Hopp til innhold

Hongkong beordrer minnesmerke over Tiananmen-massakren fjernet

Den danske kunstneren reagerer kraftig på at kunstverket hans er beordret fjernet fra universitetet i Hongkong.

Studenter vasker statuen "Pillar of Shame".

Under en markering av de drepte i massakren på Den himmelske freds plass, vasker studenter ved Universitetet i Hongkong minnesmerket «Pillar of Shame».

Foto: Kin Cheung / AP

I to tiår har statuen stått der til minne om studentene som mistet livet under massakren på Den himmelske freds plass, 4. juni 1989. Studentene demonstrerte for ytringsfrihet.

Nå har Universitetet i Hongkong beordret den berømte statuen «Pillar of Shame» fjernet innen klokken 17.00 onsdag 13. oktober.

Det kom frem i et brev fra universitet fredag, skriver The Guardian. Universitetet sier det vil håndtere statuen på en måte det finner passende, uten ytterligere varsel, dersom den ikke fjernes.

Statuen ble laget av den danske kunstneren Jens Galschiøt.

– Dette er ikke bare et angrep på meg, men også på Den himmelske freds plass. Det er skammelig å knuse gravsteiner og minnesmerker, sier Galschiøt til Politiken.

Den åtte meter høye statusen viser ansikter i smerte og torturerte kropper sammensmeltet i en haug.

Den «fungerer som et advarsel og en påminnelse om en skammelig hendelse som aldri må gjentas», ifølge beskrivelsen på Galschiøts nettsted.

Minnesmerke i Hongkong over massakren på Tiananmen-plassen i Beijing i 1989.

Aktivister og media er samlet rundt minnesmerket «Pillar of Shame» for å markere studentene som ble drept på Den himmelske freds plass i 1989.

Foto: Tyrone Siu / Reuters

Var gave til studenter

Galschiøt ga skulpturen til Albert Ho og Lee Cheuk-yan. Begge var involvert i protestene på Den himmelske freds plass (Tiananmen), og har fungert som ledere i «Hongkong Alliance».

Alliansen er nå oppløst etter at flere medlemmer ble arrestert med hjemmel i Hongkongs nye nasjonale sikkerhetslov.

Richard Tsoi er tidligere medlem av alliansen, som pleide å arrangere byens årlige Tiananmen-markering. Han kaller ordren fra universitetet for urimelig:

– Som et rom for ytringsfrihet og akademisk frihet har Universitetet i Hongkong et sosialt ansvar for å bevare «Pillar of Shame».

Vurderer rettslige skritt

Fredag ​​fortalte Galschiøt til CNN at han vurderer rettslige skritt hvis statuen fjernes, ettersom kunstverket fortsatt er hans eiendom.

– De har gitt dem fem dager til å fjerne skulpturen, det er ikke mulig. Mange studenter sitter i fengsel, dette er virkelig galt og urettferdig. Jeg hadde en avtale med universitetet om permanent utstilling av denne skulpturen, sier Galschiøt.

I 2008 overmalte studentene Galschiøts statue med oransje maling under en demonstrasjon for å fokusere på menneskerettighetsspørsmål i Kina.

SISTE NYTT

Siste nytt