Hopp til innhold

Hodene ruller på Gran Canaria-skole

I løpet av onsdag har ytterligere fem ansatte ved den norske skolen på Gran Canaria fått sparken.

Astrid Hassel, Bente Danielsen og Kirsten Aamodt

Astrid Hassel (t.v.) fikk ikke forlenget kontrakten sin, mens Bente Danielsen og Kirsten Aamodt fikk sparken på dagen fra Colegio Noruego i går.

Foto: Canarylife.com

NRK.no har de siste dagene satt søkelys på Den norske skolen på Gran Canaria. Blant annet har det kommet fram opplysninger om at flere av lærerne har jobbet svart, og at lærere ikke har fått utbetalt feriepenger.

Ifølge kilder NRK har snakket med har flere lærere fått beskjed om at de ikke får jobbe ved skolen til høsten.

– Sparket for sjikanøse uttalelser

Senest i går fikk ytterligere fem av de ansatte ved Colegio Noruego beskjed om at de har fått sparken.

Kristin Aamodt har vært lærer for videregåendeelevene ved skolen i 15 år, og har i flere dager hatt på følelsen av at hun kunne bli oppsagt.

– Det ble fabrikkert motiver for å sparke meg, hevder Aamodt overfor NRK.

I går ettermiddag ble hun oppsøkt hjemme av skolens advokater, samt en tidligere politimann som har jobbet frivillig som hjelpemann for rektor en stund.

– De hadde ikke med seg noe skriftlig, så jeg ba dem gå. Men de sa at de visste at jeg skal ha snakket nedsettende om rektor 28. mai i år i påhør av elevene. Jeg ble tilbudt 46.000 euro i sluttoppgjør, og må møte på skolen klokka 10 torsdag for å ikke miste pengene, forteller Aamodt.

Hun nekter for å ha sagt noe som helst galt om rektor Sven Erik Rise.

Aamodt innrømmer at hun var skeptisk til Rise da han ble ansatt i fjor høst, men at de etter en samtale tidlig i skoleåret ble enige om å begynne på ny frisk.

Rise var også tilknyttet skolen som lærer en periode på midten av 90-tallet.

Ble kalt illojal

Bente Danielsen har jobbet på skolen like lenge som Aamodt. Også hun fikk i går beskjed om at hun ikke lenger er ønsket ved skolen.

– Etter siste time ble jeg kalt inn til en prat med den tidligere politimannen og to advokater. Jeg ble fortalt at jeg får sparken fordi jeg har opptrådt illojalt overfor min arbeidsgiver, forteller Danielsen.

Bakgrunnen er at hun for halvannen uke siden, sammen med flere andre, skrev under på et brev til foreldre og elever over 18 år hvor de forsøkte å fortelle sin versjon av situasjonen på skolen det siste året.

Colegio Noruego

Det stormer rundt den norske skolen på Gran Canaria. 12 personer har mistet jobben siden desember i fjor.

Foto: CanaryLife.com

Ifølge Danielsen skal styret blant annet ha gitt inntrykk overfor foreldrene at lærerne ikke var fornøyd med at det ble ryddet opp i økonomien, og at de nektet å rette seg etter rektors visjoner.

– Dette var så graverende feil at vi ville oppklare det, forteller Danielsen.

Selv fikk hun i oppdrag av rektor i april i år å lede en komité som skulle ta tak i det dårlige arbeidsmiljøet som hadde preget skoleåret.

Ifølge Danielsen skal konflikten rundt ledelsens personalpolitikk og arbeidsmiljøet ha blitt gradvis verre siden oktober i fjor.

Stilte til fagforeningsvalg

Begge mistenker at en del av årsaken til at de nå blir oppsagt, er at de var i ferd med å engasjere seg i den spanske fagforeningen på ferieøya.

– Jeg tror grunnen til oppsigelsen er at vi ikke har danset etter rektors pipe. Dessuten stiller vi som kandidater til det lokale klubbstyrevalget i den spanske fagforeningen UGT. De fleste som stod på den lista er nå sagt opp, forteller Kirsten Aamodt.

Rett etter jul ble to andre sparket fra stillingene sine. Tidligere i vår fikk verneombud Karen Anna Børresen sparken:

– Jeg fikk beskjed om at det var kommet inn klager på meg fra elever og foreldre, og måtte gå på dagen, sa Børresen til NRK i går.

Selv mener Børresen at årsaken til at også hun ble sagt opp var at hun er aktuell til å bli valgt inn i styret i den spanske fagforeningen.

Står uten jobb

Lørdag i forrige uke fikk fire vikarer beskjed om at de ikke får fornyet kontraktene sine.

– Jeg fikk en e-post lørdag kveld om at kontrakten min ikke blir fornyet. Det fulgte ingen forklaring, og jeg har heller ikke fått det etter å ha bedt om det, forteller Astrid Hassel som er i permisjon fra jobben som rektor ved Flåm skole for å jobbe på Gran Canaria.

Også hun skrev under på orienteringsbrevet som ble sendt til foreldrene og stilte som kandidat til fagforeningsvalget.

– Jeg har vært rektor i 11 år, og har grunnfag i skoleledelse, men har aldri opplevd eller sett noe lignende det som skjer her nede, sier Hassel.

Hun forsøkte gjentatte ganger i vår å få avklart om hun fikk fortsette på den norske skolen til høsten. Nå må hun belage seg på å vente til 2011 før hun kan returnere til sin gamle jobb i Sogn og Fjordane.

Taus rektor

NRK har i løpet av onsdag kveld gjentatte ganger forsøkt å få tak i rektor Sven Erik Rise og gi ham mulighet til å imøtegå påstandene fra hans tidligere ansatte.

Rise har verken svart på e-post, SMS eller telefon.

Advokat Jørn Kristensen skal ha vært tilstede da lærerne i går fikk beskjed om at de mister jobben, men heller ikke han vil kommentere saken overfor NRK.

– Som du sikkert skjønner har jeg ikke anledning til å kommentere personalsaker, skriver Kristensen i en SMS til NRK.

Lærerne NRK har snakket med sier de ikke akter å møte opp på skolen i formiddag klokka 10 når de etter planen skal motta skriftlig oppsigelse og sluttoppgjør.

SISTE NYTT

Siste nytt