Her møter han atomevakuerte for å vise sin medfølelse for de som er rammet av atomkrisen.

Foto: Jiji Press / Afp

Japan ønsker granskning velkommen

I Japan har atomkrisen satt klare spor etter seg i politikken og energipolitikken i landet. Regjeringen har fått sterk kritikk fra presse og publikum som mener de har holdt tilbake informasjon.

I forrige uke kunngjorde statsminister Naoto Kan at landet vil gå bort fra nye atomutbygginger, og heller satse på fornybar energi.

Kan har fått blandet mottakelse for sin nye mer restriktive linje i energipolitikken. Mens noen har hyllet ham for snuoperasjonen, har flere bedriftsledere og nasjonale medier kritisert beslutningen hans for å være brå og utenforklaring.

Yukio Edano

Regjeringens talsmann Yukio Edano ønsker granskerne velkommen.

Foto: Itsuo Inouye / Ap

At landet nå får besøk av internasjonale eksperter som skal undersøke atomkraftverkene i landet ønsker regjeringen velkommen.

– Vi har jobbet for å sikre åpenhet rundt atomkraftverkene og sikkerheten i så stor grad som mulig, og derfor tar vi også imot denne undersøkelsesgruppen, sa Yukio Edano talsmann og statssekretær ved statsministerens kontor i Japan i dag.

Les også: Japan gir økonomisk hjelp til eieren av Fukushima-anlegget

Edano understreket at resten av verden også kan lære noe av det Japan har opplevd siden det store jordskjelvet rammet landet.

– Det vil være meningsfylt at vi deler våre erfaringer med andre land, sa Edano til nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt