Twitter og Jackson på spam-toppen

Internettkriminelle utnytter Michael Jacksons død for å lokke deg i søppelpostfella.

Spamtoppen i juni
Foto: Faksimile

Det kommer fram i junirapporten fra datasikkerhetsselskapet Symantec.

En rekke varianter av svindel-eposter hvor mottakeren lokkes med ekslusive bilder eller videoklipp av popstjernen, er fanget opp av vaktpostsystemer over hele verden i etterkant av Jacksons død.

Hvis du åpner vedlegget eller trykker på lenkene i eposten, risikerer du å få installert ondsinnet kode på datamaskinen din som sender seg selv videre til alle i kontaktlisten din.

Frykter økning

Andre falske eposter prøver å få deg til å oppgi personinformasjon for å få refundert billettpengene til den planlagte konsertserien i London denne sommeren.

Likevel slår ikke Michael Jackson USAs president Barack Obama når det gjelder å bli misbrukt som agn av nettkriminelle. I løpet av Obamas 100 første dager i presidentstolen, stod navnet hans i emnefeltet på to prosent av all spam på verdensbasis, mens Jackson fortsatt ligger under én prosent.

Symantec frykter likevel at all oppmerksomheten rundt popstjernens bortgang, vil føre til økt trykk av søppel- og viruspost som spiller på folks følelser og nysgjerrighet rundt Michael Jackson.

Utnytter sosiale medier

Samtidig som de tradisjonelle epost-angrepene fortsetter, har de nettkriminelle også fått øynene opp for den økte oppslutningen rundt sosiale medier.

Ifølge Symantec-rapporten opplevde man i forrige uke en økning i falske epost-invitasjoner til nettsamfunnet Twitter.

Sammen med meldingen følger et vedlegg som heter «Invitation Card.zip». Klikker du på dette, får hackerne kontroll over datamaskinen din og bruker den til å sende ut mer søppelpost.

Søppelpost utgjør i dag 90 prosent av all epost på verdensbasis. Ifølge rapporten var det USA som stod for mestemarten av søppelposten i forrige måned (23 prosent), etterfulgt av Brasil (12 prosent).