Hopp til innhold

Hongkong-demonstranter vil innta Beijing

Hongkong-aktivister vurderer å ta sine protester til Beijing for å konfrontere de sentrale myndighetene med krav om mer demokrati.

En pappmontasje av Kinas president Xi Jinping i Hongkong

Kinas president Xi Jinping konfronteres med Hongkong-aktivistenes krav om mer demokrati. Her har demonstrantene laget en pappmontasje av presidenten og utstyrt ham med den gule paraplyen som er blitt symbolet på demonstrasjonene.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

– Dersom våre utsendinger klarer å komme seg til Beijing, ønsker vi selvsagt å ha en dialog med myndighetspersoner om allmenn stemmerett, sier Alex Chow, som er leder for den største studentsamskipnaden i Hongkong.

Toppmøte

I henhold til avisa South China Morning Post (SCMP) vurderer Hongkong-aktivistene å slå til på APEC toppmøtet som Beijing er vertskap for neste uke.

– Vi må fortelle verden og myndighetene at avgjørelsen som ble tatt 31 august må bli opphevet, sier Chow.

Den spede unge mannen har vært en av de viktigste pådriverne i den mer enn fire uker lange demonstrasjonen for mer demokrati i Hongkong.

De massive demonstrasjonene ble utløst av at Hongkong-kineserne ikke fritt får velge byens neste leder. De får kun stemme på kandidater som er forhåndsgodkjent av myndighetene, noe demonstrantene mener er et skinndemokrati.

Chow oppfordrer meddemonstrantene til å tenke på muligheten om å henvende seg direkte til Beijing, skriver AFP.

Til SCMP sier Chow at forslaget om å konfrontere Beijing direkte ble fremmet av representanter for Occupy Central bevegelsen, som er en annen viktig aktør i demonstrasjonene i Hongkong.

Toppledere

Aktivistene ønsker å nå frem til Kinas president Xi Jinping og statsminister Li Keqiang. Dersom de ønsker internasjonal oppmerksomhet er neste uke et egnet tidspunkt.

Da møtes toppledere fra asiatiske land og Stillehavsnasjoner i den kinesiske hovedstaden for å diskutere veien videre for politiske og økonomiske samarbeid.

Møtene skal vare fra femte til ellevte november, men en god del av de ti tusen tilreisende er ventet til byen allerede i helgen.

Det er imidlertid utfordrende for aktivistene fra Hongkong å nå frem til Kinas hovedstad, ikke minst når sikkerheten er innskjerpet.

Kan avvises

Innbyggerne i Hongkong kan reise fritt til Kina så lenge de har reisetillatelse som er utstedt av sentrale myndigheter. Grensevaktene kan imidlertid avvise dem, slik de tidligere har gjort for å holde regimekritikere ute.

– Dersom vi ikke får komme inn så sender Beijing et budskap om at de ikke bryr seg om Hongkong-kinesernes syn på Folkekongressen, sier Chow.

Detaljer om planen, hvem som skal dra, hvor mange, og om de skal ha en reserveplan dersom de ikke slipper inn, blir fremdeles diskutert.

Myndighetene i Kina har for lengst gitt uttrykk for at protestene i Hongkong er uakseptable. Demonstrantene har verken fått gehør for frie valg eller for at byens øverste leder må trekke seg fra sin stilling.

Gransking

Regimetro representanter i den lokale lovgivende forsamlingen i Hongkong, Legco, har bedt om en gransking av protestene. De mener myndighetene må komme til bunns i «den store ulovlige okkupasjonen av veger i flere områder etter 28 september.»

– De kan kjøpe vannet sitt, men hva med barrikadene som er laget av bambusstokker og sementen? Hvem brakte inn dette og hvem lagde det? spør Ip Kwok-him, som representerer den demokratiske alliansen for forbedring og fremgang i Hongkong.

Hun mener at grunnleggerne av Occupy Central bevegelsen og studentene kan være nikkedukker for andre og viser til at mange lokale kirker med bånd til USA har gitt mat og ly til demonstrantene.

Demonstrantene tilbakeviser at utenlandske krefter skal stå bak protestene og sier at deres motivasjon kommer fra manglende politisk utvikling og et sinne mot økende ulikhet.

Byens øvrige befolkning er delt. Mens mange viser sin støtte til demonstrantene mener andre at protestene har for stor innvirkning på deres daglige liv og kan få store konsekvenser for Hongkongs økonomi.

SISTE NYTT

Siste nytt