Hopp til innhold

Hvorfor vil Snowden til Ecuador?

Det latinamerikanske landet er i ferd med å bli en frihavn for varslere og USA-kritikere, til tross for at landet selv beskyldes for medieundertrykkelse. Et medieskapt bilde, mener Ecuador-ekspert.

Edward Snowden

Akkurat nå vet ingen hvor Edward Snowden befinner seg, og ryktene har svirret i hele dag om et fly fra Moskva til Havanna.

Foto: The Guardian / Reuters

– Hadde Snowden gjort dette mot Ecuador hadde han blitt arrestert og tiltalt, skriver den kjente ecuadorianske journalisten Rania Tinoco på Twitter, med henvisning til det hun mener er myndighetenes dobbeltmoral i denne saken.

– Handler om menneskerettighet

Edward Snowden er nå formelt siktet for spionasje mot USA og som Wikileaks-gründer Julian Assange ønsker han å søke asyl i Ecuador. Det lille latinamerikanske landet med sin venstreorienterte president, Rafael Correa, har tidligere kritisert USA.

– Dette handler mer om rettighetene til Assange og Snowden enn om USA-kritikk. For slik jeg ser det så gjør ikke Correa dette for å irritere USA. Dette handler som Ecuador selv sier om prinsipper, og ikke interesser, sier stipendiat ved Universitetet i Oslo, Cecilie Hirsch til NRK.no.

Hun kjenner forholdene i landet ganske godt og mener mye av kritikken mot Ecuador er medieskapt.

– Den nye kommunikasjonsloven har blitt debattert siden 2009 og sikrer i større grad lokal og uavhengig presse enn tidligere, og åpner opp for et større mangfold av medier. Når de store private medieselskapene mister makt så blir det selvfølgelig bråk, sier Hirsch, som understerker at det har hele tiden vært stor enighet og støtte for de nye medielovene i landet.

På den andre siden av verden, i Hanoi i Vietnam, holdt Ecuadors utenriksminister en pressekonferanse der han understreket at Snowden, i likhet med Assange, forfølges for sine handlinger.

– Hensynet til menneskerettighetene vil veie tyngst når det gjelder Edward Snowdens asylsøknad og hans påstander om USAs overvåkning er et rettighetsbrudd mot hele verden, sa Ricardo Patino i dag.

For nå er Snowdens katt-og-mus lek med pressen og amerikanske myndigheter i ferd med å bli storpolitikk, som involverer flere land enn Ecuador.

USA krever nemlig 30-åringen utlevert fra Russland, samtidig som de kritiserer Kina for at han fikk forlate Hong Kong. Både Cuba og Venezuela har blitt nevnt som mulig destinasjoner for den spion-siktende amerikaneren, men det meste tyder på at Ecuador blir hans nye hjem.

Den tidligere etterretningsmedarbeideren er på flukt etter å ha offentliggjort en rekke topphemmeligheter om USAs overvåking av telefonsamtaler og datatrafikk.

USAs utenriksminister John Kerry, som også befinner seg i Asia, sier han ikke vet hvor Snowden har planer om å reise. Samtidig understreker han at det er dypt bekymringsfullt dersom Kina og Russland på forhånd visste hvor 30-åringen har tenkt seg.

– Det vil helt opplagt være skuffende dersom man med viten og vilje tillot ham å gå om bord på et fly, sier Kerry og advarer om følger og betydning for forholdet mellom Russland og USA.

For fristende

Det ble tidligere meldt at han skulle fly fra Moskva til Havanna og videre til Ecuador, hvor han har søkt om politisk asyl, men ingen har sett snurten av 30-åringen og flere journalister tvitret ivrig om det tomme flysetet som var på vei over Atlanteren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I Ecuador vet ingen hva som venter, for selv om landet har en utleveringsavtale med USA er det ikke ventet at landet vil benytte seg av den.

– Correa synes nok fristelsen ble for stor til nok en gang å irritere USA og få oppmerksomhet, sier Michael Shifter i tenketanken Inter-America Dialogue til nyhetsbyrået AP, før han fortsetter.

– Correa liker konfrontasjoner og sier ikke nei til en kamp, men man får håpe han har tenkt gjennom hvilke konsekvenser dette kan få for Ecuador.

For ved å gi Snowden og Assange asyl i Ecuador risikerer landet også å få seg en mektig fiende.

På kort sikt høster Correa popularitetspoeng blant dem som kjemper for en fri og åpen presse, og dette vil gi han et tydelig svar til kritikerne av landets nye medielov. Samtidig seiler Correa også opp som den største USA-kritikeren etter Hugo Chávez’ død tidligere i år.

Det største problemet er bare at USA er Ecuadors største handelspartner og at nesten 50 prosent av landets eksport går til det landet Correa nå ønsker å distansere seg fra. Og med 400.000 jobber knyttet til denne eksportnæringen kan Snowdens asyl slå tilbake på Correa.

Flere har også pekt på alvoret i tiltalen mot amerikaneren.

– Det Snowden er tiltalt for er ulovlig både i USA og i Ecuador, sier Mauricio Gandara, Ecuadors tidligere ambassadør i London, som selv huser en annen asylant, Julian Assange.

Dårlig selskap

De andre landene på asyl-lista til Snowden har alle et litt tvilsomt forhold til journalister og den frie presse. På Cuba kontrollerer myndighetene mediene fullstendig, og i Venezuela har de presset enkelte tv-stasjoner til å stenge og ikke fornyet lisenser til andre. I tillegg er flere anholdt for sine innlegg på Twitter.

I Ecuador ble landets nye kommunikasjonslov godkjent i forrige uke, og den har fått kritikk for å tillate et overoppsyn med media og åpne for sanksjoner mot svertende journalistikk mot enkeltpersoner, samtidig som den begrenser privateierskap til en tredel. En kritikk Hirsch mener bør nyanseres.

– Den nye kommunikasjonsloven legger opp til en tredeling av konsesjonene. Der en tredel er privateid, en tredel lokal og en tredel offentlig. Dette vil føre til en utjevning av de økonomiske forholdene som påvirker dagens system. Samtidig er målet å styrke presseetikken, og ha et fungerende medietilsyn.

– Praksis i dag er preget av at de store private mediene går ut med både selektiv og fordreid informasjon, som ofte er påvirket av eierinteresser, sier Hirsch.

SISTE NYTT

Siste nytt