Hopp til innhold

– Hun var ikke til å kjenne igjen

– Hun så forferdelig ut. Hun var dratt og syk, forteller den tyske journalisten Marcus Hellwig om den iranske kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtiani, som ble dømt til døden ved steining.

Sakineh Mohammadi Ashtiani

Dommen om døden ved steining ble suspendert av iranske myndigheter etter internasjonale protester. Fortsett venter Sakineh Mohammadi Ashtiani på avgjørelsen om hennes liv, hun står fortsatt i fare for å bli hengt i stedet for steinet.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

Marcus Hellwig satt fire måneder i samme iranske fengsel som kvinnen som ble verdenskjent etter at hun ble dømt til døden for steining på grunn av utroskap.

Hellwig ble arrestert sammen med sin tyske fotograf da de intervjuet Sakineh Mohammadi Ashtianis sønn og advokat i oktober 2010, noen måneder etter at steiningsdommen var falt.

For første gang siden han ble forhandlet ut av det iranske fengselet og forlot Iran sammen med den tyske utenriksministeren Guido Westervelle, snakker Hellwig til media om oppholdet.

Den da fengslede journalisten traff Ashtiani i Tabriz-fengselet.

– Hun var ikke til å kjenne igjen. Det var ingen forbindelse til den vakre kvinnen hun en gang var. Hun så forferdelig ut. Preget, dratt og syk, sier Hellwig til The Times.

Mishandling og tortur

Selv forteller han om et fire måneder langt mareritt i fengselet.

Den første tiden ble han holdt i en liten celle uten vindu, med lys som aldri ble skrudd av. Han forteller at han ble slått og tvunget til å stå stille i timevis uten å røre seg.

De første ti dagene ble han avhørt mer eller mindre uten stans, dag som natt, i avhør som han betegner som «brutale».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jens Koch (t.v.) og Marcus Hellwig

Marcus Hellwig og fotografen Jens Koch (t.v.) i det de ankom flyplassen Mehrabad i Teheran etter løslatelsen fra Tabriz-fengselet i februar i fjor.

Foto: Vahid Salemi / Ap

Han ble til stadighet beskyldt for å være vestlig spion. Det er normalt svært vanskelig for utenlandske journalister å få pressevisum til Iran og det er svært vanskelig å arbeide fritt der.

Hellwig og fotografen reiste inn i landet som turister og fulgte heller ikke de strenge registreringsrutinene som myndighetene normalt krever.

Selv ønsker han ikke å gå i detalj hvilke metoder som ble brukt mot ham, men ifølge Bild am Sonntag skal han blant annet ha fått elektriske støt gjennom leppene.

Sakineh Mohammadi-Ashtiani

Sakineh Mohammadi-Ashtiani avbildet i sitt hjem i Osku 5. eller 6. desember 2010. AFP fikk bildet av uavhengige kilder, men kjenner ikke bakgrunnen for at Ashtiani ble brakt til hjemmet.

Foto: - / Afp

 Sakineh Mohammadi Ashtian

Ashtiani fortsatt avbildet i sin bolig, hvor ektemannen i sin tid ble drept.

Foto: STR / Ap
– Men det var dager da jeg følte at jeg nærmet meg min mentale grense, sier han.

Han ble gjentatte ganger tatt til fengselets torturrom hvor han måtte se på at medfanger ble torturert.

– Jeg trodde virkelig at jeg skulle dø i fengselet. Jeg trodde det var slutten, sier han til magasinet han jobbet for.

Cellen han etter hvert ble flyttet til, som han delte med flere innsatte, lå ved siden av ett av disse torturrommene.

– Skrikene fra rommet var forferdelige, sier han.

Pressekonferansen

En dag ble han hentet ut av sin celle, påsatt bind foran øynene og ført til et nytt rom i fengselet, hvor det satt etterretningspersonell og en journalist fra iransk statlig fjernsyn. Utenforsvarsel ble Sakineh Mohammadi Ashtiani ført inn i rommet.

Kvinnen og journalisten ble tvunget til et felles intervju, hvor Ashtiani beklaget at Hellwig hadde kommet til Iran for å skrive om henne og gjentok at hun var medskyldig i drap på sin ektemann og utroskap, en tilståelse hennes støttespillere like ofte hevder er tvunget frem.

Etter fem minutter førte de henne vekk.

– Det var tydelig at hun ble tvunget til seansen, og det var tydelig at de skulle bruke videoen i propagandasammenheng. Det var så kynisk at man knapt kan forestille seg det, sier Marcus Hellwig til The Times.

Sakineh Mohammadi Ashtiani

Eksiliranere protesterer mot dødsdommen mot Sakineh Mohammadi Ashtiani.

Foto: Michel Euler / Ap

Levende lik

Tyske diplomater ble koplet inn og øvet press mot iranske myndigheter. Etter uker med forhandlinger ble han og fotografen løslatt. Ett år etter sier han åpent at han fortsatt er preget av tiden i fengselet.

Også Ashtianis sønn Sajad Ghaderzadeh (24) og kvinnens forsvarer Javid Kian ble arrestert etter intervjuet på Kians kontor.

Sønnen ble sluppet fri etter noen måneder, etter å ha medvirket til en av morens «tilståelser» på iransk statsfjernsyn og har tilsynelatende lagt til side den internasjonalt støttede kampanjen for å få opphevet dødsdommen.

Sakineh Mohammadi-Ashtiani

Sakineh Mohammadi-Ashtiani og sønnen Sajad Ghaderzadeh sammen i byen Tabriz, etter at hun fikk spise middag sammen med sine barn, etter at sønnen hadde bedt retten å spare hennes liv.

Foto: - / Afp

Advokaten er fortsatt fengslet, og hans advokat igjen, Naghi Mahmoudi, ble tvunget til flykte til Tyrkia.

Ifølge Mahmoudi er Kians tilstand etter svært mye mishandling svært alvorlig.

– Mr. Kian vil ikke være i stand til å gjenoppta et normalt liv, etter så mye fysisk og psykisk tortur, sier Mahmoudi.

SISTE NYTT

Siste meldinger