Hopp til innhold

Tilbyr dødsdømt iransk kvinne asyl

Brasils president Lula da Silva tilbyr en iransk kvinne som er dømt til døden ved steining, asyl i Brasil.

President Luiz Inacio Lula da Silva

Brasils president Lula da Silva tilbyr iranske Sakineh Ashtiani asyl.

Foto: JORGE ADORNO / Reuters

Lula appellerte lørdag til sin iranske kollega Mahmoud Ahmadinejad om å la Sakineh Mohammadi Ashtiani ta imot et tilbud om politisk asyl i Brasil.

Les også: –Jeg er redd for å dø

Dommen mot Ashtiani for utroskap, som hun selv benekter, har vakt storm internasjonalt. Henrettelsen er foreløpig stilt i bero, men det er ingenting i veien for at den fortsatt kan gjennomføres.

– Jeg ber den øverste leder av den islamske republikk Iran, Mahmoud Ahmadinejad, om å la Brasil gi denne kvinnen asyl, sa Lula lørdag.

Styrkede bånd

– Hvis mitt vennskap med Ahmadinejad betyr noe, og om hun skaper uro der, er vi villig til å ta henne imot, sa Lula, ifølge nyhetsbyrået Agencia Folha.

Sakineh Ashtiani er dømt til steining i Iran

Sakineh Mohammadi Ashtiani er dømt til døden ved steining for utroskap.

Foto: Ap

Brasil og Iran har utviklet nærmere forbindelser etter at Brasil forsvarte diplomati overfor Iran i stedet for nye sanksjoner og sammen med Tyrkia fikk til en avtale om at iransk uran kan sendes til Tyrkia for anriking.

Les også: Ashtiani blir ikke steinet

Amnesty International sier at Ashtiani ble dømt i 2006 til 99 piskeslag for å ha hatt et ulovlig forhold til to menn. Senere ble hun også dømt til døden ved steining, trass i at hun selv benekter anklagene.

Forlenger dødsprosessen

Lulas appell tyder på at han er villig til å bruke sin gode kontakt med Ahmadinejad for å be om nåde for Ashtiani.

Les også: Press mot Iran hjelper

Fra januar til juni i år har Amnesty registrert 126 henrettelser i Iran. Forbrytelser som straffes med døden, inkluderer utroskap, homofil praksis og frafall fra islam. Steining er den eneste henrettelsesmetoden i bruk i verden i dag som helt bevisst går ut på å forlenge dødsprosessen.

Demonstrasjon mot steining i Brussel

Steining ses på som den minst humane henrettelsesmetoden i verden i dag. Dette bildet er fra en demonstrasjon mot steining i Brüssel i 2007.

Foto: YVES LOGGHE / AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Recep Tayyip Erdogan har erklært valgseier etter andre valgrunde i det tyrkiske presidentvalget.

Historisk valg i Tyrkia: Erdogan erklærer seier

Erdogan erklærer seier og takker folket. De siste offisielle tallene fra landets øverste valgmyndighet viste klokken 19.02 at Erdogan leder med 53.41 prosent. Da var 75,42 prosent av urnene talt opp.