Hopp til innhold

UD: sjokkerende og totalt uakseptabelt at det hviterussiske regimet tvinger et fly til å nødlande

Utenriksdepartementet reagerer kraftig etter at et passasjerfly på vei til Litauen ble tvunget til å lande i Hviterussland. En opposisjonell journalist som var om bord, ble arrestert rett etter landing.

Roman Protasevitsj

Roman Protasevitsj fotografert av en medpassasjer, før han ble arrestert på flyplassen i Minsk i ettermiddag.

Foto: Bilde fra Telegram

«Sjokkerende og totalt uakseptabelt» skriver UD på Twitter, etter at Hviterusslands president skal ha beordret et Ryanair-fly til å lande i Minsk i Hviterussland søndag ettermiddag. Om bord var den opposisjonelle journalisten Roman Protasevitsj, som ble arrestert rett etter landing.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at Protasevitsj må løslates umiddelbart.

Laster Twitter-innhold

Sterke internasjonale reaksjoner

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skriver på Twitter at dette er en alvorlig og farlig situasjon, som krever internasjonal gransking.

– Vi overvåker situasjonen der et passasjerfly fra Ryanair, på vei fra Aten til Vilnius, ble tvunget til å lande i Hviterussland, og den meldte pågripelsen av Roman Protasevitsj, skriver Stotenberg.

Han krever at Hviterussland sørger for at mannskapet og alle passasjerene på flyet får en trygg reise tilbake.

Laster Twitter-innhold

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen krever at Protasevitsj umiddelbart må løslates.

Ursula von der Leyen

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen

Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / NTB

Hun mener det er fullstendig uakseptabelt å tvinge flyet ned.

– Konsekvenser og mulige sanksjoner vil bli diskutert, sier en talsmann for EU-president Charles Michel søndag kveld.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki reagerer også:

– Dette er en forkastelig statlig terrorhandling, skriver han på Twitter.

Det tyske utenriksdepartementet krever en umiddelbar forklaring fra hviterussiske myndigheter på pågripelsen av Protasevitsj.

Også den svenske utenriksministeren Ann Linde reagerer sterkt, og sier at meldingene om at et sivilt fly ble tvunget ned for å pågripe Protasevitsj er svært bekymringsfullt.

Ann Linde, utenriksminister Sverige

Sveriges utenriksminister, Ann Linde

Foto: JOHN MACDOUGALL

– Fullstendig uakseptabelt og hensynsløs oppførsel, skriver Linde på Twitter.

Den internasjonale organisasjonen for lufttransport, IATA, skriver på Twitter at de sterkt fordømmer all innblanding i sivil luftfart som ikke samsvarer med internasjonal lov.

– Detaljene rundt hendelsen med flyet er uklare, og det kreves derfor full etterforskning utført av internasjonale myndigheter,

Bedt om å nødlande

Ryanair bekrefter at et av deres passasjerfly ble omdirigert til å lande i Hviterussland.

– Ryanair har varslet relevante nasjonale og europeiske sikkerhetsbyråer, og vi beklager på det sterkeste overfor alle berørte passasjerer for denne beklagelige forsinkelsen som var utenfor Ryanairs kontroll, står det blant annet i uttalelsen fra selskapet.

Ryanairfly i Minsk

Dette bilde skal vise Ryanair-flyet på flyplassen i Minsk søndag ettermiddag.

Foto: AFP

Flyet var på vei fra Aten i Hellas til Litauens hovedstad Vilnius, da det ble bedt om å legge om kursen og foreta en nødlanding i Minsk.

Ifølge en melding som er lagt ut av en nyhetskanal som står nær administrasjonen til den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko, var det kommet inn en bombetrussel mot flyet, og derfor ble det bedt om å nødlande.

En MIG-29-jager fra det hviterussiske forsvaret skal ha eskortert flyet fra området nær byen Lida vest i Hviterussland østover til flyplassen utenfor Minsk. Ifølge det litauiske forsvaret var også helikoptre involvert i operasjonen for å stoppe Ryanair-flyet.

Det var 170 passasjerer fra 12 nasjoner om bord på flyet, ifølge en medarbeider til den litauiske presidenten.

Hviterussland: Lukasjenko vil bruke bevæpnet milits mot opposisjonen

Om bord på flyet var den kjente hviterussiske journalisten og redaktøren Roman Protasevitsj, som tidligere var sentral i den uavhengige hviterussiske medieplattformen Nexta.

Ifølge Protasevitsjs støttespillere ble journalisten arrestert umiddelbart etter landing.

Hviterussiske myndigheter har tidligere anklaget ham for terrorisme, anklager som er rettet mot mange av dem som det siste året har deltatt i protestene mot regimet til Aleksandr Lukasjenko.

Roman Protasevitsj

Roman Protasevitsj har lenge vært en av de sterkeste kritikerne av regimet til Aleksandr Lukasjenko

Foto: Nexta

Store protester etter presidentvalget

Opposisjonen i Hviterussland gjennomførte i fjor høst store demonstrasjoner mot Lukasjenko, etter at presidenten hevdet at han fikk mer enn 80 prosent av stemmene ved valget i august.

Opposisjonen mente det var omfattende valgfusk, og så mange som 200.000 mennesker deltok i markeringer, blant annet i hovedstaden Minsk.

Politiet slo hardt ned på demonstrantene, og etter noen måneder klarte Lukasjenko å få kontroll over situasjonen.

I dag er de fleste av opposisjonens leder fengslet eller tvunget i eksil.

Måtte rømme så datteren Ursula ikke skulle fødes i fengsel

Tikhanovskaja reagerer sterkt

Den uavhengige hviterussiske informasjonsplattformen Nexta har lagt ut et bilde fra flyplassen i Minsk, som viser Roman Protasevitsj sammen med andre passasjerer. Det er trolig tatt like før han ble arrestert.

Ifølge Nexta skal politiet ha gjennomsøkt flyet, uten å ha funnet noen bombe. Det er allerede kommet sterke reaksjoner på arrestasjonen av den hviterussiske journalisten.

Svetlana Tikhanovskaja

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja reagerer meget sterkt på arrestasjonen av Roman Protasevitsj

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Svetlana Tikhanovskaja, som leder kampen mot regimet til Lukasjenko fra sitt eksil i Litauens hovedstad Vilnius, kaller det hele en operasjon fra det hviterussiske sikkerhetspolitiet.

– Fra og med i dag så kan ingen som fly i hviterussisk luftrom være trygg for sin sikkerhet. Lukasjenkos regimet bryter med dette reglene for internasjonal luftfart for å få tak i sine motstandere, sier Tikhanovskaja på sin konto på Telegram.

Hun ber internasjonale luftfartsmyndigheter etterforske det som har skjedd.

SISTE NYTT

Siste nytt