Hopp til innhold

Brenselstaver nedsmeltet i Japan

Brenselsstavene i reaktor 1 i Fukushima Daiichi har trolig smeltet ned, melder eieren TEPCO i dag. Dette kan gi mer radioaktivt utslipp i det katastrofeherjede området.

Fukushima

Smeltet ned: Brenselstavene på reaktor 1 ved Fukushima Daiichi skal ha smeltet ned, ifølge eieren.

Foto: HO / Afp

– Dette er svært alvorlige nyheter og viser at situasjonen fortsatt er ustabil, over to måneder etter tsunamien, sier Frode Pleym i Greenpeace Japan.

Fukushima Daiichi-kraftverket har vært nede etter jordskjelvet og tsunamien i mars.

Kan gi mer radioaktivt materiale

Det har tidligere blitt meldt at brenselstavene kan sprekke. Saltskorpene kan nemlig komme til å isolere brenselsstavene fra vannet, og føre til at stavene opphetes. Hvis skorpene er tykke nok, kan de blokkere vannet fra å sirkluere mellom brenselsstavene, ifølge The New York Times.

Ettersom stavene varmes opp, kan metallaget utenpå dem sprekke. Det kan igjen føre til at radioaktiv gass slipper ut, og også til at uranet smelter og slipper ut enda mer radioaktivt materiale.

Sviktende grunnlag

– Basert på målinger av temperatur og vann-nivå i reaktorere har man i det siste trodd at situasjonen har gått i retning av å bli mer stabil. Det er nå klart at målerne som skal vise vann-nivå har vist feil, og at man har vært optimiske på sviktende grunnlag, sier Pleym.

Den engelskspåklige nettavisen Kyodon News melder at brenselsstavene inne i reaktor 1 i det skrøpelige Fukushima Daiichi-kraftverket smeltet etter å ha blitt helt eksponert. De blir nå avkjølt i vannet i bunn av trykkbehoderen, melder reaktoroperatør Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) torsdag.

Vil gi 62 milliarder dollar til ofre

Torsdag ble det klart at Japan forventes å gi 62 milliarder dollar til TEPCO, slik at de kan betale ut erstatninger til ofrene etter at atomkraftverket Fukushima Daiichi ble rammet av jordskjelv og tsunami, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tanken er at milliardpakken skal være med på å redde selskapet fra økonomisk undergang.

Opprinnelige meldinger lød på at pakken skulle deles ut i løpet av torsdag, men dette blir ikke tilfelle.

- Vi kommer til å diskutere dette temaet videre på et kabinettmøte i morgen, sier statsminister Naoto Kan til Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt