Hollande vil danne storkoalisjon mot IS

President François Hollande ønsker å danne en stor koalisjon mot terrorgruppa IS. I løpet av de neste dagene vil han besøke Barack Obama og Vladimir Putin i et forsøk på å etablere en koordinert og slagkraftig innsats mot IS.

Obama, Putin, Hollande

STORMAKTER MOT IS: Frankrikes president François Hollande vil i løpet av de neste dagene ha samtaler med Barack Obama og Vladimir Putin om hvordan de sammen skal bekjempe terroristorganisasjonen IS.

Foto: AFP/AP/AFP

– Jeg reiser først til Washington, så til Moskva. Vi må så fort som mulig stå sammen om målet om å slå IS, som er en trussel mot mange land. Vi skal danne en stor koalisjon mot IS, sier Hollande på en ordførerkonferanse onsdag hvor om lag 2000 franske ordførere deltok.

– Vi må ramme terroristenes logistikk, våpen og finanser. Det er det som haster. Krigen har egentlig startet for mange år siden, og den vil ta lang tid å avslutte. Derfor må vi vise fasthet og tålmodighet, oppfordrer François Hollande.

Nicolas Hollande om politiaksjonen

Her kan du høre hele talen til Frankrikes president François Hollande.

– Bekrefter at vi er i krig

Den franske presidenten gjentok onsdag at landet befinner seg i en krigstilstand.

– Disse aksjonene bekrefter nok en gang at vi er i krig. Våre fiender er terrorister som har bestemt seg for å gå til krig mot oss. Terroristene har våpen, finansielle ressurser og et territorium, minner Hollande om.

Laster Twitter-innhold

– Alle franskmenn er berørt

Han sier Frankrike vil komme seg gjennom sjokket etter terrorangrepene, og oppfordrer franskmenn om å stå sammen i en vanskelig tid.

Terroristene var ute etter selve ideene Frankrike bygger på

Frankrikes president François Hollande

– Attentatene rammer og berører alle franskmenn. Hele landet er angrepet fordi vi representerer de verdier som vi alltid har gjort. Terroristene var ute etter selve ideene Frankrike bygger på. Det er de samme verdiene vi nå skal bruke til å rykke terrorismen opp med rota, sier den franske presidenten i en flammende og følelsesladet tale.

FRANCE-ATTACKS-POLITICS-GOVERNMENT

Ordførerkonferansen i Paris samlet 2000 deltagere, blant andre Paris-ordfører Anne Hidalgo (t.v.) og Frankrikes president Francois Hollande (i midten).

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

– En hær av terrorister

Hollande beskriver trusselen fra ekstremistene som «en hær av terrorister».

– De har evnen til rekruttere ungdom fra våre land til å utføre massakre. Barbarene har rettet sitt angrep mot det kosmopolitiske Frankrike. Blant de døde er ungdom som representerte vitaliteten, selve livet. Følelsene er sterke. Sinnet likeså, sier François Hollande.

Laster Twitter-innhold

Vil forlenge unntakstilstanden

I talen til Frankrikes ordførere kunngjorde Hollande at han vil be parlamentet om å forlenge unntakstilstanden i tre måneder. Italia og Hellas innfører strengere kontroll av migranter og flyktninger.

Unntakstilstanden begrenser friheten vår. Vi bruker nå alle midler for å gjenopprette denne

Frankrikes president François Hollande

– Jeg håper parlamentet vil godta dette. Unntakstilstanden begrenser friheten vår, men vi bruker nå alle midler for å gjenopprette denne. Vi må forsikre oss om at de som kommer inn på vårt territorium ikke representerer en risiko, at de ikke har IS-sympatier. Det er slik vi beskytter det franske folk, mener Hollande.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve om aksjonen

Innenriksminister Bernard Cazeneuve møtte pressen kort tid etter antiterroraksjonen.

– Paris lever

I talen manet Hollande sine landsmenn til å stå oppreist og ikke la seg knekke av frykt.

– Nå må vi vise fasthet og tålmodighet. I dette avgjørende tidspunktet i vår historie er det mange kvinner og menn som gjør alt for alt det parisiske samfunnet skal komme seg over sjokket. Det Paris som ble rammet er vårt Paris. For Paris lever og kommer til å leve. Leve Frankrike, Paris og republikken, avsluttet Hollande talen.

Sarkozy angriper Hollande

Nicolas Sarkozy

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy mener president François Hollande ikke har gjort en god nok sikkerhetsjobb for å hindre terrorangrep.

Hvor mange ofre må vi ha før vi kan bruke ordet tabbe?

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy

– Hvor mange ofre må vi ha før vi kan bruke ordet tabbe? Vurderte man alle implikasjonene i lys av angrepene i januar? Svaret er nei. Vi har kastet bort for mye tid, sier Sarkozy i et intervju med avisen Le Monde.

Paris-ordfører advarer mot hat

FRANCE-ANNIVERSARY-DE GAULLE

Ordfører i Paris, Anne Hidalgo

Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / Afp

Ordfører i Paris, Anne Hidalgo, advarer mot å la hatet gro.

– Vi frykter at redselen, tvilen og frykten skal skape splid, men vi skal ikke gi terroristene den æren. Vi skal holde oss til den demokratiske dialogen som våre fiender hater. Vi skal være slik vi alltid har vært og vise vår kollektive identitet som parisere og franskmenn, sa Hidalgo til landets ordførere.

Vi frykter at redselen, tvilen og frykten skal skape splid. Vi skal ikke gi terroristene den æren

Ordfører i Paris, Anne Hidalgo

De siste dagene har hun gått i mange gater i Paris, men ikke møtt hat.

– Selv om alle har folk de kjenner som er berørt, og som har vært vitner til barbariet, hater de ikke. Jeg inviterer alle innbyggere til å avstå fra ord som kan såre, skade og splitte. Den respekten skal vi ha for de som er drept og som ligger skadet, oppfordrer ordføreren i Paris.

SISTE NYTT

Siste nytt