–Taliban angriper med større kraft

I løpet av våren har Taliban innledet angrep i deler av landet hvor de tidligere ikke har kriget. Tallet på drepte regjeringssoldater har gått opp med 63 prosent siden januar.

Talibansoldater går forbi en bygning de har satt i brann

En lokal militsgruppe går forbi en bygning stukket i brann av Taliban i Kunduz nord i Afghanistan.

Foto: Rahmat Gul / Ap

Taliban truer flere større byer og kjører over flere fjerntliggende distrikt. De angriper i større skala, med full kraft og ofte flere steder samtidig, sier Muhammed Jan Rasul Yar til nyhetsbyrået Ap.

Muhammed Jan Rasul Yar er viseguvernør i den sørlige provinsen Helmand hvor Taliban har vært aktive helt siden de ble jaget ifra makten i Kabul i 2001.

AFGHANISTAN-UNREST

Den afghanske hæren i kamp. Den 13. mai angrep Taliban en moske i provinshovedstaden Lashkargah i Helmand

Foto: NOOR MOHAMMAD / Afp

Flere deserterer

Ifølge Muhammed Jan Rasul Yar øker tallet på soldater som deserterer ifra den afghanske regjeringshæren. NATOs tall viser at tallet på drepte og sårede ifra regjeringshæren har økt med 63 prosent ifra mai til januar i år. Dette skjer samtidig med at Taliban har innledet offensiver utenfor områdene i sør og sørøst hvor de tradisjonelt har stått sterkt. Angrepene har kommet overraskende på regjeringshæren.

– Mer enn 100 distrikter står i fare for å bli tatt av Taliban. Hver dag har vi 10, 15, 17 eller opptil 25 direkte sammenstøt med opprørerne, og nå skjer det i områder hvor det ikke tidligere var noen alvorlig trussel, sier en anonym kilde i regjeringens sikkerhetsapparat til Ap.

AFGHANISTAN-OFFENSIVE/ Policemen fire from an armoured vehicle during a battle with Taliban insurgents in Kunduz

Afghansk politi i kamp mot Taliban i Kunduz nord i Afghanistan. Dette er et område hvor det tidligere var få Talibanangrep.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

Les: Deltar på dialogforum på Losby Gods utenfor Oslo

Ikke hatt forsvarsminister på ni måneder

Den nye regjeringen i Kabul har ikke hatt en forsvarsminister siden den ble innsatt for ni måneder siden. Massoom Stanekzai som frem til nå har ledet Afghanistans regjeringsoppnevnte Fredsråd skal nå være klar til å gå inn i den rollen. Oppgaven som venter den nye forsvarsministeren er komplisert. Taliban inngår nye allianser og det kommer observasjoner om at opprørere med IS flagg forsøker å slå rot i Afghanistan. Myndighetene tror dette dreier som om misfornøyde Talibankommandanter som ønsker å endre merkevare.

Det er noen Talibangrupper som bruker IS flagget for sin egen vinnings skyld. IS har sine egne aggressive planer. For oss er både IS og Taliban farlige og vi må ikke gi IS noen mulighet til å få fotfeste i Afghanistan sier sjefen for grensepolitiet, Majorgeneral Rahmattullah Raufi.

AFGHANISTAN-POLITICS-FILES

Massoom Stanekzai til høyre i bildet blir ny forsvarsminister i Afghanistan. Bildet er tatt under et møte i Afghanistans fredsråd i mai i år.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Samtidig som det er forsiktig forsøk på å i gang dialog øker krigen i styrke. Det virker klart at både regjeringen og Taliban ønsker å krige seg frem til en mest mulig fordelaktig posisjon på slagmarken før reelle fredsforhandlinger eventuelt begynner.

SISTE NYTT

Siste nytt