Hopp til innhold
Urix forklarer

Artikkel 155: Loven som aldri før har blitt brukt

Ved å bruke artikkel 155 tar statsminister Rajoy sitt land ut i uprøvd farvann. Dette er det du trenger å vite om loven hele Spania snakker om.

SPAIN-CATALONIA-POLITICS-REFERENDUM

Motstandere av uavhengighet holder opp en plakat til støtte for bruk av artikkel 155 under en protest i Barcelona.

Foto: LLUIS GENE / AFP

Denne artikkelen ble skrevet i forkant av at statsminister Rajoy lørdag annonserte at Artikkel 155 vil bli tatt i bruk.

Artikkel 155 har aldri blitt brukt før. Derfor er det heller ikke sikkert hvordan den vil bli brukt.

Artikkel 155 i Spanias grunnlov slår at fast den spanske regjeringen kan ta makten fra et selvstyre område dersom de ikke oppfyller sine forpliktelser til den spanske stat.

I klartekst betyr det at den spanske regjeringen kan bruke alle nødvendige og lovlige midler til å få den regionale regjeringen i Catalonia til å føye seg.

Spanias grunnlov oversatt til engelsk: Gå til side 75 for å finne artikkel 155.

Dersom regjeringen vil ta i bruk artikkel 155, må den levere en liste over hvilke tiltak de vil sette i verk til Senatet. Senatet er overhuset i den spanske nasjonalforsamlingen.

SPAIN-POLITICS-CATALONIA-INDEPENDENCE-PARLIAMENT

Carles Puigdemont under erklæringen i det katalanske parlamentet i forrige uke. Den katalanske presidenten er under press både fra regjeringen i Madrid og fra sterke tilhengere av katalansk uavhengighet.

Foto: LLUIS GENE / AFP

Kan beholde kontor, men miste makt

Det er ikke gitt at den katalanske presidenten Carles Puigdemont vil bli formelt avsatt.

Avisen La Vanguardia skriver at det i stedet vil kunne bli innsatt byråkrater som de katalanske ministrene må svare til.

De vil beholde innlogging til PC-er, kontorer og lønn, men være fratatt all makt. I seg selv kanskje mer ydmykende enn å bli sparket.

Spanias myndigheter kan da direkte kontroll over:

  • Alle offentlige finanser i Catalonia
  • Embetsverk, offentlig kontorer og tjenester
  • Mossos d’Esquadra (den katalanske politistyrke)

Det er ikke klart hva som vil skje med det regionale katalanske parlamentet, men det er vanskelig å se for seg at det vil kunne fungere normalt under direkte styre fra Madrid.

TOPSHOT-SPAIN-CATALONIA-POLITICS-DEMO

Tilhengere av uavhengighet med et bredt katalansk flagg, «Estelada ». Bildet er fra en demonstrasjon mot fengslingen av to fremtredende katalanske separatister som er siktet for oppvigleri.

Foto: LLUIS GENE / AFP

Ingen unntakstilstand

Senatet vil behandle forslagene i flere komiteer. Blant dem er en spesialutnevnt komité som Senatet må nedsette. Denne komiteen legger til slutt frem forslagene til avstemming for hele Senatet. Det er et krav om absolutt flertall. Det vil si at et flertall av mer enn halvparten av de stemmeberettigede i Sentatet.

Rajoys konservative parti vil ikke ha noe problem med å få flertall, men statsministeren vil forankre ordlyden og virkemidler hos de andre større partiene for å få så bred støtte som mulig.

Særlig vil Rajoy forsøke å få støtte fra Sosialistpartiet, og dets leder Pedro Sanchez.

Hele prosessen vil ta minst fem dager, men mest sannsynlig åtte til ni dager. Artikkel 155 er med andre ord noe ganske annet enn en unntakstilstand.

En siste utvei

Det finnes muligens en politisk utvei for den regionale presidenten.

Ifølge avisen El Pais skal statsminister Mariano Rajoy være villig til å sette hele artikkel 155 på vent om Carles Puigdemont utlyser regionalt nyvalg. Valget må skje uten at Puigdemont hevder noen form selvstendighet for Catalonia.

Uavhengig av om de bruker artikkel 155 eller ikke, er målet for Spanias regjering å få avholdt et regionalt valg i Catalonia så raskt som mulig. Dog etter en «nedkjølingsperiode».

SPAIN-POLITICS/CATALONIA

Statsminister Rajoy under et møte i det nasjonale parlamentet i Madrid onsdag. Visestatsminister og nær alliert Soraya Saenz de Santamaria sitter like bak statsministeren

Foto: JUAN MEDINA / Reuters