Her eksploderer det ved det afghanske parlamentet

ISTANBUL/OSLO (NRK): Samme dag som parlamentet skulle godkjenne landets nye forsvarsminister, angrep Taliban bygningen med bilbombe og bevæpnede menn. Angrepet ble slått tilbake, og ingen politikere ble drept eller skadet.

ANGREP: Taliban angrep mens politikere var samlet for å velge en kandidat til den avgjørende posten som forsvarsminister.

TV-bilder fra parlamentssalen viser hvordan bygningen ristet og ble fylt med røyk under en kraftig eksplosjon mandag morgen.

Etter eksplosjonen oppsto kraftig skuddveksling mellom sikkerhetsstyrker og bevæpnede menn. Ifølge BBC skjedde angrepet under innsettelsen av ny forsvarsminister.

Taliban sier de står bak angrepet.

Ble slått tilbake

Talibans talsmann, Zabihullah Mujahid, hevdet på Twitter at flere «mujahideen» kom seg inn i parlamentsbygningen og at det foregikk voldsomme kamphandlinger der inne.

Parlamentet er imidlertid svært godt bevoktet, og en talsmann for Afghanistans innenriksdepartement sier at Taliban er blitt slått tilbake av sikkerhetsstyrker.

Taliban forskanset seg i en annen bygning i nærheten som politiet og sikkerhetsstyrker omringet, sier talsmannen, Sediq Sediqqi.

LES OGSÅ: Taliban hemmelig deltaker på fredskurs i Oslo

Minst fem drept

Al Jazeera melder at skuddvekslingen nå har stoppet, og at totalt syv talibankrigere er blitt drept, inkludert en selvmordsbomber.

Sediqqi sier også at alle parlamentsmedlemmene er trygge, men minst 21 sivile, inkludert to kvinner og to barn, ble kjørt til sykehus med skader.

Al Jazeera skriver at minst fem personer er blitt drept, i tillegg til de syv fra Taliban.

Angrepet skjedde samme dag som parlamentet skulle godkjenne landets nye forsvarsminister.

Fire kraftige eksplosjoner har gått av utenfor parlamentet i Afghanistans hovedstad Kabul.

FULLT AV RØYK: Afghanske politikere var i parlamentet da det ble fylt med røyk.

Selvmordsbombe

Nyhetsbyrået Reuters skriver at en av eksplosjonene var en selvmordsbomber, og det afghanske innenriksdepartementet sier at angrepet startet med en bilbombe ved inngangen til parlamentet.

Lokale nyhetsmedier melder ifølge Al Jazeera at minst seks eksplosjoner kunne høres i nærheten av parlamentet, men det var usikkert hvilke eksplosjoner som kom fra håndgranater og hvilke som var bomber.

Norske rådgivere

Norske spesialstyrker er fortsatt i Kabul for å trene opp de afghanske sikkerhetsstyrkene som har som oppgave å slå tilbake slike angrep.

– Nordmennene er ikke aktivt inne i aksjonen. De utfører sin normale rolle ved å være rådgivere for de afghanske styrkene, men er ikke involvert i kampene, sier oberstløytnant og pressekontakt Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

LES OGSÅ: –Taliban angriper med større kraft

Våroffensiv

Taliban tok mandag kontroll over enda et distrikt i Kunduz-provinsen nord i Afghanistan. Distriktet Dasht-e-Archi ble tatt dagen etter at Taliban tok kontroll over distriktet Chardara.

– Taliban klarte å ta det denne morgenen, etter å ha omringet området i flere dager, sier distriktssjefen Nasruddin Saeedi, som har flyktet til provinshovedstaden Kunduz.

– Vi ba om forsterkninger, men regjeringen lykkes ikke i å sende dem til oss, sier han.

Kamper i Afghanistans parlament

RØYK OG SKUDD: TV-bilder fra lokale nyhetsmedier viser røyk ved parlamentet.

SISTE NYTT

Siste nytt