Hopp til innhold

Her er verdens farligste nettsteder

Tenk deg om to ganger før du surfer på asiatiske og afrikanske nettsider, og hold deg for all del unna kamerunske sider som slutter på .cm.

Kart over de farligste nettstedene i verden

Kart over de farligste nettstedene i verden. Rødt indikerer de farligste, mørkegrønn de sikreste.

Foto: Skjermdump fra McAfee

Det er hovedinnholdet i en rapport fra IT-sikkerhetsselskapet McAfee.

Selskapet har gått gjennom 27 millioner nettsider, og 104 såkalte toppdomener i verden.

Størst sjanse for å få uhumskheter i pc-en din har du hvis du besøker sider som slutter på .cm, altså hjemmehørende i Kamerun.

Mer enn hver tredje side i Kamerun, 36, 7 prosent, innebærer en sikkerhetsrisiko ifølge kartleggingen til McAfee , skriver SVT.se.

Nettsidene som slutter på .com ligger på andreplass, og har en risiko på 32,2 prosent.

Norge dårligst i Norden

Norge er rangert som nummer 77, der 104 er best og 1 verst. Norge ligger litt dårligere an enn både Sverige, Danmark, Finland og Sverige, som ligger på henholdsvis nummer 88, 91, 85 og 87.

Men alle de nordiske sidene anses likevel som sikre nettsider.

Fra bunn til topp

Kartleggingen viser at surfesikkerhet kan endres raskt i noen tilfeller. I fjor lå .hk Hong Kong på verstinglisten, men i år er .hk rangert som nummer 34.

Dermed er Hong Kong sikrere enn for eksempel Spania som er rangert som nummer 27.

Ligner på .com

Kriminelle som bruker Internett er raske med å søke seg til nye domeneområder. En av grunnene til at Kamerun med .cm ligger så høyt oppe kan ha med at navnet er likt det vanligste domenet i verden, nemlig .com.

Mange IT-kriminelle tar rett og slett sjansen på at nettbrukerne er litt kjappe i vendingen og feilaktig havner på en .cm -adresse istedet for en .com-adresse.

Andre utsatte sider er .cn i Kina, .ws i Samoa og .ph på Filippinene. Mens Japan og Irland har de sikreste nettstedene i verden: .jp og .ie.

SISTE NYTT

Siste nytt