Historisk sammenkobling i rommet

De lange årene med forberedelser for det private romselskapet SpaceX er kronet med seier. Selskapets romfartøy Dragon er nå koblet sammen med Den internasjonale romstasjonen.

Video Historisk sammenkobling i verdensrommet

VIDEO: Se SpaceX Dragon bli koblet sammen med Den internasjonale romstasjonen.

Etter fire dager i rommet kom høydepunktet for det ubemannede romfartøyet og for kontrollstaben nede på bakken fredag. Romfartøyet bremset helt opp bare meter fra koblingspunktet ved Den internasjonale romstasjonen.

Selve sammenkoblingen ble foretatt av astronauter om bord i stasjonen. De brukte en lang robotarm til å gripe tak i romfartøyet for å så føre det fram til en av luftslusene ved stasjonen.

– Koblingen er bekreftet, sa NASA klokken 09.56 amerikansk tid (15.56 norsk tid).

For risikabelt

Fartøyet Dragon skal i teorien kunne være i stand til å selv komme seg helt inn til stasjonen og koble seg til. Manøveren ble regnet som for risikabelt for NASA som eier stasjonen. De fryktet at noe ville gå galt helt i siste øyeblikk, og at den tunge gjesten skulle kollidere med romstasjonen.

En kollisjon mellom romfartøyet og stasjonen ville selv i lav hastighet fått katastrofale konsekvenser for astronautene om bord.

Stasjonen er bygd i lette materialer, som lett kunne ha gått i stykker. Ved et sammenstøt kunne luften som holder mannskapet i live ha blitt sluppet ut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SpaceX

Dette dataskapte bildet viser hvordan SpaceX ser ut i verdensrommet.

Foto: Ap

Vondt minne

En slik kollisjon mellom et ubemannet romfartøy og en bemannet romstasjon har skjedd før. 25. juni 1997 gikk en sammenkobling mellom et Progress-fartøy og den russiske stasjonen Mir veldig dårlig.

Teknisk svikt og dårlige rutiner førte til at fartøyet slo hull på skroget i stasjonen, og atmosfæren begynte å slippe ut.

Bare en heltemodig innsats fra russerne og amerikanerne om bord gjorde at de reddet livet og stasjonen. Etter at dette skjedde, er slike sammenkoblinger regnet som høyrisikooperasjoner.

Danset i rommet

Å bruke fire dager på å nå fram til den internasjonale romstasjonen er lang tid i forhold til den tiden andre fartøy bruker. Grunnen til sendrektigheten er ikke hastigheten på fartøyet. Dragon har nemlig beveget seg omtrent like fort som stasjonen siden oppskytningen.

Forsinkelsen skyldes at man de siste dagene har testet ut de nye systemene om bord i romfartøyet, samt bevist overfor NASA at det privatutviklede fartøyet kan gjennomføre en rekke sikkerhetsmanøvere.

Dette har inkludert en saktegående dans med romstasjonen det siste døgnet for å vise at fartøyet kan navigere nøyaktig.

Ikke viktig

Dette var ikke en operativ ferd. Det er den andre testturen til fartøyet Dragon, og gjennomføres for å sertifisere SpaceX og Dragon som fullverdige medlemmer av logistikkapparatet rundt Den internasjonale romstasjonen.

Neste tur kan bli et operativt oppdrag dersom alt går bra med ferden som pågår nå. På grunn av ferdens art, er heller ikke lasten som er kommet fram til stasjonen viktig. Selv om det har kostet flere hundre millioner kroner å sende den av gårde, bringer den ikke med seg noe annet enn noen hundre liter med vann og noen kilo klær.

Dyre klær.

Les mer om sammenkoblingen på Space.com

SISTE NYTT

Siste nytt