I kø for å ta ut 155 euro

Artikkel 155 er blitt et skjellsord for uavhengighetstilhengerne i Catalonia. I dag ble beløp på 155 euro tatt ut av spanske banker som en protest mot den spanske regjeringen.

Katalanere utenfor en minibank tilhørende LaCaixaBank i Barcelona

Tidlig i dag morges stilte de første seg opp foran minibankene til CaixaBank for å ta ut penger, etter oppfordringer fra katalanske uavhengighetstilhengere.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Kampanjeorganisasjonene Crida Democracia, Catalan National Assembly (ANC) og Omnium Cultural kom i går med en oppfordring til katalanere som støtter uavhengighetskampen om å ta ut så mange penger som mulig i spanske banker mellom klokken 8 og 9 i dag.

– Det er på tide å vise at vår styrke avhenger av at vi alle står sammen og at summen av våre individuelle handlinger kan endre alt, het det i oppfordringen.

Laster Twitter-innhold

Symbolsk beløp

I dag morges var det større og mindre køer utenfor filialene til CaixaBank og Banco Sabadell i Barcelona.

De to er en av flere spanske banker og selskaper som den siste måneden har valgt å starte å flytte hovedkontoret fra Barcelona til andre byer i Spania, i usikkerhet om hva som kommer til å skje med Catalonias status.

De fleste i køen tok ut enten 150 eller 160 euro, for å komme nærmest et beløp på 155 euro. Noen var heldige og fikk ut akkurat.

Beløpet henspiller på artikkel 155 i den spanske grunnloven, artikkelen som slår at fast den sentrale spanske regjeringen kan ta makten fra et selvstyreområde dersom de ikke oppfyller sine forpliktelser til den spanske stat.

Regjeringen kunngjorde i går at den kommer til å ta artikkelen i bruk og innføre direkte styre i Catalonia hvis den regionale presidenten, hans regjering og deler av det katalanske parlamentet ikke viker i sin kamp for Catalonia løsrevet fra Spania.

– Disse bankene er forrædere. Og de trenger å forstå at vi er sinte, sa Oriel Maurel til nyhetsbyrået Associated Press.

– Vi må øke vår motstand og gjøre noe som virkelig kjennes, og det er å følge og angripe pengene, fulgte Ana Coll, en apoteker, opp.

Joaquim Curbet med en konvolutt med 155 euro

Joaquim Curbet, som ville protestere mot den spanske regjeringen, traff akkurat og fikk ut 155 euro ut av en minibank tilhørende Sabadell.

Foto: Lluis Gene / AFP

Vil ha ledere fri

Initiativet er også en protest mot at de to organisasjonenes ledere Jordi Sànchez og Jordi Cuixart ble varetektsfengslet mandag, siktet for oppvigleri.

Sànchez og Cuixart anklages for å ha spilt sentrale roller i forbindelse med demonstrasjonene foran folkeavstemningen om løsrivelse som ble holdt i Catalonia 1. oktober.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt