NRK Meny
Normal

I kø for ny president

Amerikanske velgere står nå i kø for å stemme på den mannen de mener bør bli USAs neste president. På østkysten tar folk seg fram langs gater som er fylt av søppel og skrot etter orkanen Sandys herjinger.

Det er allerede 30 millioner som har forhåndsstemt ifølge New York Times, men i dag er selve dagen og over hele det store landet står folk nå i kø for å gjøre sin borgerplikt.

Allerede tidlig tirsdag norsk tid startet valget med uavgjort resultat i den vesle landsbyen Dixville Notch. Der er det ti registrerte velgere og de to kandidatene fikk fem stemmer hver.

Obama på tråden

Obama i Chicago

Obama kom på et uventet besøk på Demokratenes valgkampkontor i Chicago.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Også presidenten har forhåndsstemt. han brukte dagen på å ringe velgere fra demokratenes lokaler i Chicago.

– Dette er Barack Obama, presidenten, vet du? sa han da han ringte til en kvinne som heter Annie i Wisconsin.

Da han la på sa han at det hadde vært en hyggelig samtale, selv om hun hadde vært litt usikker på hvem han var.

Obama ringte også til frivillige og takket dem for den jobben de har gjort i løpet av den nesten ett år lange valgkampen. Han signerte også et par sko til en ivrig demokrat som hadde møtt opp utenfor valglokalet, melder CNN.

– Her teller min stemme

I Hoboken i New Jersey bor Agim, en innvandrer fra Nigeria. Hun sier til AFP at hun stemmer på Obama og håper han blir gjenvalgt.

– Jeg har bodd i et land der stemmen din ikke spiller noen rolle. Det er fint å stemme, her har den noe å si, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

New Jersey

Noen steder i New Jersey er gatene fremdeles fulle av skrot og rester etter uværet Sandy.

Foto: Julio Cortez / Ap

46 år gamle John Margolis forteller at han møtte opp på morgenkvisten for å avgi sin stemme, men at den elektroniske stemmemaskinen ikke virket da. Han hadde bestemt seg for å stemme på Romney, men køen der han kunne få avgi sin papirstemme var så lang, at han bestemte seg for å komme tilbake senere.

– Skattemessig er jeg 100 prosent bak Romney, eller i alle fall inntil forrige uke, sier Margolis som legger til at han er imponert over det Obama-administrasjonen har gjort etter orkanen.

Mulighet til juks bekymrer

Beboere i New Jersey har fått muligheten til å stemme via e-post. Etter orkanen Sandy er det mange som har vært tvunget til å forlate hus og hjem, men det skal ikke hindre dem i få avgitt sin stemme.

Delstaten godkjenner stemmer avgitt på mail, og det har fått eksperter til å advare om muligheten for juks, skriver The Washington Post.

– Hvordan kan man vite at det virkelig er den personen vedkommende hevder å være som sender en e-post, spør Ron River, som er professor ved Massachusetts Institute of Technology.

Mitt Romney kysser kona Ann etter å ha stemt

Mitt Romney kysser kona Ann etter å ha stemt.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

En talsmann for myndighetene i New Jersey svarer systemet skal være trygt. Han sier at situasjonen er helt spesiell etter uværet og at de vil strekke seg langt for at folk som ønsker å stemme skal få gjort det.

Også presidentkandidat Mitt Romney stemmer i dag. Litt før klokka tid, lokal tid, møtte han opp i Belmont i Massachusetts sammen med kona Ann. Da han ble spurt om hvem han stemte på, var svaret «Det tror jeg du vet».

Han la også til at han hadde en veldig, veldig god fornemmelse
av hva valgresultatet ville bli.

Romney reiste etterpå til de viktige vippestatene Ohio og Pennsylvania for en siste valgkampinnspurt før han kommer til Boston der han skal tilbringe valgnatten.

Valgkø St. Petersburg, Florida

I St. Petersburg i Florida har trosset velgerne regnværet for å stå i kø utenfor valglokalene.

Foto: Edward Linsmier / Afp


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt