Hopp til innhold

Japan skrinlegger framtidige atomplaner

Japans statsminister Naoto Kan sier de vil gå bort fra planlagt utbygging av kjernekraft og i stedet satse på fornybar energi.

Fukushima sett frå lufta

Den alvorlige situasjonen ved Fukushima Daiichi-kraftverket har fått japanske myndigheter til å revurdere sin energipolitikk.

Foto: HO / Reuters

Naoto Kan

Statsminister Naoto Kan vil legge om Japans energipolitikk.

Foto: STR / Afp
Frode Pleym jobbar for Greenpeace i Japan

Gledelig og overraskende, sier Frode Pleym i Greenpeace.

Foto: Greenpeace / Scanpix

Kan sa tirsdag at fornybar energi vil bli grunnpillaren for landets fremtidige energipolitikk.

Avgjørelsen kommer i kjølvannet av katastrofen ved Fukushima-kraftverket nord i landet etter jordskjelvet og tsunamien i mars i år.

Skrinlegger 14 kraftverk

Frode Pleym fra Greenpeace befinner seg i Japan og har nettopp kommet tilbake fra Fukushima.

– For dem som bor der og må leve med strålingen er dette en mager trøst. Men dette er en kjempenyhet for japanere flest, og et utrolig viktig signal til omverdenen, sier Pleym til NRK.no.

Etter planen skulle de 14 nye kraftverkene dekke 50 prosent av Japans energibehov innen 2030, mens fornybar energi skulle stå for 20 prosent av dekningen.

– Denne planen trenger å utredes på nytt igjen etter denne store hendelsen, sa statsminister Kan på en pressekonferanse tirsdag kveld japansk tid.

Radikal endring

Pleym sier det er veldig overraskende og gledelig at Japan som har gjort seg så avhengig av kjernekraft, nå ser ut til å ta skjeen i en annen hånd.

– Det må til en grunnleggende endring av energisystemet i japan. De har store forutsetninger i form av å hente energi fra både bølgekraft og vindkraft, sier Pleym som beskriver avgjørelsen som en radikal endring av energisystemet.

– I dag kommer 30 prosent av energien fra kjernekraftverk. Dette er nok noe som kommer til å merkes av japanere flest i årene fremover, sier Pleym.

– Dette er en merkedag. Det er viktig skritt på veien mot et mer bærekraftig energisystem.

Får kritikk

I forrige uke ba statsminister Kan at om at to av reatorene ved Hamaoka-kraftverket sørvest for Tokyo måtte stenge fordi det ligger i et jordskjelvutsatt område.

Myndighetene har ikke mandat til å beordre stenging, og det er derfor opp til eierne Chubu Electric å etterfølge oppfordringen.

Kan har fått blandet mottakelse for sin nye mer restriktive linje i energipolitikken. Mens noen har hyllet ham for snuoperasjonen, har flere bedriftsledere og nasjonale medier kritisert beslutningen hans for å være brå og utenforklaring.

Kan har forsvart avgjørelsen og sier den ble tatt etter nøye overveielse.

SISTE NYTT

Siste nytt