Hopp til innhold
Urix forklarer

Holder alliansen mellom Russland og Tyrkia over Syria?

MOSKVA (NRK): Utenriksministrene fra Iran, Tyrkia og Russland er enige om at fredsprosessen for Syria må fortsette, til tross for det amerikanskledede rakettangrepet. Men under overflaten knirker forholdet mellom Moskva og Ankera, og det skaper hodebry for Russland.

RUSSIA-SYRIA-CONFLICT-IRAN-TURKEY-DIPLOMACY

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sammen med Irans Mohammad Javad Zarif og Tyrkias Mevlüt Çavusoglu under møtet mellom de tre i Moskva 28. april

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Tilsynelatende var det god stemning under lørdagens møter her i den russiske hovedstaden Moskva om situasjonen i det krigsherjede Syria.

– Vi er enige om at vi må stå sammen for å hjelpe Syria med å bli kvitt terroristene, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på den felles pressekonferansen med sine iranske og tyrkiske kollegaer Javad Zarif og Mevlut Çavusoglu.

Lavrov sa at det amerikanskledede rakettangrepet 14. april «på en alvorlig måte forverret situasjonen», og at angrepet på sikt kunne være med å splitte Syria.

Astana-prosessen

Russland klarte i begynnelsen av 2017 til manges overraskelse å få med seg Tyrkia og Iran i et nytt initiativ for å legge grunnlaget for en fredelig løsning på borgerkrigen i Syria.

Forhandlingene den gangen ble lagt til Kasakhstans hovedstad Astana, og siden den gangen har denne «Astana-prosessen» eksistert parallelt med de fredsforhandlingene som FN har forsøkt å holde liv i i Genève.

For Russland har det vært viktig å vise at det ikke kan bli en fredsløsning for Syria uten at den syriske presidenten Bashar al-Assad spiller en nøkkelrolle, samtidig som kampen mot det som landet definerer som terrorgrupper må fortsette med uforminsket styrke.

Dette er en linje som fullt ut støttes av Iran, den andre av Assads sentrale støttespillere.

TURKEY-RUSSIA-IRAN-SYRIA-DIPLOMACY-CONFLICT

Den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin under et møte i Ankara 3. april i år

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Tyrkia mot Assad

Tyrkia var i utgangspunktet helt avvisende til at Assad skulle være en del av en fredsprosess i Syria, men har seinere myknet noe, ikke minst fordi landet har sett med bekymring på at kurderne i Syria har klart å utnytte den kaotiske situasjonen i landet til å ta kontroll over store deler av grenseområdet mot Tyrkia.

Som et svar på dette satte Tyrkia tidligere i år i gang en offensiv inn i Afrin-området i Syria, og klarte å drive den kurdiske YPG-geriljaen ut av Afrin by.

Forholdet til kurderne og YPG-geriljaen er en annen sak der Russland og Tyrkia har diametralt motsatte syn. Russland og det tidligere Sovjetunionen har tradisjonelt gode forbindelser med kurderne, som også har sine egne representasjoner i Moskva.

For Tyrkia er YPG bare en forlenget arm av PKK-geriljaen som i mange tiår har slåss for økt kurdisk selvstyre innad i Tyrkia.

Tyrkia vil fortsette kampen mot YPG

Under pressekonferansen i Moskva lørdag tok den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Çavusoglu igjen opp det som han mente er en trussel fra «terroristene» i YPG og sa at deres tilstedeværelse i Manbij-området er truer både mot syrisk integritet og Tyrkia.

Samtidig har Tyrkias president Tayyip Erdogan støttet rakettangrepet mot Syria 14. april, som et svar på et mulig angrep med bruk av kjemiske våpen mot sivilbefolkningen i den da opprørskontrollerte byen Douma.

Tyrkia: Ingen militær løsning i Syria

På pressekonferansen i Moskva kom også motsetningene mellom Russland og Tyrkia tydelig fram gjennom at utenriksminister Çavusoglu la vekt på at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten i Syria.

Dette skjedde samtidig som syriske og trolig også russiske fly fortsatte med voldsomme angrep mot opprørskontrollerte enklaver utenfor Damaskus.

Den russiske Midtøsten-spesialisten Aleksej Malasjenko sier ifølge nyhetsbyrået AFP at alliansen mellom Russland og Tyrkia over Syria er svært følsom, først og fremst på grunn av Tyrkias helt uforsonlige holdning overfor regimet til Bashar al-Assad.

Mideast Turkey Syria Plane

Røyken stiger opp etter at et tyrkisk jagerfly har skutt ned et russisk jagerfly nær grensen mellom Syria og Tyrkia 24. november 2015

Foto: Uncredited / Ap

Tyrkia vil presse Russland

Likevel var Iran, Tyrkia og Russland i Moskva lørdag enige om at arbeidet for å få til en fred må fortsette, «koordinert med FN» som den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu uttrykte det på den felles pressekonferansen.

Han benyttet også anledningen til å presse Russland i spørsmålet om kravet om visum som landet har innført overfor tyrkiske borgere, etter den tyrkiske nedskytingen av et russisk jagerfly i november 2015.

Dette viser at det er nok av knuter på tråden mellom Russland og Tyrkia, til tross for at landene prøver å framstå som partnere for å få til fred i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt