Hollande og Cameron hedret Bataclan-ofrene

Mandag morgen møttes Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president François Hollande foran konsertstedet Bataclan i Paris. Etter å ha hedret ofrene sa Cameron at han ønsker britisk deltakelse i kampen mot IS i Syria.

France Britain Paris Attacks

SAMMEN MOT IS: David Cameron og François Hollande ankommer Élysée-palasset i Paris etter å ha lagt ned blomster på åstedet for terrorangrepet som har krevd 130 menneskeliv.

Foto: Michel Euler / Ap

«President Hollande og jeg sto skulder ved skulder utenfor Bataclan i Paris», skrev Cameron på Twitter mandag morgen.

Et bilde fra stedet der 89 personer ble drept av terrorister forrige fredag, viser de to statslederne foran et hav av lys og blomster.

Paris' borgermester Anne Hidalgo deltok også i minnemarkeringen.

Laster Twitter-innhold

Diskuterte kampen mot IS

Etter å ha lagt ned hver sin rose, dro Cameron og Hollande til presidentpalasset på den andre siden av byen for å diskutere kampen mot terrorgruppen Den islamske staten (IS).

Hollande har allerede iverksatt en bombeoffensiv mot IS-stillinger i Syria. To dager etter terrorangrepet i Paris varslet også Cameron at han vil forsøke å få støtte fra det britiske parlamentet til å bli med i koalisjonen mot IS.

– Det er på tide å bombe mål i Syria, sa statsministeren.

Hollande takket Cameron

Etter mandagens møte i Élysée-palasset holdt Cameron og Hollande en felles pressekonferanse.

– Jeg vil personlig takke David Cameron for å ha vært her denne morgenen. Vi har gitt utrykk for vår smerte og sorg over det som skjedde på Bataclan, sa François Hollande.

– Jeg kan fortsatt høre lyden av Marseillaisen som ble sunget på et fullsatt Wembley, la presidenten til.

Cameron sa at han var glad for å være i Paris igjen.

– Vi skal vise denne terrorgruppen at de ikke kan vinne. Vi står overfor en felles fare. Verden må samle seg for å kjempe mot denne terrortrusselen, sa den britiske statsministeren.

Vil dele informasjon

Både Hollande og Cameron understreket at de to landene vil samarbeide tett for å hindre nye terrorangrep på europeisk territorium. Hollande nevnte spesielt deling av informasjon som kan bidra til å avverge angrep, som et av de viktigste samarbeidspunktene.

– Men vi må også agere mot IS i Syria, sa Hollande, som denne uken skal møte både USAs president Barack Obama, Russlands president Vladimir Putin og Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Har tro på britisk deltakelse i Syria

Cameron varslet at han vil legge frem en plan for britisk deltakelse i kampen mot IS i Syria i løpet av denne uken, og understreket at dette ikke er Frankrikes kamp alene, men hele verdens ansvar.

– Jeg har sterk tro på at Storbritannia vil slutte seg til denne kampen, sa Cameron.

Han opplyste også at franske kamfly skal få bruke en britisk base på Kypros når de utfører angrep mot IS-kontrollerte deler av Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt